to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:04 | 12.10.2018

Κοινωνία

Ο Χρ. Λαμπρίδης για την παράδοση κτιρίων του Α' προβλήτα του ΟΛΘ στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τη μη πρόσκληση του υπ. Ναυτιλίας

«Τα κτίρια αυτά δεν τα παραδίδει ο ιδιωτικός ΟΛΘ στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τα έχει δώσει η κυβέρνηση με τη σύμβαση παραχώρησης, εξαιρέθηκαν από τον ΟΛΘ αυτά τα κτίρια και με τον σχετικό Νόμο αποδόθηκαν στο Δήμο Θεσσαλονίκης», τόνισε μεταξύ άλλων ο γ.γ. του υπ. Ναυτιλίας μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5»


Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής , αρμόδιος για θέματα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, μίλησε σήμερα το πρωί 12/10/2018 στον ραδιοφωνικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», για την εκδήλωση «παραχώρησης» από τη Διοίκηση του ΟΛΘ, κτιρίου του λιμανιού, στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Χρήστος Λαμπρίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Πιστεύω ότι η σημερινή τελετή παράδοσης-παραλαβής είναι μία διαδικασία πολύ μικρής ουσιαστικής σημασίας . Η ουσία της υπόθεσης αυτής βρίσκεται στο ότι τον Μάρτιο του 2017 δημοσιεύθηκε ο σχετικός Νόμος στο ΦΕΚ, ο οποίος αναφέρει ότι οι χώροι για τους οποίους θα γίνει διαδικασία παράδοσης-παραλαβής ανήκουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού.

Τώρα μετά από μερικούς μήνες γίνεται μία διαδικασία τυπική. Προφανώς έγινε η τελετή για να τονισθεί η αξία της εξαγγελίας του πρωθυπουργού να δοθούν οι συγκεκριμένοι χώροι στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Είναι σημαντικό γεγονός για το Δήμο ότι θα του αποδοθούν τα συγκεκριμένα κτίρια στον προβλήτα 1. Όμως είναι σαφές ότι τα κτίρια αυτά δεν τα παραδίδει ο ιδιωτικός ΟΛΘ στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τα έχει δώσει η κυβέρνηση με τη σύμβαση παραχώρησης, εξαιρέθηκαν από τον ΟΛΘ αυτά τα κτίρια και με τον σχετικό Νόμο αποδόθηκαν στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Δεν αποδόθηκαν μόνο αυτά. Αποδόθηκαν επίσης στην πύλη 1 το Φυλάκιο Εισόδου στη Δημόσια Αρχή Λιμένα Θεσσαλονίκης, το κτίριο 4 στο Δήμο Θεσσαλονίκης , το πρώην κτίριο του βρεφονηπιακού σταθμού στο Δήμο Θεσσαλονίκης, το κτίριο Α στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η αποθήκη Δ επίσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, η αποθήκη Β1 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το κτίριο γραφείων ΟΛΘ στη Δημόσια Αρχή Λιμένων. Αυτά τα παρέδωσε η κυβέρνηση.

Υπήρχε μία διαδικασία όταν ήταν να γίνει η αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωνε για τις προθέσεις των επενδυτών τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να διαμορφωθούν οι όροι της προκήρυξης του διαγωνισμού. Τα μηνύματα που μας έστελνε τότε το ΤΑΙΠΕΔ από τους επενδυτές, ήταν ότι μην ακουμπάτε τον προβλήτα 1, αφήστε τον να τον πάρει ο ιδιωτικός ΟΛΘ, γιατί είναι ένα σημαντικό κίνητρο για αυτούς, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος εάν ο προβλήτας 1 εξαιρεθεί , να μη γίνει η αποκρατικοποίηση, άρα δεν θα γίνουν και οι υπόλοιπες επενδύσεις, άρα δεν θα ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση και πολλά άλλα.

Κατά συνέπεια δώσαμε μία σημαντική και σκληρή μάχη για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δέσμευση. Το 2016 είχα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Τότε είχα κάνει συναντήσεις με φορείς της πόλης. Αυτό το κλίμα –δυστυχώς- είχε περάσει και σε επιχειρηματικούς φορείς, οι οποίοι μας έλεγαν: «Μα αφήστε τον προβλήτα 1, μην το ν αποδώσετε στο Δήμο, μην τον αποδώσετε στην πόλη, γιατί κινδυνεύει η αποκρατικοποίηση. Μην επιμένετε σε αυτό».

Εμείς επιμείναμε και το Δημόσιο, η κυβέρνηση τα απέδωσε στο Δήμο Θεσσαλονίκης και όχι σε ιδιώτες επενδυτές. Η απόφαση της κυβέρνησης, εκτιμάμε ότι θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο από το Δήμο Θεσσαλονίκης και από τους άλλους φορείς που θα αναλάβουν αυτά τα κτίρια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΓΓ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπογράμμισε:

«Εμείς στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν λάβαμε καμία πρόσκληση για τη σημερινή εκδήλωση».

Σε ερώτηση για το εάν θα έπρεπε η Διοίκηση του ΟΛΘ να κάνει την πράξη πρωτοκόλλου προς τα υπουργεία και τα υπουργεία στη συνέχεια, να κάνουν την πράξη προς τον Δήμο, ο Χρήστος Λαμπρίδης υπογράμμισε:

«Καλό θα ήταν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να γνωρίζουν πως έγιναν τα πράγματα. Και όντως με τη διαδικασία που περιγράφετε θα συμφωνήσω. Αυτό έπρεπε να γίνει. Θεωρώ ότι για να γνωρίζει ο κόσμος της Θεσσαλονίκης το τι ακριβώς έγινε, το όλο τελετουργικό θα έπρεπε να περιλαμβάνει εκπροσώπους της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργείων, προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)