to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:58 | 03.05.2022

Διεθνή

Ο Γουστάβο Πέτρο ακυρώνει προεκλογικές εμφανίσεις λόγω απειλών δολοφονίας του

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος που θεωρείται ο επικρατέστερος στις προεδρικές εκλογές αυτού του μήνα στην Κολομβία ακύρωσε χθες Δευτέρα προεκλογική εμφάνισή του στο κεντρικό τμήμα της χώρας των Άνδεων, διότι η ομάδα του έλαβε πληροφορίες περί σχεδιαζόμενης απόπειρας δολοφονίας του στο ταξίδι αυτό.


Ο γερουσιαστής Γουστάβο Πέτρο, 62 ετών, μπροστά με διαφορά κατά τις δημοσκοπήσεις ενόψει του πρώτου γύρου την 29η Μαΐου, επρόκειτο να κάνει εμφανίσεις αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, σε κεντροδυτική ζώνη, γνωστή για την παραγωγή καφέ.

Όμως «η ασφάλειά του έλαβε πληροφορίες από πρώτο χέρι από αρκετές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η εγκληματική οργάνωση ‘Λα Κορδιγιέρα’ προετοίμαζε απόπειρα δολοφονίας του υποψηφίου», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου της ομάδας που διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία του κ. Πέτρο.

Η Κορδιγιέρα είναι «παραστρατιωτική οργάνωση» η οποία «εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών» και διαπράττει «φόνους» έναντι αμοιβής, εξηγείται στην ανακοίνωση.

Πάντα σύμφωνα με την ομάδα του κ. Πέτρο, που επικαλέστηκε «ιδιαίτερα αξιόπιστες πηγές», στην ομάδα που απεργαζόταν το «εγκληματικό σχέδιο» αυτό συμμετείχε αξιωματικός της αστυνομίας. Το περιβάλλον του υποψηφίου εξήγησε ότι για προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε να αναβληθούν οι εμφανίσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η κολομβιανή αστυνομία ανέφερε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές. Διευκρίνισε πως δεν έχει λάβει «πληροφορίες που να της επιτρέπουν να συμπεράνει ότι υπήρχε σχέδιο για τη διάπραξη απόπειρας κατά της ζωής» του γερουσιαστή και υποψήφιου για την προεδρία.

Από την πλευρά της, η εισαγγελία ανέφερε πως «επαληθεύει» την ανακοίνωση της ομάδας του Γουστάβο Πέτρο για τη «φερόμενη απειλή της εγκληματικής οργάνωσης ‘Λα Κορδιγιέρα’».

Ο κ. Πέτρο, άλλοτε αντάρτης του ακροαριστερού Κινήματος της 19ης Απριλίου (Movimiento 19 de Abril, M-19) που μετατράπηκε σε σοσιαλδημοκράτη, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας (2012-2015), έχει εκφράσει επανειλημμένα από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας ανησυχία για την ασφάλειά του.

«Προτού κυβερνήσω, θα προσπαθήσουν να με σταματήσουν. Είτε να με καταστρέψουν ηθικά, είτε να με εξοντώσουν», δήλωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Αυστηρά φρουρούμενος, ο υποψήφιος της συμμαχίας της κολομβιανής αριστεράς Ιστορική Συμμαχία (Pacto Histórico por Colombia, PHxC) διεξάγει εντατική εκστρατεία μέσω του διαδικτύου και κάνει προεκλογικές εμφανίσεις σχεδόν καθημερινά σε όλη τη χώρα.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα θέλει τον κ. Πέτρο να κερδίζει με διαφορά (συγκεντρώνει το 43,6% των προθέσεων ψήφου ενόψει πρώτου γύρου, έναντι 26,7% του πλησιέστερου αντιπάλου του, του δεξιού Φεδερίκο Γκουτιέρες), είτε στον πρώτο γύρο, είτε στον δεύτερο, αν χρειαστεί. Εάν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς σε μια χώρα που δεν έχει γνωρίσει παρά μόνο δεξιές κυβερνήσεις στη σύγχρονη ιστορία της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)