to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:13 | 30.06.2019

Tvxs.gr

πηγή: tvxs.gr

Κοινωνία

Ο Γιάννης και το «τείχος του Θερμαϊκού»

H τελευταία τεράστια διάκριση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ανάγκασε πολλούς να τον επιβραβεύσουν δημοσίως, όμως δεν είναι δεδομένο ότι όλοι εννοούν αυτά που λένε...


H τελευταία τεράστια διάκριση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ανάγκασε πολλούς να τον επιβραβεύσουν δημοσίως, όμως δεν είναι δεδομένο ότι όλοι εννοούν αυτά που λένε γιατί στην περίπτωση του μεγάλου αθλητή και όσων πέρασε εξαιτίας της καταγωγής του, το πολιτικό αποτύπωμα του καθενός είναι καταγεγραμμένο. Το χειρότερο είναι η πραγματικότητα που θα βίωνε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αν δεν ήταν ο "Greek Freak".

Αυτή την πραγματικότητα, περιέγραψε στο περιθώριο εκδήλωσης ο Γιάννης, για τα χρόνια που ως μετανάστης δεύτερης γενιάς γεννημένος στην Αθήνα, δεν μπορούσε να πάρει την ελληνική ιθαγένεια και ρωτούσε τους γονείς του γιατί είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους ώστε να μην δικαιούται ταυτότητα ή διαβατήριο όπως όλοι.  Ο Αντετοκούμπο έχει κατακτήσει το δικαίωμα να έχει δημόσιο λόγο επειδή ανάγκασε την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα να υποκλιθούν στα τεράστια αθλητικά του επιτεύγματα, από τη θέση του κορυφαίου μπασκετμπολίστα στον πλανήτη. Και παρόλο που ο αθλητής με αυτό τον τίτλο είναι Έλληνας, υπάρχουν δυνάμεις, όχι απλώς περιθωριακές αλλά και στο υψηλότερο επίπεδο της συντηρητικής παράταξης, που δεν έχουν κρύψει την ενόχλησή τους για την καταγωγή του.

Πρόκειται για το ίδιο κόμμα που κατάργησε, με ιδεολογική εμμονή, το Νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα ενώ όταν ο νόμος επανήλθε από το ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκαν να τον ψηφίσουν. Όχι απλώς οι ακραίοι της ΝΔ  αλλά εν συνόλω το κόμμα, παρότι ο Μητσοτάκης έσπευσε τώρα, υποκριτικά, να συγχαρεί το Γιάννη για την κατάκτηση του τίτλου του MVP . Όπως και ο Σαμαράς ως Πρωθυπουργός που έδωσε "κατ εξαίρεση" το διαβατήριο στο διεθνή αθλητή με τυμπανοκρουσίες, έχοντας προηγούμενως καταργήσει ο ίδιος το νόμο που θα του το απέδιδε αυτοδίκαια!

Με αυτές τις απόψεις να περνούν από το περιθώριο στο προσκήνιο  και με την επιρροή των κάθε λογής Όρμπαν και άλλων μικρών ή μεγάλων ακροδεξιών λαϊκιστών της Ευρώπης, δεν είναι περίεργο που ένας απίθανος Δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θερμαϊκού, υποστηρίζει ότι θα ανεγείρει τείχος που θα περικλείει τον οικισμό των ρομά προκειμένου να τους αποκλείσει. Όταν ο ρατσισμός έχει γίνει ατζέντα κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, δεν είναι περίεργο να εκτοξεύονται τέτοιες απόψεις ούτε είναι περίεργο ένας Σύλλογος Γονέων στο Βαθύ της Σάμου να καταθέτει αγωγή σε βάρος της δασκάλας που υπερασπίστηκε την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Σε μια κοινωνία όπου κάποιοι καλλιεργούν το φυλετικό μίσος και τα χυδαία ένστικτα, τίποτε δεν είναι απίθανο να συμβεί.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)