to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:45 | 30.12.2018

Διεθνή

Ο Γιούνκερ κατηγορεί χώρες της Ε.Ε. για «υποκρισία» στο ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων

Χώρες της ΕΕ επιδεικνύουν «σκανδαλώδη υποκρισία» στις συζητήσεις για τη διεύρυνση της υπηρεσίας ασφάλειας των συνόρων Frontex, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.


«Για περισσότερο από δύο χρόνια, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ζητούν καλύτερη προστασία κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης», δήλωσε ο Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag σε σχόλιά του που δημοσιεύονται σήμερα.

«Και τώρα ξαφνικά υπάρχουν ανησυχίες απ' όλες τις πλευρές. Θίγεται τάχα η εθνική κυριαρχία, όλα προχωρούν υπερβολικά γρήγορα και οι αριθμοί αυξήθηκαν υπερβολικά. Πρόκειται για σκανδαλώδη υποκρισία».

Τον Σεπτέμβριο η Κομισιόν πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των συνοριοφυλάκων του μόνιμου σώματος που είναι στη διάθεση της Frontex από 1.500 σε 10.000 έως το 2020.

Η πρόταση διατυπώθηκε αφού ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου πως η ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ κατά της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα.

Όμως πολλά κράτη επέκριναν τα σχέδια, με αποτέλεσμα η αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να προτείνει να καθυστερήσει η αύξηση μέχρι το 2027.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε πως το 2025 θα μπορούσε να είναι «μια εφικτή χρονική προθεσμία».

Ο Γιούνκερ κατηγόρησε τις χώρες εκείνες, που είχαν διαμαρτυρηθεί πιο ηχηρά για τη συνοριακή ασφάλεια, πως είναι αυτές που δεσμεύονται τώρα λιγότερο.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δουλέψει έτσι», δήλωσε. «Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και ώστε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να είναι πραγματικά υπό έλεγχο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)