to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:36 | 19.11.2018

Διεθνή

Brexit: Πράσινο φως από τους υπουργούς των «27» για το σχέδιο συμφωνίας

Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα έχει μπροστά της μία δύσκολη εβδομάδα, καθώς θα χρειαστεί να πείσει για την συμφωνία της με την ΕΕ τόσο τους βρετανούς πολίτες όσο και τους πολιτικούς της αντίπαλους στο Κοινοβούλιο, αλλά και τους «συμμάχους» με την πρόταση μομφής να αποτελεί πιθανό σενάριο. Από την άλλη οι Βρυξέλλες έδωσαν πράσινο φως στην συμφωνία τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στο τραπέζι


Οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των 27 χωρών μελών της ΕΕ έδωσαν σήμερα το πράσινο φως στο σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα η Βρετανία και η ΕΕ για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέρνοτ Μπλίμελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας συνόδου στις Βρυξέλλες.

"Περάσαμε το πρώτο δύσκολο στάδιο. Καταφέραμε να διατηρήσουμε την ενότητα", πρόσθεσε αναφερόμενος στο σχέδιο αυτό συμφωνίας ο Αυστριακός υπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

"Είμαι ικανοποιημένος που οι υπουργοί υποστηρίζουν σήμερα όλο το πακέτο", πρόσθεσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, έξι ημέρες πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ που προγραμματίζεται να γίνει την Κυριακή για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία αντιμετωπίζει στη χώρα της μεγάλη αντίθεση στο σχέδιο αυτό συμφωνίας, αναμένεται ότι θα είναι επίσης παρούσα στη σύνοδο αυτή.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η πιθανότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, κατά τη οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει πράγματι στην αγκαλιά της ΕΕ, είναι το μοναδικό ζήτημα που παραμένει ακόμη ανοιχτό σε διαπραγμάτευση όσον αφορά τις λεπτομέρειες του διαζυγίου με την ΕΕ.

"Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα κάνουμε μια οριστική πρόταση για μια ημερομηνία. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί βάσει κοινής συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των 27", πρόσθεσε ο Μπαρνιέ.

Η περίοδος αυτή προβλέπεται να διαρκέσει ως τα τέλη του 2020 στην προσωρινή συμφωνία αποχώρησης, αλλά ο Μπαρνιέ φέρεται να πρότεινε να παραταθεί κατά δύο έτη, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

"Προφανώς αν δοθεί παράταση (...) θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία για την οικονομική συμβολή" της Βρετανίας, υπογράμμισε επίσης ο Μπαρνιέ.

 

«Δεν υπάρχει εναλλακτική»

«Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία από αυτήν που υπάρχει επάνω στο τραπέζι», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ. Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ απέκλεισε επίσης από την πλευρά του οποιαδήποτε προοπτική επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι 27 επεξεργάζονται επίσης σχέδια για το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, εάν το παρόν σχέδιο δεν επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου 2019 χωρίς συμπεφωνημένο πλαίσιο που θα ρυθμίζει τις οικονομικές και άλλες σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών.

«Οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από την απουσία συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν προσερχόμενος στις συζητήσεις των ευρωπαίων υπουργών για το Brexit. «Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης η παρούσα συμφωνία να γίνει πραγματικότητα».

Την ίδια άποψη εξέφρασσε χτες και η Τερέζα Μέι. «Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στο τραπέζι. Δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την ΕΕ», έγραψε η Μέι σε άρθρο της στην εφημερίδα Sun on Sunday. «Εάν οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία, απλά θα μας γυρίσουν στην αφετηρία. Θα υπάρξει μεγαλύτερη διχογνωμία, μεγαλύτερη αβεβαιότητα και δεν θα καταφέρουμε να εκπληρώσουμε αυτό που ψήφισε ο βρετανικός λαός», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλαγές στο μεταναστευτικό μετά το Brexit

Μια ακόμη πρόταση μομφής κατά Μέι

Ένας επιπλέον βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος κατέθεσε επιστολή για την υποβολή πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια του BBC, Λόρα Κουίνσμπεργκ.

Συνολικά 43 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν υποβάλλει επιστολές για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού, έναντι των 48 που απαιτούνται για να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή.

Τα επόμενα βήματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμμάτισε να δημοσιοποιήσει αύριο, Τρίτη, το σχέδιο της «πολιτικής διακήρυξης» που θα καθορίσει αυτό το πλαίσιο. Θα είναι ένα κείμενο μιας εικοσαριάς σελίδων, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, χωρίς νομική αξία, αλλά με ισχυρή πολιτική εμβέλεια.
 
Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα σχεδιάσουν σ' αυτό το περίγραμμα της μελλοντικής σύμπραξής τους, την οποία δεν θα μπορέσουν να αρχίσουν να διαπραγματεύονται επισήμως παρά μόνο αφού φύγει επισήμως το Ηνωμένο Βασίλειο, από τις 30 Μαρτίου 2019.
 
Πριν συμβεί αυτό, τα δύο μέρη θα πρέπει να ολοκληρώσουν οριστικά τη συμφωνία τους. Οι 27 πρέπει να την εγκρίνουν την Κυριακή στη σύνοδο κορυφής τους στις Βρυξέλλες. Θα μένει στη συνέχεια να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη μια πλευρά και από το βρετανικό κοινοβούλιο από την άλλη.
 
Η βρετανική κοινοβουλευτική επικύρωση απέχει ακόμη από το να θεωρείται δεδομένη, με φόντο βαθιές διαιρέσεις της πολιτικής τάξης της χώρας σχετικά με τον τύπο του Brexit που επιθυμεί.
 
Η Τερέζα Μέι βρίσκεται έτσι υπό την απειλή μιας πρότασης μομφής και υπό την πίεση της σκληρής πτέρυγας των οπαδών του Brexit που απαιτούν να μπορέσουν να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία, την οποία θεωρούν απαράδεκτη.
 
Ορισμένοι εκτιμούν πράγματι ότι θυσίασε την κυριαρχία της χώρας αποδεχόμενη την προοπτική μιας τελεωνειακής ένωσης αόριστης διάρκειας με την ΕΕ ως ύστατη λύση για να εμποδισθεί η επιστροφή ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
 
Η συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αν δεν τροποποιηθεί, θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα «κράτος υποτελές» στην ΕΕ, προειδοποίησε ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τόνι Μπλερ: «H Συμφωνία για το Brexit δεν θα κρατήσει»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)