to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο χάρτης των ψεμάτων για τους πρόσφυγες

Γεμίσαμε από Πρώτα Ψέματα που αφορούν πρόσφυγες και ειδήσεις για δήθεν εγκλήματα που έκαναν σε διάφορες περιοχές της χώρας


. Τα ψέματα βέβαια έχουν κοντά ποδάρια. Μετά από κάθε αναληθή είδηση που διακινούν είτε ακροδεξιά blog είτε εφημερίδες που πουλάνε στο πρωτοσέλιδό τους αίμα, σαν κι εκείνο του Παύλου Φύσσα, έρχονται οι διαψεύσεις από έγκυρα ρεπορτάζ. Το πρόβλημα είναι ότι τα ψέματα γίνονται πιο εύκολα viral από τις αλήθειες και συχνά πολλοί μαθαίνουν μόνο για το υποτιθέμενο έγκλημα και όχι ότι τελικά δεν συνέβη ποτέ.

Στην προσπάθεια να αποδομηθούν τα ψέματα, από τα οποία θρέφεται η ξενοφοβία, η σελίδα Refugees Mythbusters GR έφτιαξε χάρτη στην Google, όπου καταγράφονται δημοσιεύματα με περιστατικά που δεν συνέβησαν ποτέ. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20 αναληθή δημοσιεύματα και ο χάρτης μέσα σε λίγες ώρες μετρά περισσότερες από 6.000 επισκέψεις.

Όπως μας πληροφορεί το thepressproject.gr παρόμοιος χάρτης έχει δημιουργηθεί και στη Γερμανία, με πάνω από 187 αντίστοιχα περιστατικά. Η εφαρμογή ονομάζεται hoaxmap και αποτέλεσε την αφορμή για τον ανάλογο ελληνικό χάρτη, που ονομάζεται hoaxmap Greece.

Συνεπώς «το κοριτσάκι που βιάστηκε στην Ειδομένη», «η παρουσιάστρια της ΕΡΤ που φόρεσε μαντίλα», "οι μουσουλμάνοι που αφόδευσαν σε Εκκλησία στη Λέσβο" και πολλά ακόμη είναι "μούφες", όπως λέει και ο χάρτης.

Οι μούφες βέβαια είναι επικίνδυνες. Τα ψέματα έχουν διαδεχθεί τα σχόλια μίσους κάτω από τα σχετικά δημοσιεύματα και αντίστοιχες ανυπόστατες θεωρίες έχουν βρει πρόσφορο έδαφος ώστε να αναπτυχθούν στα social media. Ακόμη χειρότερο είναι ότι έχουν εκδηλωθεί πράξεις α λα Κου Κλουξ Κλαν -με μπροστάρηδες για την ώρα μόνο χρυσαυγίτες- όπως είδαμε με τις γουρουνοκεφαλές στη Βέροια.

Από την άλλη η πρωτοβουλία τη σελίδας Refugees Mythbusters GR αποδεικνύει ότι η αγκαλιά που έχουν ανοίξει στους πρόσφυγες πολίτες σε όλη τη χώρα ναι μεν δέχεται πληγές από τα ψέματα και τις φασιστικές μεθόδους, όμως δεν κλείνει. Αντίθετα οι άνθρωποι που την αποτελούν πιασμένοι χέρι - χέρι βρίσκουν τρόπους ώστε να μεγαλώνει και να καταρρίπτει όλους εκείνους τους μύθους που "δικαιολογούν" ή προκαλούν το μίσος.

Αν ο χάρτης γίνει γνωστός, τα τείχη από τα μυαλά όσων βλέπουν εχθρικά τους πρόσφυγες θα γκρεμιστούν συθέμελα. Κι από εκεί που δεν κοιτούσαν μακρύτερα από την αυλή τους, θα μπορούν -χωρίς τα τείχη- να βλέπουν ολοκάθαρα τις βομβαρδισμένες πόλεις της Μέσης Ανατολής. Όπως και να ανατρέχουν σε δικές τους μνήμες από τις διηγήσεις των παππούδων τους που είχαν υπάρξει επίσης πρόσφυγες.

Όσοι πάλι δεν έχουν κοινές μνήμες θα καταλαβαίνουν ότι στην Ελλάδα δεν βρίσκονται επίδοξοι τζιχαντιστές που θέλουν να εξισλαμίσουν την κοινωνία, αλλά κατατρεγμένοι που θα έκαναν τα πάντα για να ζήσουν όπως παλιά. Μια μέρα χωρίς βόμβες και σκοτωμούς στα μέρη όπου μεγάλωσαν και αναγκάστηκαν μπροστά στην όψη του θανάτου να αφήσουν, για να ζουν σήμερα την απόλυτη τραγική ειρωνεία να τους κατηγορούν ότι είναι ίδιοι με αυτούς από τους οποίους προσπαθούν να ξεφύγουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)