to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:30 | 27.06.2017

Πολιτική

Στη Βουλή η δικογραφία για τους διορισμούς του Άδωνη στο ΚΕΕΛΠΝΟ - Στην εξεταστική κατέθεσε ο «Γερούν γερά» Λιαρόπουλος

Ο Αντ. Μπαλωμενάκης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι έφτασε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά τον Άδωνη Γεωργιάδη και στοιχειοθετεί «δύο διακεκριμένα αδικήματα» του πρώην υπουργού Υγείας. Το πρώτο σχετίζεται με τους 23 διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ (ή μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στο γραφείο του). «Φέρονται να είναι από το στενό περιβάλλον του τότε υπουργού Υγείας και ανάμεσα στους 23 υπάρχει και ένας δημοσιογράφος» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, με τις κακές γλώσσες να λένε πως πρόκειται για δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ


Παρέχοντας ενημερώσεις διαδικαστικού χαρακτήρα, ο Αντώνης Μπαλωμενάκης «έβγαλε» είδηση. Ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι έφτασε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά τον Άδωνη Γεωργιάδη και στοιχειοθετεί «δύο διακεκριμένα αδικήματα» του πρώην υπουργού Υγελιας. Το πρώτο σχετίζεται με τους 23 διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ (ή μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στο γραφείο του).

«Φέρονται να είναι από το στενό περιβάλλον του τότε υπουργού Υγείας και ανάμεσα στους 23 υπάρχει και ένας δημοσιογράφος» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, με τις κακές γλώσσες να λένε πως πρόκειται για δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ. Επ’ αυτού, ο κ. Μπαλωμενάκης πρόσθεσε πως υπάρχει ένα θολό σημείο σχετικά με την προέλευση των χρημάτων για τους μισθούς των 23 διορισμένων , λέγοντας χαρακτηριστικά πως ενδέχεται να πληρώνονταν είτε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε από χορηγίες μεγάλων εταιριών. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη διαφημιστική δαπάνη που δόθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε εταιρία, στο μετοχολόγιο της οποίας υπάρχει εταιρία συμφερόντων του αντιπροέδρου της ΝΔ. Πρόκειται για ποσό ύψους 93.000 ευρώ, με τον Άδωνη Γεωργιάδη να πρέπει να αποσαφηνίσει αν όντως συμμετείχε στην εταιρία και αν η εμπλοκή του ωφέλησε την ανάδοχο εταιρία.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κεφαλλογιάννης αποπειράθηκε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά απόσπασμα από την χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Υγείας αναφορικά με το ΚΙΕΝ. «Ο κ. Ξανθός είπε από το βήμα της Βουλής ότ το υπ. Υγείας ούτε επιχορηγεί, ούτε επιχορηγούσε το ¨Ερρίκος Ντυνάν¨» είπε, συμπληρώνοντας πως από αυτό συνάγεται ότι δεν συντελέστηκε κάποια πράξη που να ζημίωσε το δημόσιο. Αυτό μόνο; Έχει και συνέχεια…» τόνισε με νόημα προς τον βουλευτή της ΝΔ ο κ. Μπαλωμενάκης, εννοώντας πως ο κ. Κεφαλογιάννης κάνει αποσπασματική χρήση των δηλώσεων του υπουργού Υγείας. «Νομίζω ότι συνέχισε και είπε πως το δημόσιο συμφέρον επλήγη» επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης επέμεινε, υποστηρίζοντας πως πλέον η συζήτηση γίνεται μετά τις δηλώσεις Ξανθου σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. «Δεν αφορά τα δημόσια οικονομικά και η υπόθεση Ντυνάν δεν εμπεριέχει ζημία του δημοσίου».

Παίρνοντας το λόγο επί της διαδικασίας, ο Νίκος Νικολόπουλος χαρακτήρισε λογική την τοποθέτηση - εκμετάλλευση των δηλώσεων Ξανθου από τους εκπροσώπους της ΝΔ, προβαίνοντας ταυτόχρονα σε έναν ελιγμό που προκάλεσε αμηχανία στους βουλευτές της ΝΔ. Ο ανεξάρτητος βουλευτής ζήτησε από τα μέλη που εκπροσωπούν τη ΝΔ να αποχωρήσουν από την Εξεταστική Επιτροπή «αν σέβονται τον εαυτό τους» γιατί «νομιμοποιούν μία διαδικασία που πιστεύουν πως γίνεται για τα μάτια του κόσμου». Προφανώς, δεν πήρε απάντηση μετά την εύστοχη τοποθέτησή του. Έπειτα, αποκάλυψε πως βρέθηκε και τρίτη πεθερά στο «Ντυνάν» αναφέροντας το όνομα «Ήβη». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές πρόκειται για τη μητέρα προέδρου κόμματος που όταν αποκαλυφθεί θα προκαλέσει σάλο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, υπογράμμισε πως ειδικά για το ΚΕΕΛΠΝΟ θα ανοιχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί για να διαλευκανθεί πλήρως το σκάνδαλο. Τέλος, αποφασίστηκε λόγω μεγάλου όγκου θεματολογίας η Επιτροπή να πάρει τρίμηνη παράταση. Οπότε, αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Οκτώβρη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε αναφερθεί στο όνομα του Λιαρόπουλου στην τελευταία του κατάθεση, ζητώντας μάλιστα να ανοίξουν οι λογαριασμοί του.

Η κατάθεση Λιαρόπουλου

Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ισχυρίστηκε πως η συνεργασία της εταιρίας του με το ΚΙΕΝ δεν ήταν αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Ο κ. Λιαρόπουλος, που ανέλαβε χρέη εξωτερικού συνεργάτη για να εξορθολογίσει τις οικονομικές καταστάσεις του νοσοκομείου, παραδέχτηκε πως για τρεις μήνες συνεργασίας με το ΚΙΕΝ η εταιρία του έλαβε 60.000 ευρώ.

Έκανε λόγο για καθεστώς «ενός ανδρός αρχή» στο «Ερρίκος Ντυνάν», στηλιτεύοντας τους χειρισμούς του Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος κατά τον κ. Λιαρόπουλο εξυπηρετούσε φίλους και γνωστούς μέσω του νοσοκομείου, ενώ τον χαρακτήρισε και δικομανή. Είπε, επίσης, πως κατόρθωσε να διαπραγματευτεί τη ρύθμιση των οφειλών του ΚΙΕΝ προς την Marfin, ρυθμίζοντας το χρέος.

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε ευτυχές γεγονός την πώληση του «Ντυνάν» για να μετατραπεί σε ένα νοσηλευτικό κόσμημα. Αμέσως μετά, παρενέβη ο κ. Μπαλωμενάκης για να τον επιπλήξει, αφού όταν του ζητήθηκαν από την γραμματεία της Επιτροπής τα στοιχεία που παρέθεσε στην τοποθέτησή του, αλλά εκείνος δεν τα διαβίβασε. 

«Ο κ. Μαρτίνης αποκάλεσε το ¨Ντυνάν¨ επιτομή της διαπλοκής» ανέφερε ο κ. Λάππας κατά την εξέταση του μάρτυρα, ζητώντας από τον κ. Λιαρόπουλο να σχολιάσει αυτή τη φράση. «Τι εννοείτε διαπλοκή;» διερωτήθηκε ο μάρτυρας, καθόσον φαίνεται πως είναι η πρώτη φορά που ακούει αυτή την έννοια.

Ο κ. Λάππας κατέρριψε τον ισχυρισμό του Λιαρόπουλου πως δεν υπήρχε καμία σύνδεσή του με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ειδικότερα, επικαλέστηκε πρακτικά από σχετική Επιτροπή της Βουλής στις 17/1/12, στα οποία αναγράφεται ότι ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσίασε τον Λυκούργο Λιαρόπουλο και τον αποκάλεσε ως «επιλογή του υπουργείου». «Καμία σχέση» είπε ο Λιαρόπουλος. «Άρα λέει ψέματα ο Λοβέρδος…» πετάχτηκε ο Λάππας, με τον μάρτυρα να απαντά: «Δεν λέω αυτό…».

Η άλλη αντικρουόμενη άποψη που παρέθεσε ο κ. Λιαρόπουλος είναι πως το «Ντυνάν» ήταν ένα ένα κόσμημα, αλλά ταυτόχρονα επικροτεί την εκχώρηση του «κοσμήματος» αυτού σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επιπλέον, ο κ. Λάππας κατόρθωσε να κάνει τον μάρτυρα να αυτοαναιρέσει τις ίδιες τις μελέτες του για το «Ντυνάν», για τις οποίες μάλιστα πληρώθηκε αδρά. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον καθηγητή επί των Οικονομικών της Υγείας αν με τα 23 εκατ. ευρώ που οφείλουν οι VIP ασθενείς θα μπορούσε το νοσοκομείο να σταθεί «όρθιο» και να μην καταρρεύσει κατά το επίμαχο διάστημα, με τον Λιαρόπουλο να διαψεύδει τις μελέτες του απαντώντας «όχι». Ο κ. Λάππας επέμεινε, τονίζοντας πως χρειάζονταν 15 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του νοσοκομείου, οπότε αυτά τα 23 εκατ. από τους μεγαλόσχημους που δεν έβαζαν το χέρι στην τσέπη θα αποτελούσαν «ανάσα», αλλά ο Λιαρόπουλος επέμενε στην άποψή του.

Έπειτα από τον κ. Λάππα, το λόγο πήρε ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος τώρα που τέλειωσαν οι καταθέσεις του Μαρτίνη ξαναχρίστηκε εισηγητής της ΝΔ. Να τονιστεί πως ο αν. τομεάρχης της ΝΔ δεν έκανε ούτε μία ερώτηση στον υπόδικο πρώην πρόεδρο του ΚΙΕΝ στις τρεις παρουσίες του τελευταίου στην Εξεταστική και ως εκ τούτου το γεγονός ότι ο κ. Μηταράκης μιλά στην Επιστροφή είναι από μόνο του είδηση!'

Για όλες τις λοιπές ερωτήσεις που δεν άπτονται στη θητεία του στο «Ντυνάν», ο Λυκούργος Λιαρόπουλος δηλώνει άγνοια, αν και συνάμα θεωρεί ενδεδειγμένη λύση τον αναγκαστικό πλειστηριασμό του νοσοκομείου, ο οποίος δεν πραγματοποιήθηκε στη θητεία του.

Ο τελευταίος εισηγητής, Νίκος Νικολόπουλος, ειρωνευόταν τον Λιαρόπουλο, καθότι ο τελευταίος «δεν γνωρίζει πολλά αλλά πληρώθηκε με πολλά». «60.000 ευρώ για τρεις μήνες» σημείωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, με τον Λιαρόπουλο να επισημαίνει πως αυτά τα λεφτά δε προορίζονταν μόνο για τον ίδιο. 

«Πού σας ξέρει εσάς και σας επιλέγει ο Μαρτίνης; Σε κάποιο γκαλά;» ήταν τα ιντριγκαδόρικα ερωτήματα του κ. Νικολόπουλου, με τον μάρτυρα να απαντά πως τον πήρε τηλ ο Μαρτίνης και του είπε πως θέλει να του αναθέσει τη μελέτη βιωσιμότητας του νοσοκομείου. Εν συνεχεία, εξήγησε πως η σύμβαση έγινε μέσω του ειδικού λογαριασμού του ΕΚΠΑ, υποστηρίζοντας πως γι΄αυτό ήταν ενήμερος και ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου. 

Πριν συνεχίσει να παραθέτει απαντήσεις τύπου «δεν ξέρω, δεν είδα» για όσα ακολούθησαν μετά τη θητεία του στο νοσοκομείο, ο κ. Λιαρόπουλος παραδέχτηκε πως αν και προσπάθησε να ρυθμίσει το δανεισμό του «Ντυνάν» αγνοούσε πως δεν υπήρχαν εμπράγματες εγγυήσεις για τα δάνεια του ΚΙΕΝ.

Εν συνεχεία, ένταση προκλήθηκε επειδή ο Λιαρόπουλος δεν ήθελε να μπει στον κόπο να απαντήσει σε ερώτημα του Νικολόπουλου σχετικά με τους δεκάδες αργόμισθους που διορίζονταν στο νοσοκομείο αλλά δεν ήταν και ιδιαίτερα πρόθυμοι να δουλέψουν. Ο Λιαρόπουλος επικαλέστηκε τα δικαιώματα του ως μάρτυρας, ζητώντας από τον πρόεδρος της Επιτροπής να τον προστατέψει.

«Άκου λέει δεν θέλει να μπει στον κόπο…» έλεγε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Ύστερα, αφού ηρέμησαν τα πνεύματα, κ. Νικολόπουλος άρχισε να παραθέτει ονόματα αργόμισθων ανάμεσά τους και αυτό της γνωστής δημοσιογράφου, Άννας Παναγιωταρέα. 

 Έπειτα, παρενέβη ο κ. Λάππας και τόνισε πως ο δημόσιος χαρακτήρας του ΚΙΕΝ καταδεικνύεται και από την γνωμοδότηση του 2011 από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Αναλυτικά, ποιος είναι ο εν λόγω μάρτυρας:

Σε πρόσφατη κατάθεσή του στην Εξεταστική, ο Ανδ. Μαρτίνης  κατήγγειλε ότι ο κ. Λιαρόπουλος ασκούσε πιέσεις για να απομακρυνθεί ο κ. Μαρτίνης από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Λιαρόπουλος ζητούσε «να μπει επιτέλους κανά ευρώπουλο», αφήνοντας αιχμές για προσπάθεια εκποίησης του νοσοκομείου.  Ο Ανδ. Μαρτίνης συμπεριέλαβε τον Λ. Λιαρόπουλο στη λίστα όσων πρέπει «να ανοίξουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί». «Αν έχω το δικαίωμα, προτείνω να ανοίξουν οι λογαριασμοί των Αυγερινού και Καϋμενάκη, ανθρώπων της ΔΟΥ Κηφισιάς, του διευθυντή της συγκεκριμένης ΔΟΥ κ. Κολαϊτη, του Γιαννίκου, της Μπερετάνου και του κ. Παπαγεωργίου που μαζί με τον Γιαννίκο έκαναν όλους τους ελέγχους» είπε μεταξύ άλλων ο Ανδ. Μαρτίνης. 

 Επίσης, σήμερα Τρίτη, έχει κληθεί να καταθέσει και ο Β. Στεργίου, επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης του νοσοκομείου που προχώρησε στον επίμαχο πλειστηριασμό.

Ο Λ. Λιαρόπουλος έγινε ευρύτερα γνωστός όταν διαγράφηκε από το Ποτάμι για την επική ανάρτησή στο Facebook, στην οποία έγραφε το... γλαφυρότατο: «Γερούν, γερά...». Το εν λόγω post έγινε κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων του 2015, με τον κ. Λιαρόπουλο να παίρνει το μέρος του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «ευτυχώς, ο Ολλανδός δεν μάσησε»!

Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος είχε αναλάβει το ρόλο έμμισθου συμβούλου στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» ώστε να συντάξει έκθεση διαχειριστικού ελέγχου, με πρόταση του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Τον κ. Λοβέρδο έχει υποδείξει ως «πρωτεργάτη» του σχεδίου για την εκποίηση του «Ερρίκος Ντυνάν» σε ιδιωτικά συμφέροντα ο προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική, κυρίως για το ρόλο του στην απόσυρση των ένδικων μέσων κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε στην Εξεταστική την έκθεση που συνέταξε η Ομάδα Συμβούλου Διαχείρισης του Λυκούργου Λιαρόπουλου. Από τον έλεγχο σε λογαριασμό Διαφόρων Εξόδων, για τα έτη 2010 και 2011 εμφανίζονται αγορές προσωπικών ειδών, πολυτελών αντικειμένων ως δώρων, «τα οποία δεν συνάδουν με το σκοπό, τη φύση και τη λειτουργία του ιδρύματος». Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για τα εξωφρενικά δώρα του κ. Μαρτίνη –προς άγνωστους μέχρι στιγμής παραλήπτες- ανέρχεται σε 120.938 ευρώ, μόνο για το έτος 2010. Συνολικά, τα δώρα Μαρτίνη για τη διετία κόστισαν στο «Ερρίκος Ντυνάν» 318.409 ευρώ.

Μέρος της λίστας με τα χρυσά –στην κυριολεξία- δώρα δόθηκε στη δημοσιότητα. Ενδεικτικά, ο κατάλογος περιλαμβάνει: συλλεκτικές ιστορικές αναπαραστάσεις αξίας 17.762 ευρώ, χρυσά γούρια αξίας 10.799, πολυτελή ρολόγια αξίας 8.000 ευρώ, χρυσές λίρες αξίας 2.126 ευρώ, μανικετόκουμπα αξίας 1.750 ευρώ, πορσελάνινα βάζα –με ή χωρίς δράκους- αξίας 3.115 ευρώ και πολλά άλλα.

Επί ΠΑΣΟΚ έγινε σύμβουλος στον ΟΑΕΔ και αργότερα υποδιοικητής του ΙΚΑ. Μετά πέρασε στον τραπεζικό δημόσιο τομέα κι έγινε μέλος στο Δ.Σ. της ΕΤΒΑ, διευθύνων σύμβουλος της Ιωνικής Τράπεζας και της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ταυτόχρονα από το 1996 διευθύνει το εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετέχει σε πολλά Δ.Σ. φορέων της Υγείας και είναι καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής.

Το 2011 ύστερα από δηλώσεις του ως προέδρου της επιτροπής που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας περί κατάργησης (με συγχωνεύσεις) του Νοσοκομείου Λασιθίου, ο τ. γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης δήλωνε: «Εχει τινάξει το πανελλήνιο στον αέρα με την τακτική που ακολουθεί». Ο κ. Καρχιμάκης σημείωνε την ανάγκη απομάκρυνσης του κ. Λιαρόπουλου από την ευαίσθητη θέση του προέδρου της επιτροπής, πράγμα που εισηγήθηκε και στον υπουργό Υγείας Αν. Λοβέρδο. Στο μεταξύ θύελλα είχαν ξεσηκώσει οι προθέσεις του στην ιατρική κοινότητα.

Σε ενδεικτική «κόντρα» Λιαρόπουλου – Παναγιωταρέα (2012) για τις πανάκριβες υπηρεσίες τους στο χρεοκοπημένο «Ερρίκος Ντυνάν», η δεύτερη είχε καταγγείλει ότι ο Λ. Λιαρόπουλος για μια τρίμηνη σύμβαση με το νοσοκομείο που κατέρρεε πήρε 70.000 ευρώ, ενώ κανένας άλλος εργαζόμενος δεν είχε εισπράξει δεκάρα.

Την ίδια περίοδο ο καθηγητής υποστήριζε, απαντώντας σε επιστημονικό άρθρο του Κέιμπριτζ στο έγκυρο «Lancet», ότι με την τρόικα όλα πάνε καλά στον τομέα της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα. Οι καθηγητές του Κέιμπριτζ είχαν απαντήσει με αριθμούς και κατακεραύνωναν τις δηλώσεις του.

Πληροφορίες: koutipandoras.gr, efsyn.gr, in.gr

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)