to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:54 | 05.04.2019

Διεθνή

O Γκουτέρες «ανησυχεί» για τις εξελίξεις στη Λιβύη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι αναχωρεί από τη Λιβύη με "βαριά καρδιά" και ανησυχεί έντονα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος έχει διατάξει τα στρατεύματά του να βαδίσουν προς την πρωτεύουσα Τρίπολη.


"Ελπίζω ακόμη ότι είναι εφικτό να αποφύγουμε μια αιματηρή σύγκρουση στην Τρίπολη και τα περίχωρά της", έγραψε ο Γκουτέρες στο Twitter.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ κατέλαβε νωρίτερα σήμερα το χωριό Σουκ αλ Χάμις, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα νοτίως της Τρίπολης, σύμφωνα με έναν κάτοικο της περιοχής και μια πηγή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης. Και οι δύο πηγές ανέφεραν ότι είχαν προηγηθεί συγκρούσεις με δυνάμεις που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας, για να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη.

Συγκρούσεις στα νότια της Τρίπολης

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται σήμερα το απόγευμα μεταξύ ενός συνασπισμού ένοπλων ομάδων, πιστών στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης και των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων νοτίως της Τρίπολης, όπως έγινε γνωστό και από τις δύο πλευρές.Σύμφωνα με μια πηγή της ΚΕΕ, οι μάχες είναι σε εξέλιξη στις περιοχές Σουκ αλ Χάμις, αλ Σάεχ και Σουκ αλ Σαμπντ, σε μια ζώνη με αγροτικές καλλιέργειες.

Το γραφείο Τύπου του ΛΕΣ επιβεβαίωσε τις συγκρούσεις στην περιφέρεια της Τρίπολης, υποστηρίζοντας επίσης ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές του Κασρ μπιν Γασίρ, του Ουάντι αλ Ράμπι και του Σουκ αλ Χάμις.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες σημαντικές μάχες μεταξύ των δύο πλευρών, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η ΚΕΕ, στα τέλη Μαρτίου 2016.

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το πρώην διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπός τους.

Το πρώην διεθνές αεροδρόμιο απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και βρίσκεται στα νότια προάστιά της.

Ο Άχμεντ Μισμάρι είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ ελέγχει επίσης την Ταρχούνα και την Αζιζίγια, δύο μικρές πόλεις κοντά στην Τρίπολη και ότι πέντε άνδρες του σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

AΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)