to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:57 | 15.06.2019

Πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Τήλο: Δικαιούμαστε για πρώτη φορά να εφαρμόσουμε το δικό μας σχέδιο (βίντεο)

Σήμερα αντιπαρατίθεται το σχέδιό μας, «όλοι μαζί» να προχωρήσουμε μπροστά και το σχέδιο εκείνων που χρεοκόπησαν τη χώρα με τίτλο «ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει», το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από την Τήλο, όπου συνεχίστηκε η περιοδεία του στα Δωδεκάνησα


Τα δύο διαφορετικά σχέδια για την χώρα που συγκρούονται ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου 15/6  στην πλατεία της Τήλου στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στα Δωδεκάνησα και έθεσε το βασικό δίλημμα: «θέλουμε να μας κυβερνήσουν ξανά εκείνοι που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και μας έβαλαν στα μνημόνια ή να συνεχίσουμε την πορεία για δίκαιη ανάπτυξη και στοχευμένες ελαφρύνσεις για την κοινωνική πλειοψηφία;».

Απευθυνόμενος στους κατοίκους που είχαν γεμίσει την πλατεία και διέκοψαν αρκετές φορές τον πρωθυπουργό με το χειροκρότημά τους, ο κ. Τσίπρας είπε: «Το δικό μας το σχέδιο έχει τίτλο: θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία της εξόδου από την κρίση και θα γευτούμε τους καρπούς της προσπάθειας, όλοι μαζί με ελαφρύνεις και κοινωνικά δικαιώματα, με πρόοδο και προκοπή. Το άλλο σχέδιο έχει τίτλο: ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει. Όποιος είναι πιο πονηρός ας αντέξει οι υπόλοιποι ας πρόσεχαν».

Αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση έβγαλε την χώρα από την κρίση είπε ότι «Τώρα μπορούμε να ζητήσουμε από τους πολίτες να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν που θα πάει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Σήμερα έχουμε την δυνατότητα να λέμε ότι όλοι μαζί βγήκαμε από την κρίση χωρίς κανένας να μείνει πίσω και όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε με ανθρωπιά, με αλληλεγγύη, με κοινωνική δικαιοσύνη. Το σύνθημά μας είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά και όχι ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις εξαγγελίες για μειώσεις φόρων του πολιτικού του αντιπάλου Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ποιος δεν θα ήθελε να μιλά γενικόλογα για μειώσεις φόρων, να μιλά μία γλώσσα που ακούγεται ευχάριστα; Η άλλη πλευρά λέει ότι θα προβεί σε μεγάλες μειώσεις φόρων που αφορούν εκείνους που έχουν την δυνατότητα να βγάζουν πολλά λεφτά για να βγάλουν ακόμη περισσότερα.

Γι’ αυτούς μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, με παράλληλη μείωση των μερισμάτων. Τι θα συμβεί προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για τη μείωση της φορολογίας των πολύ πλούσιων; Πολύ απλά προτείνουν μείωση φόρων έναντι μείωσης δαπανών, δηλαδή μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, σε δαπάνες για σχολεία και νοσοκομεία και για το κοινωνικό κράτος. Μειώσεις για τα κοινωνικά επιδόματα, για το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, για το οικογενειακό επίδομα, για τα επιδόματα αναπηρίας, για το επίδομα ενοικίου. Το σχέδιο ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει έχει φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους, περικοπές για τους πολλούς».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πορεία της εξόδου από την κρίση δεν είναι δεδομένη καθώς το σχέδιο των αντιπάλων «ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να μας φέρει ξανά στα χέρια των δανειστών». Μάλιστα, έβαλε καθαρά το δίλημμα: «Αυτοί που ζητούν να μας κυβερνήσουν ξανά, είναι οι ίδιοι που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και κυβέρνησαν από το 2010 μέχρι το 2015 και κάθε φορά που τους ζητούσαν περικοπές έλεγαν ότι δεν θέλουν να τους κλέψουν τη δόξα οι δανειστές.. Καταφέραμε να κλείσουμε την καταπακτή πίσω μας και θέλουμε να ανοίξουμε έναν φεγγίτη μπροστά μας, αν όμως δεν συνεχιστεί η πολιτική για την πλειοψηφία, και επανέλθουν εκείνοι που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία, η πορεία δεν είναι δεδομένη και ευθύγραμμη».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις εξαγγελίες για τους νησιώτες. Είπε ότι για τα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων «αυξάνουμε στα 30.000 ευρώ τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή του 22% από τα 20.000 ευρώ που ισχύει. Είναι ένα ουσιαστικό μέτρο ελάφρυνσης. Το δεύτερο που ανακοινώσαμε είναι για νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής πολιτικής, να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Είναι πολιτικές σχεδιασμένες και στοχευμένες.

Αναφέρθηκε και στο μεταφορικό ισοδύναμο, που αποκαθιστά την ισότητα μεταξύ των νησιωτών και των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας. «Είναι και ένα μήνυμα δικαιοσύνης και ισότητας, ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ειδικά για τους νησιώτες που φυλάνε Θερμοπύλες και δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης. Ήταν μία υποχρέωση δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην συζήτηση που είχε το πρωί με εκπροσώπους των εργαζομένων στον τουρισμό λέγοντας: «Κατάλαβα την αγωνία τους γιατί κάποιοι απειλούν να έλθουν σαν οδοστρωτήρες για να σαρώσουν τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτοί οι άνθρωποι είδαν το 2012 να καταργούνται σε μία νύχτα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, είδαν να δίνεται εντολή κατάργησης των ελέγχων για να κερδοσκοπούν κάποιοι -όχι όλοι - επιχειρηματίες σε βάρος τους, είδαν να μειώνονται οι μισθοί τους.

Εμείς επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θεσμοθετήσαμε την υποχρεωτική καταγραφή των υπερωριών, 6 εκ. ώρες υπερεργασίας καταγράφηκαν το προηγούμενο οκτάμηνο. Απέκτησαν την αίσθηση της προστασίας των δικαιωμάτων τους μέσω των ελέγχων, προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού και για τα επόμενα δύο χρόνια δεσμευτήκαμε για αυξήσεις 7,5%. Όλα αυτά δίχως αύξηση της ανεργίας όπως κινδυνολογούσαν κάποιοι. Το πρώτο εξάμηνο αντί για μείωση είχαμε αύξηση κατά 110.000 στις προσλήψεις.

Εμείς λέμε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι τα δικαιώματα στη εργασία και οι καλές αμοιβές. Κάποιοι νεοφιλελεύθεροι λένε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η συρρίκνωση των μισθών και των δικαιωμάτων. Αυτοί είναι οι δύο κόσμοι και τα δύο σχέδια. Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων λέει μειώσεις φόρων έναντι μείωσης δαπανών που στο τέλος βρίσκονται και οι απολύσεις. Δεν το λένε ευθέως. Εμείς επαναφέραμε τον λόγο ένα προς ένα στις προσλήψεις. Οι αντίπαλοί μας λένε να επιστρέψουμε στο ένα προς πέντε, αυτό σημαίνει περιορισμένες προσλήψεις σε μία σειρά τομείς».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Τήλο και έκανε ειδική αναφορά στον δήμαρχο Τάσο Αλιφέρη: «Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Τήλο. Τώρα όμως σας απευθύνω κάλεσμα για έναν κρίσιμο αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Με την ιδιότητα του πρωθυπουργού σας ζητώ την στήριξή σας. Το νησί το ανέδειξε ο Τάσος Αλιφέρης, ένα δήμαρχος και πολιτικός που ήταν για τους πολλούς. Και άφησε αποτύπωμα στους κοινωνικούς αγώνες».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 15/6 στην κατάμεστη πλατεία του νησιού:

Ολόκληρη η μιλία του Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στην Τήλο (15.06.2019):

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και όλες θερμά για την υποδοχή σας, για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Τήλο. Αλλά είναι η πρώτη φορά που έρχομαι όχι για διακοπές και ξεγνοιασιά, αλλά για να απευθύνω σε εσάς κάλεσμα, προσκλητήριο αγώνα ενόψει μιας κρίσιμης εκλογικής μάχης που έχουμε μπροστά μας. Και άρα υπό αυτή την έννοια θα μπορούσα να πω ότι είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι απέναντί σας με την ιδιότητα του πολιτικού και του Πρωθυπουργού και ζητώ την στήριξή σας. Και υπό αυτή την έννοια θέλω να πω με αυτή την ευκαιρία ότι αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση και τιμή ταυτόχρονα, που απευθύνω πολιτική ομιλία σε ένα νησί που το ανέδειξε μια πολύ σπουδαία προσωπικότητα της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης. Της πολιτικής για τους πολλούς όμως. Όχι για τους λίγους. Για τους πολλούς. Ο δήμαρχός σας, ο Τάσος Αλιφέρης. Αυτή η εξαιρετική μορφή που άφησε αποτύπωμα στην Τήλο, στα Δωδεκάνησα, στο χώρο της αυτοδιοίκησης συνολικά. Και θα έλεγα άφησε αποτύπωμα στους κοινωνικούς αγώνες. Γιατί πάνω απ όλα οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τους συνανθρώπους τους, για τις τοπικές κοινωνίες, για τους πολλούς με αυτή την έννοια, είναι πάνω από όλα κοινωνικοί αγωνιστές και άρα θα τον θυμόμαστε για πάντα.
Θέλω λοιπόν σήμερα να πω σε όλους και όλες ότι αισθάνομαι πως έχουμε μία μεγάλη πολυτέλεια μπροστά μας, στο δρόμο προς την κρίσιμη εθνική κάλπη, που θα καθορίσει ποια πορεία θα πάρει η χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ποια είναι αυτή η πολυτέλεια; Για πρώτη φορά μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, διεξάγουμε εθνικές εκλογές, όπου οι πολιτικές δυνάμεις –άλλες προσπαθούν να μιλήσουν προγραμματικά, άλλες κρύβονται αλλά εν πάση περιπτώσει- οι πολιτικές δυνάμεις απευθύνονται στον ελληνικό λαό. Και ο ελληνικός λαός ξέρει. Ότι αυτό το οποίο θα εγκρίνει θα εφαρμοστεί. Είναι η πρώτη φορά. Όλα τα προηγούμενα χρόνια όλοι γνωρίζαμε ότι ανεξάρτητα από το τί πρότειναν οι πολιτικές δυνάμεις, αυτά τα οποία ενέκρινε ο λαός θα έπρεπε να τα εγκρίνουν και οι τεχνοκράτες. Η τρόικα. Οι δανειστές. Αυτό είναι μία μεγάλη πολυτέλεια και αν θέλετε είναι μία ιστορική καμπή. Κάποιοι θεωρούν ότι θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Θυμηθείτε πριν από λίγους μήνες, πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν δεδομένο ότι θα συνέβαινε. Δεν ήταν δεδομένο ότι θα τελειώναμε αυτό τον κύκλο των μνημονίων, τον κύκλο της αυστηρής επιτήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που οδηγηθήκαμε σε αυτόν εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας και της λεηλασίας της κοινωνικής. Αλλά δεν ήταν δεδομένο και βέβαιο ότι θα συμβεί.
Έχω λοιπόν την αίσθηση ότι αυτή είναι μία μεγάλη τομή, ιστορική τομή και υπό αυτή την έννοια προφανώς και δεν ήλθα εδώ να σας πω ότι όλα είναι τέλεια και ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Αλλά ήρθα εδώ να σας πω ότι  γι αυτό αισθανόμαστε υπερήφανοι. Διότι το ιστορικό μας χρέος, τη βασική μας υπόσχεση ότι θα βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια, την κάναμε πράξη.
Γι αυτό και σήμερα μπορούμε να απευθυνθούμε στους πολίτες με βάσει τις προγραμματικές μας θέσεις και να τους ζητήσουμε να κρίνουν, να συγκρίνουν και να δώσουν την επιλογή τους για το πού θα πάει η χώρα τα επόμενα χρόνια.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέσα από αυτή τη δίνη της κρίσης, της οικονομικής πίεσης, μέσα από αυτή την οχτάχρονη περιπέτεια υπήρξαν πολύ μεγάλες δυσκολίες που τις βιώσαμε όλοι μαζί.
Σήμερα όμως έχουμε τη δυνατότητα σταδιακά, βήμα -βήμα, να μπορούμε να λέμε ότι όλοι μαζί βγήκαμε από την κρίση. Δεν έμεινε κανένας πίσω στη διαδρομή. Ούτε αυτό ήταν δεδομένο ότι θα συμβεί. Και έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα. Και αν θέλετε η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δυο σχέδια έχει τους εξής τίτλους στο κάθε σχέδιο. Το δικό μας σχέδιο έχει τον τίτλο: «θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία της εξόδου από την κρίση.
Όλοι μαζί θα γευτούμε τους καρπούς της επιστροφής στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.
Όλοι μαζί ελαφρύνσεις φορολογικών βαρών.
Όλοι μαζί κοινωνικά δικαιώματα.
Όλοι μαζί αύξηση των εισοδημάτων.
Όλοι μαζί πρόοδο και προκοπή».
Το άλλο σχέδιο έχει τον τίτλο: «ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει». Ο καθένας μόνος του και όποιος είναι πιο δυνατός, όποιος είναι πιο ισχυρός, όποιος είναι πιο πονηρός θα επιβιώσει. Οι υπόλοιποι ας πρόσεχαν. Το λέω σχηματικά, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί θέλω να μιλώ και με  τη γλώσσα της αλήθειας αλλά και με μια γλώσσα κατανοητή.
Διότι εμείς παρουσιάσαμε πριν από λίγες ημέρες, πριν από τις ευρωεκλογές, ένα σχέδιο που αφορά την επόμενη τετραετία. Το εμπλουτίσαμε και τις προηγούμενες ημέρες. Διότι τώρα που έχουμε τη δυνατότητα να κυβερνάμε όχι με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη όπως τα πρώτα τρία χρόνια και που υπάρχει και ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος αλλά και η δυνατότητα να δημιουργήσουμε ακόμη μεγαλύτερο, από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, από τη ρευστότητα που δημιουργήσαμε με αυτούς τους κόπους και τις θυσίες, ενώ παραλάβαμε άδεια ταμεία το 2015 με το σχέδιο της παρένθεσης- τα θυμάστε- τώρα λοιπόν μπορούμε με ασφάλεια, με σιγουριά, με δημοσιονομική σιγουριά και ασφάλεια, να μοιράσουμε με δικαιοσύνη αυτές τις δυνατότητες για την επόμενη ημέρα σε όλους.
Γι αυτό και ανακοινώσαμε ένα σχέδιο που αφορά τόσο μειώσεις φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη αλλά και για όλους τους πολίτες και ήδη εφαρμόσαμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ήδη μειώσαμε την ενέργεια στον υπερεκπτωτικό έξι τα εκατό, ήδη ανακοινώσαμε για την επόμενη χρονιά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση από το 13% στο 11% του μεσαίου συντελεστή, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά, 50% για τη μεγάλη πλειοψηφία, λαϊκές οικογένειες και νοικοκυριά.  Και μια σειρά από στοχευμένες πολιτικές κοινωνικής στήριξης που ήδη εφαρμόζουμε και άλλες θα εφαρμόσουμε στο μέλλον. Όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να μην υπάρχει κανένας μόνος απέναντι στην κρίση. Όλοι να έχουν όλοι ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Τη δυνατότητα να υπάρχει επίδομα ενοικίου για 420.000 νοικοκυριά σήμερα, για νέους ανθρώπους που θέλουν να φτιάξουν την οικογένειά τους, το σπιτικό τους και μένουν ακόμα στο παιδικό δωμάτιο. Ή για τους νησιώτες μας. Και θέλω εδώ να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά. Εγώ είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι το μεταφορικό ισοδύναμο, έναν στόχο που εσείς εδώ τον παλεύετε δεκαετίες τώρα και ο Τάσος Αλιφέρης έδινε επίσης μάχες για αυτό τον στόχο, τον πετύχαμε μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας, κυβερνώντας με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη αλλά με σκληρές διαπραγματεύσεις. Τον πετύχαμε. Και εφαρμόζεται σήμερα το μεταφορικό ισοδύναμο για όλα τα νησιά της πατρίδας μας. Όχι μόνο για το Αιγαίο. Για όλα τα νησιά. Και αν θέλετε, το μεταφορικό ισοδύναμο για τους νησιώτες μας, είναι και ένα μήνυμα δικαιοσύνης και ισότητας απέναντι σε όλους τους πολίτες. Ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι οποίοι είναι στην ενδοχώρα και έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται πιο εύκολα και πιο φθηνά και αυτοί οι οποίοι φυλάνε «Θερμοπύλες». Γιατί εσείς εδώ φυλάτε «Θερμοπύλες», ειδικά στα ανατολικά σύνορα. Και σε όλα τα νησιά μας οι νησιώτες δίνουν μια μάχη με τη σκληρή καθημερινότητα. Γιατί πολλές φορές εμείς τα νησιά μας τα βλέπουμε όταν τα επισκεπτόμαστε τα καλοκαίρια και είναι όλα τέλεια. Αλλά ξέρω πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολα είναι να περνά κανείς εδώ τον Νοέμβρη, τον Δεκέμβρη, τον Γενάρη, τον Φλεβάρη. Και θέλω να πω ότι αυτό ήταν μία υποχρέωση μας απέναντί σας όλα αυτά τα χρόνια και την κάναμε πράξη. Και σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα αποζημίωσης ενός μεγάλου μέρους, ενός σημαντικού μέρους του εισιτηρίου για τις μετακινήσεις από νησί σε νησί, για τις μετακινήσεις προς τον Πειραιά, ακόμη και για τις μετακινήσεις όχι με πλοίο αλλά με αεροπλάνο, αλλά βεβαίως και για τη μεταφορά προϊόντων. Μία πολύ σημαντική αποζημίωση για τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα και για τις μεταφορές υγρών καυσίμων, όπου έχουμε καταφέρει μία σημαντική μείωση στην τιμή της βενζίνης. Η οποία φαντάζομαι πως εδώ στην Τήλο που έχετε βενζινάδικο το έχετε ήδη διαπιστώσει.
Έλεγα λοιπόν, ότι εμείς έχουμε ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα που λέει: «όλοι μαζί να συνεχίσουμε αυτή την πορεία. Όλοι μαζί και να μην μείνει κανένας πίσω».
Το άλλο σχέδιο είναι το «ο καθένας μόνος του». Επιτρέψτε μου να σας πω δύο λόγια και γι αυτό. Ποιός δεν θα ήθελε, ποιός δεν θα ήταν ευτυχής, ποιός δεν θα ήταν ευχάριστος να βγαίνει και να μιλά γενικόλογα για τις μειώσεις των φόρων. Ποιος πολιτικός δεν θα ήθελε να μιλά μία γλώσσα που να ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά των πολιτών. Όμως ας δούμε τι σημαίνει αυτό το γενικόλογο και τι σημαίνει εάν πάμε να το προσδιορίσουμε σε μέτρα ένα προς ένα. Εγώ σας μίλησα για στοχευμένες, αναγκαίες μειώσεις στη φορολογία.
Η άλλη πλευρά τι ακριβώς λέει; Η άλλη πλευρά αυτό το οποίο λέει είναι ότι θα προβεί σε πολύ ριζικές μειώσεις φορολογίας, πού; Όχι στη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, αλλά στοχευμένες μειώσεις που θα αφορούν κυρίως εκείνους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν πολλά λεφτά, για να βγάλουν ακόμη περισσότερα. Αυτό σημαίνει η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα των μετόχων στις μεγάλες επιχειρήσεις και η πολύ μεγάλη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Και εμείς πάμε από το 29% στο 25% σταδιακά, αλλά όχι από το 29% στο 20% σε μία μέρα. Αυτά τα δύο μαζί που σας είπα κοστίζουν 1,5 δις ευρώ. Δηλαδή τόσο όσο όλα τα μέτρα μαζί που ανακοινώσαμε τις προηγούμενες ημέρες στο Ζάππειο και μετά και αφορούν όλη τη γκάμα των κοινωνικών κατηγοριών, των επαγγελμάτων και των πολιτών που έχουν δυσκολίες σε αυτή τη χώρα.
Τί θα συμβεί αγαπητές φίλες και φίλοι προκειμένου να βρεθούν αυτά τα χρήματα για τη μείωση της φορολογίας των πολύ πλούσιων; Ή αυτών οι οποίοι έχουν περισσότερες δυνατότητες από αυτές που έχει ο μέσος  Έλληνας πολίτης; Μα πάρα πολύ απλά- και δεν το έχουν κρύψει το έχουν πει ανοιχτά- προτείνουν μείωση φόρων έναντι μείωσης δαπανών. Δηλαδή, για να μπορέσει να βγει ο λογαριασμός θα περικόψουν δαπάνες. Τι σημαίνει δαπάνες; Δαπάνες είναι οι μισθοί. Δαπάνες είναι οι συντάξεις. Δαπάνες είναι τα χρήματα που δίνει η πολιτεία για τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Τα χρήματα που δίνει για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως το πρόγραμμα Φιλόδημος, που δημιουργήσαμε εμείς το προηγούμενο διάστημα. Δαπάνες επίσης είναι τα κοινωνικά επιδόματα. Ποια είναι τα επιδόματα; Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που παίρνουν όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, το επίδομα ανεργίας, το οικογενειακό επίδομα, που για πρώτη φορά δεν δίνεται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους αλλά σε οικογένειες με ένα και δύο παιδιά, τα επιδόματα αναπηρίας, το επίδομα ενοικίου. Άρα λοιπόν το σχέδιο αυτό που έχει τίτλο «ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει», είναι ένα πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο: φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους, περικοπές συντάξεων μισθών και επιδομάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Και είναι ένα σχέδιο που θα οδηγήσει ταυτόχρονα και σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Και άρα γι αυτό εμείς λέμε ότι ο άλλο δρόμος, ο δρόμος ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει είναι ένας δρόμος που ενέχει τον κίνδυνο να μας οδηγήσει ξανά στα σκληρά χέρια των πιστωτών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να μας ξαναγυρίσει στα χρόνια τα σκληρά της λιτότητας, στα χρόνια των μνημονίων που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.
Λένε πολλοί ότι αυτό είναι κινδυνολογία.  Εγώ θέλω να σας μιλήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Είμαστε οι τελευταίοι οι οποίοι όσα χρόνια κι εγώ όσα χρόνια βρίσκομαι στην πολιτική ζωή του τόπου κινδυνολόγησα ή μίλησα ποτέ για καταστροφές. Εγώ δεν επικαλούμαι τον φόβο, αλλά επικαλούμαι τη λογική.  Αυτοί οι οποίο ζητούν να μας κυβερνήσουν ξανά είναι οι ίδιοι άνθρωποι, ακριβώς οι ίδιοι, με το ίδιο πολιτικό σχέδιο που χρεοκόπησε τη χώρα το 2010 και το οδήγησε στα χέρια του ΔΝΤ, αφήνοντας πρωτογενή ελλείμματα 24 δις ευρώ και οι ίδιοι άνθρωποι που κυβέρνησαν από το ΄10 ως το ΄15, με μικρές παραλλαγές, και οι οποίοι κάθε φορά που έρχονταν οι πιστωτές και η τρόικα και ζητούσε αιματηρές περικοπές, όχι απλά τις υλοποιούσαν χωρίς αντίδραση,  αλλά έβγαιναν και έλεγαν με καμάρι ότι είναι δικής τους έμπνευσης πολιτική και δεν θέλουν να τους πάρει τη δόξα το ΔΝΤ. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που προχώρησαν σε απολύσεις εκπαιδευτικών, σχολικών φυλάκων, δημοτικών αστυνόμων, οδήγησαν σε διαθεσιμότητα 15 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και δημοτικούς υπαλλήλους. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα μιλούν τάχα για τη μεσαία τάξη οι οποίοι οδήγησαν σε αφανισμό τη μεσαία τάξη.

Ποιος έβαλε τη μεγάλη πλειονότητα των φόρων στη μεσαία τάξη;  Το 83% της φορολογίας στα τρία μνημόνια μπήκε στα δύο πρώτα μνημόνια, δηλαδή από το ΄10 ως το ΄14. Και ποια είναι η πραγματική αιτία αν θέλετε της καταστροφής της μεσαίας τάξης από το ΄10 ως το ΄15: Η πραγματική αιτία, πέραν της δυσβάσταχτης φορολογίας,  ήταν και οι τεράστιες περικοπές στο κοινωνικό κράτος, στους μισθούς και τις συντάξεις, η διόγκωση της ανεργίας. Ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας βρέθηκαν στην ανεργία από το 2010 ως το 2015. 400 και πλέον χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουμε δημιουργήσει εμείς τα τελευταία χρόνια. Αλλά το ένα εκατομμύριο των ανέργων με τις ραγδαίες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις τα πρώτα χρόνια ήταν που οδήγησε τον μέσο πολίτη, τον μέσο μισθωτό σε αδυναμία να μπορεί να  καταναλώνει, να βγαίνει στην αγορά, να κινείται η αγορά, να αγοράζει, να επενδύει. Κι αυτό ήταν τελικά που οδήγησε και τη μεσαία τάξη σε καταστροφή. Θυμάστε πόσα λουκέτα σε μαγαζιά σε όλη τη χώρα –φαντάζομαι κι εδώ στην Τήλο- μπήκαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Και σιγά-σιγά τώρα βλέπετε πώς έχει αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία. Και σιγά-σιγά τώρα βλέπετε πώς έχει αρχίσει να κινείται η επιχειρηματικότητα και η μεγάλη προσπάθεια που έγινε ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού πώς αρχίζει και ανακάμπτει και η τουριστική κίνηση. Και βεβαίως βρισκόμαστε σε ένα καλύτερο σημείο. Όχι ίσως σ’  αυτό της εποχής των παχέων αγελάδων, εποχή όμως που εμπεριείχε και τις αιτίες της κρίσης ας μην το ξεχνάμε. Αλλά σίγουρα σε μια κατάσταση πολύ καλύτερη απ’ αυτήν που βρεθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι αυτός ο δρόμος νομοτελειακά θα είναι γραμμικός, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε πίσω. Εγώ θέλω να σας το πω με ειλικρίνεια. Καταφέραμε και κλείσαμε την καταπακτή πίσω μας, τώρα έχουμε σχέδιο να ανοίξουμε κι έναν μεγάλο φεγγίτη μπροστά μας, γιατί δεν αρκεί να έχουμε κλείσει την καταπακτή. Όμως μην έχετε τη βεβαιότητα ότι αν δεν συνεχιστεί αυτή η πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, πολιτική για την κοινωνική πλειοψηφία και έρθει να εφαρμοστεί μια πολιτική απ’  αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση με το ίδιο σχέδιο ξανά, δεν θα ξανανοίξει πίσω μας η καταπακτή. Ότι δεν έχει δηλαδή επιστροφή ο δρόμος προς τα πίσω.

Άρα λοιπόν, φίλες και φίλοι, εμείς τι λέμε, Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό. Λέμε ότι οι πολίτες στις 7 του Ιούλη, ανεξάρτητα από το αν είναι δεξιοί, αριστεροί ή κεντρώοι,  πρέπει να γνωρίζουν ότι αποφασίζουν για τη ζωή τους.  Ότι αποφασίζουν για το μέλλον το δικό τους, το μέλλον των παιδιών τους, το μέλλον της χώρας. Σ’  αυτή τη χώρα τίποτε δεν μας χαρίστηκε και οι αποφάσεις του λαού ήταν πάντοτε οι κρίσιμες. Τους κομματικούς συσχετισμούς τους είδαμε, κατεγράφησαν στις ευρωπαϊκές εκλογές. Τώρα όμως η κάλπη βγάζει κυβέρνηση που θα κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και το δίλημμα είναι πάρα πολύ απλό.  Θέλουμε να μας ξανακυβερνήσουν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και τα μνημόνια ή θέλουμε να συνεχίσουμε την πορεία με το σχέδιο όλοι μαζί για τη δίκαιη ανάπτυξη, για την έξοδο από την κρίση.

Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που απευθύνουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες και ειδικότερα σε εσάς εδώ, σε ένα νησί γνωστό για τις μεγάλες κοινωνικές και δημοκρατικές του παραδόσεις. Σε ένα νησί που κρατάει ψηλά τη σημαία της ανθρωπιάς με την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη της στήριξης και της βοήθειάς μας. Σε ένα νησί που πρωτοπορεί και στην πράσινη ανάπτυξη, σε ένα νησί το οποίο, μαζί με τα άλλα νησιά των Δωδεκανήσων βεβαίως, δεν θέλω να αδικήσω κανένα, είναι η πρωτοπορία, η πρωτοπορία και σε προγράμματα εκσυγχρονισμού της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης αλλά και –το πιο σημαντικό για μένα-  που είναι αν θέλετε η ψυχή της Ελλάδας, διότι η ψυχή της Ελλάδας είναι οι αξίες της. Οι αξίες μας είναι αυτές που μας οδήγησαν ως εδώ και με αυτές θα προχωρήσουμε μπροστά. Με την ανθρωπιά, με την αλληλεγγύη, με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Γι αυτό λοιπόν το μήνυμά μας είναι, να συνεχίσουμε μπροστά όλοι μαζί, να μη γυρίσουμε πίσω στο ο καθένας μόνος του κι όποιος αντέξει. ‘Όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά.

Σήμερα λοιπόν είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω στη Ρόδο με εργαζόμενους, είχα τη δυνατότητα να επισκεφτώ το νησί της Χάλκης, ένα νησί το οποίο έχει λιγότερους κατοίκους από το δικό σας, και τώρα βρίσκομαι εδώ στην Τήλο και απευθύνομαι σε εσάς.
Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με εκπροσώπους εργαζομένων στον τουρισμό. Και είχα την ευκαιρία να ακούσω τα αιτήματά τους και να κατανοήσω την αγωνία τους. Την αγωνία τους διότι κάποιοι απειλούν να έρθουν ως οδοστρωτήρας, λένε, για να ισοπεδώσουν κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι άνθρωποι αυτοί, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, στις υπηρεσίες του τουρισμού αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, ήταν αυτοί που πλήρωσαν πρώτοι το μάρμαρο της κρίσης. Ένα εκατομμύριο άνεργοι κυρίως απ’  αυτούς, αλλά βεβαίως και από όλες τις κοινωνικές τάξεις και όλα  τα επαγγέλματα, αλλά κυρίως απ’  αυτούς.
Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν είδαν μέσα σε μια νύχτα το 2012 να καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην έχουν ελπίδα δηλαδή διεκδίκησης. Οι άνθρωποι αυτοί είδαν να καταργούνται τα δικαιώματά τους. Οι άνθρωποι αυτοί είδαν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές να έρχονται και να εφαρμόζονται και να δίνεται εντολή κατάργησης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για να μπορούν κάποιοι πονηροί επιχειρηματίες, όχι όλοι βεβαίως, να κερδοσκοπούν εις βάρος τους συμπιέζοντας το μισθολογικό κόστος. Οι άνθρωποι αυτοί είδαν να μην έχουν ωράρια, να δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο, χωρίς δικαιώματα, να μην πληρώνονται υπερωρίες. Οι άνθρωποι αυτοί είδαν να μειώνεται ο κατώτατος μισθός 22% σε μια μέρα και να δημιουργείται ένας υποκατώτατος, λέει, για τους νέους ανθρώπους.
Κι εμείς, με το που βγήκαμε απ’  αυτή την περιπέτεια των μνημονίων και καταφέραμε να πάρουμε τα ηνία στα χέρια μας, όχι πολύ καιρό πριν, οκτώ μήνες πριν, επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δώσαμε αξία και περιεχόμενο στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κάνοντας ελέγχους παντού. Θεσμοθετήσαμε την υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή των υπερωριών, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι που κάνουν υπερωρίες, να τις πληρώνονται. Έξι εκατομμύρια ωρών υπερεργασίας κατεγράφησαν στο 8μηνο που δεν καταγράφονταν πριν από το 8μηνο αυτό.  Άλλαξε η ζωή πολλών ανθρώπων και η καθημερινότητά τους. Απέκτησαν την αίσθηση ξανά ότι έχουν δικαιώματα, ότι εκεί έξω δεν ισχύει μονάχα ο νόμος της ζούγκλας και των ισχυρών.  Και βεβαίως προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και στην κατάργηση του υποκατώτατου. Και τώρα δεσμευόμαστε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια κάθε χρόνο θα έχουμε 7,5%, συν 7.5 το 2021 του κατώτατου μισθού. Και είδαμε όλοι ότι αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της εργασίας, διότι το πρώτο τετράμηνο του 2019, αντί για μείωση των νέων προσλήψεων, είχαμε 110 χιλιάδες προσλήψεις. Δηλαδή η οικονομία και η αγορά εργασίας έχει μια ανοδική πορεία.
Αλλά εμείς λέμε αυτή την ανοδική πορεία να την μοιραστούμε και να την καρπωθούμε όλοι μαζί. Όχι μονάχα μια μερίδα, μια ελίτ, όλοι μαζί. Και ταυτόχρονα εμείς λέμε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και όχι το αντίθετο. Κάποιοι νεοφιλελεύθεροι, αυτοί που διεκδικούν να μας κυβερνήσουν, λένε το αντίθετο, ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι να συμπιέσουμε το μισθολογικό κόστος. Δεν είναι αυτό αλήθεια, δεν εφαρμόστηκε πουθενά. Αν ήταν έτσι, οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στον πλανήτη θα ήταν αυτές που έχουν συμπιεσμένα εργασιακά ή καθόλου εργασιακά δικαιώματα. Αν ήταν έτσι,  χώρες όπως κάποιες χώρες της Ασίας ή η γειτονική μας Βουλγαρία, για παράδειγμα, θα ήταν πιο ανταγωνιστική οικονομία, που έχει πολύ χαμηλούς μισθούς. Δεν είναι έτσι όμως.
Αυτοί είναι οι δύο κόσμοι λοιπόν και τα δύο σχέδια διαφορετικά τα οποία έχουμε να συγκρίνουμε και να αντιπαραθέσουμε μπροστά στον ελληνικό λαό.

Και κάτι τελευταίο… Προτελευταίο μάλλον. Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων λέει γενικόλογα μειώσεις φόρων έναντι μείωσης δαπανών, άρα περικοπές. Και στον πυρήνα αυτών των περικοπών βρίσκονται και οι απολύσεις. Δεν το λένε έτσι όμως, το λένε λίγο πιο γλυκά. Τι λένε; Εμείς καταφέραμε να επαναφέρουμε στο δημόσιο τομέα τον λόγο 1:1, δηλαδή για κάθε μία αποχώρηση, συνταξιοδότηση, να έχουμε μια πρόσληψη για να στελεχώνουμε κρίσιμους τομείς του δημόσιου τομέα. Υπηρεσίας υγείας, τα νοσοκομεία μας δηλαδή ή στα ιατρικά κέντρα, σχολεία, καθηγητές δηλαδή, καθηγητές ειδικής αγωγής, γιατί κανένα παιδί δεν είναι παιδί κατώτερου Θεού, κοινωνικής στήριξης, πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι κ.ο.κ.
Οι αντίπαλοί μας λένε, όχι, δεν χρειάζεται το  1:1. Να επιστρέψουμε στο 1:5. 1:5 σημαίνει για κάθε πέντε αποχωρήσεις μόνο μία πρόσληψη. Με βάση το 1:1 κάθε χρόνο αποχωρούν περίπου 9 χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα. Άρα έχουμε τη δυνατότητα για 9 χιλιάδες προσλήψεις κάθε χρόνο. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό έχουμε προγραμματίσει για τα επόμενα χρόνια 2,5 χιλιάδες κάθε χρόνο νέους γιατρούς και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία. 10 χιλιάδες συνολικά στην τριετία εκπαιδευτικούς μαζί με τους 7 χιλιάδες που αφορούν το πρόγραμμα, τους δασκάλους ειδικής αγωγής και το Βοήθεια στο Σπίτι. Αν εφαρμοστεί το 1:5 η δυνατότητα αντί για 9 χιλιάδες θα είναι 1800. Και με δεδομένο ότι για το 2019 έχουν τάξει και 1500 προσλήψεις αστυνομικών μόνο, 300 μόνο. Δηλαδή 8700 λιγότεροι για τα σχολεία, για τα νοσοκομεία, για τις κοινωνικές υπηρεσίες μόνο το 2019.
Σήμερα στη Ρόδο το πρωί συνάντησα μια εκπαιδευτικό, αναπληρώτρια, η οποία ήταν επιτηρήτρια στον έναν και μοναδικό μαθητή στο Καστελόριζο που έδινε πανελλαδικές εξετάσεις. Και με ρώτησε με αγωνία τι θα γίνει, θα προχωρήσει το σχέδιό σας; Της απάντησα, βεβαίως και θα προχωρήσει. Μα, λέει, είδα τον κ. Μητσοτάκη στο Καστελόριζο και μου είπε, αν βγούμε εμείς δεν θα προχωρήσει. Λέω εγώ δεν μπορώ να εγγυηθώ για το τι θα γίνει εάν ο ελληνικός λαός κι όλοι μαζί δεν αποτρέψουμε αυτή την εκδοχή και δεν συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία προς τα μπρος.

Και το τελευταίο που θέλω να σας πω. Σήμερα στην Χάλκη ανέλυσα ένα μέρος του σχεδίου μας για τη νησιωτικότητα. Το πρώτο κομμάτι που υλοποιήσαμε και είμαστε περήφανοι γι αυτό ήταν το μεταφορικό ισοδύναμο. Ταυτόχρονα στηρίξαμε όσο μπορούσαμε όλους τους νησιωτικούς δήμους χωρίς να μας ενδιαφέρει τι πιστεύει και ποιο κόμμα στηρίζει τον κάθε δήμαρχο σε κάθε νησί. Ούτε πόσους ψηφοφόρους έχει. Δεν μας ενδιέφερε αυτό και πιστεύω ότι κάναμε καλά. Και μας το πιστώνουν. Τώρα ειδικά μετά τις εκλογές μας το πιστώνουν κι αυτοί που στηρίχτηκαν από άλλα κόμματα. Πριν τα μπέρδευαν λίγο. Τώρα μας το πιστώνουν όλοι.
Σ’  αυτή λοιπόν την προσπάθεια πιστεύω ότι βάλαμε ένα λιθαράκι, σημαντικό λιθαράκι. Ιδιαίτερα για τα Δωδεκάνησα, ιδιαίτερα για τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου μας, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι εδώ δεν είναι μόνο ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν είναι μόνο ζήτημα κοινωνικής πολιτικής, αλλά είναι και εθνική μας υποχρέωση να στηρίξουμε τους νησιώτες μας που φυλάνε Θερμοπύλες.
Σήμερα λοιπόν στην Χάλκη αναφέρθηκα και σε δύο άλλα μέτρα ουσιαστικής στήριξης, ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων και  κάτω των χιλίων κατοίκων. Αναφέρθηκα σε ένα μέτρο ουσιαστικής φορολογικής ελάφρυνσης για τους νησιώτες στα νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, όπου ουσιαστικά δίνουμε αύξηση του ορίου από τις 20 χιλιάδες ευρώ εισόδημα στα 30 χιλιάδες ευρώ να έχει φορολογικό συντελεστή τον χαμηλότερο, 22% Για όλους τους νησιώτες που κατοικούν σε νησιά κάτω των 3100 κατοίκων. Πόσους κατοίκους έχετε; … Άρα σας πιάνει κι εσάς… Και είναι και ένα ουσιαστικό μέτρο ελάφρυνσης, ουσιαστικής ελάφρυνσης για τους εισοδηματίες, για τους επαγγελματίες, για όλους όσοι δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές περιοχές και θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν το 22%, τον χαμηλό δηλαδή συντελεστή, μέχρι εισόδημα 30 χιλιάδες ευρώ και όχι μέχρι 20 που ήταν χθες.
Και το δεύτερο που ανακοινώσαμε και εντάσσεται στη φιλοσοφία που σας είπα πριν για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά από την 1/1/2020 είναι για τα μικρά, μικρά νησιά, κάτω από χίλιους κατοίκους, για λόγους και κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και για λόγους εθνικής στρατηγικής, να καταργήσουμε για τους μόνιμους κατοίκους τον ΕΝΦΙΑ συνολικά σε αυτά τα νησιά κάτω από χίλιους κατοίκους.

Θέλω να επαναλάβω ότι αυτές οι πολιτικές είναι στοχευμένες, είναι πολιτικές που γίνονται σχεδιασμένα, όπως σχεδιασμένα έγιναν όλα όσα καταφέραμε μέχρι σήμερα, με απόλυτη ασφάλεια έναντι των δημοσιονομικών στόχων και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι δηλαδή πολιτικές οι οποίες θα μας γυρίσουν πίσω. Είναι πολιτικές που αφορούν τους πολλούς, αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία και είναι δίκαιες πολιτικές. Γι αυτό και μπορούμε να τις υλοποιήσουμε με σχέδιο, με πρόγραμμα και με ασφάλεια και με σιγουριά.

Θέλω λοιπόν να πω για άλλη μια φορά, κλείνοντας, αισθάνομαι ότι πετύχαμε τον μεγάλο μας στόχο, τον ιστορικό στόχο, να βγάλουμε τη χώρα από τη βαθιά επιτροπεία, τη θηλιά από το λαιμό μας. Και αισθάνομαι ότι τώρα μας δίνεται η δυνατότητα να πορευθούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια αποδεικνύοντας ποια είναι η δική μας δυνατότητα, το δικό μας πρόγραμμα, η δική μας πολιτική. Μας λένε κάποιοι, μας κυβερνήσατε όλα αυτά τα χρόνια, γιατί ξανά; Μα γιατί ακριβώς το πρώτη φορά αριστερά που είπαμε το 2015 αποδείχθηκε ότι ήταν πρώτη φορά διακυβέρνηση με εντιμότητα, πρώτη φορά διακυβέρνηση με σχέδιο, πρώτη φορά διακυβέρνηση με έγνοια για τον πιο αδύναμο αλλά στις χειρότερες συνθήκες που έχει συναντήσει ο τόπος μας από τον πόλεμο και μετά. Διότι όταν μια χώρα χάνει το 25% του εθνικού της πλούτου μέσα σε τέσσερα χρόνια, σε καιρό ειρήνης, αυτό δεν έχει ξανασυμβεί πουθενά. Όταν  μια χώρα φτάνει να έχει ανεργία στους νέους 60% και 28% συνολικά,  αυτό δεν έχει συμβεί πουθενά. Κι εμείς αυτή τη χώρα παραλάβαμε. Με άδεια ταμεία και με το πιστόλι στον κρόταφο από την πλευρά των πιστωτών. Και ακριβώς επειδή υπήρξε πρώτη φορά μια κυβέρνηση με εντιμότητα, να σταματήσει τη ρεμούλα, τη διαπλοκή, τη διαφθορά, να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά και να προστατεύσει την κοινωνική πλειοψηφία, βγήκαμε από την κρίση.
Τώρα λοιπόν δικαιούμαστε να έχουμε και μια πρώτη φορά με το δικό μας πρόγραμμα και το δικό μας σχέδιο, με σχέδιο για την κοινωνική πλειοψηφία.

Ας το κρίνει λοιπόν και ας το αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας, τη συμμετοχή σας, τη στήριξή σας. Να είστε καλά.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)