to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:44 | 23.06.2022

Πολιτική

Ο. Γεροβασίλη: Υπό διάλυση ο πρωτογενής τομέας - Νίπτει τας χείρας της η κυβέρνηση

«Μπαίνει λοιπόν ξεκάθαρα ζήτημα επιβίωσης στον αγροτικό κόσμο», τόνισε η Ο. Γεροβασίλη, γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Ο. Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της ανέφερε:

Σε απόγνωση οι παραγωγοί Νομού Άρτας – Εγκαταλείπονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί μανταρινιών της περιοχής της Άρτας, καθώς πολλοί από αυτούς δεν εντάχθηκαν στην ενίσχυση των 70€/στρέμμα για το 2020, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρτινού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δέχτηκα δεκάδες τηλεφωνήματα ανθρώπων που εξέφρασαν την απελπισία τους. Διότι μπορεί αυτό το λιγοστό ποσόν να μην αντιστοιχεί ούτε στα έξοδα παραγωγής, ωστόσο υπήρχε η προσδοκία. 

Όσοι παραγωγοί έβαλαν στις αιτήσεις τους τον κωδικό μανταρίνι αντί κλημεντίνης τελικώς δεν εντάχθηκαν, παρά το γεγονός ότι υπήρχε διαβεβαίωση του υπουργού ότι αυτό το πρόβλημα που είχε επισημανθεί ήδη από την φάση των αιτήσεων θα λυνόταν.

Ακόμη χειρότερα, όσοι τελικά κατάφεραν να είναι δικαιούχοι, είδαν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα περίμεναν, αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε  αυτόματο συμψηφισμό με την επιστρεπτέα προκαταβολή που είχαν πάρει πριν 2 χρόνια, παρότι έχει εξαγγελθεί ότι θα υπάρξει ρύθμιση για την επιστροφή της!

Υπό διάλυση ο πρωτογενής τομέας - Υπό διάρρηξη η αλυσίδα παραγωγής κατανάλωσης

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται για τους Έλληνες καλλιεργητές, για τον πρωτογενή τομέα συλλήβδην (αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία) που αφορά ιδιαιτέρως την περιοχή μας είναι δυσμενέστατες.

Αυτό αποτελεί πλέον εθνικό ζήτημα. Με την έκρηξη τιμών στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια, στο πετρέλαιο το κόστος δεν καλύπτεται για κανέναν. Ούτε για τον καλλιεργητή ούτε για τον κτηνοτρόφο. Η παραγωγή ελαττώνεται συνολικά στον πρωτογενή τομέα, σφαγιάζονται ζώα στην κτηνοτροφία. Όταν ο αγρότης δεν διαθέτει τα μέσα παραγωγής τότε ο καταναλωτής δεν θα τραφεί. Η δε μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή γυρνά ως καταστροφική συνέπεια στον παραγωγό κ.ό.κ. 

Έτσι αυτή τη στιγμή, με ένα κράτος θεατή εξ επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, διαρρηγνύεται η αλυσίδα ανάμεσα στην παραγωγή και την κατανάλωση. Και τα πράγματα παίρνουν τραγική τροπή. Όλοι αναγνωρίζουν ότι έρχεται επισιτιστική κρίση. Είναι δυνατόν, εν μέσω μίας πολύπλευρης κρίσης το κράτος να μην λαμβάνει πρωτοβουλίες ως ρυθμιστής; 

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στο έλεος των κερδοσκόπων- Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της

Στη χώρα μας η κτηνοτροφική παραγωγή σε σχέση με τις ανάγκες είναι ελλειμματική, (η παραγωγή του γάλακτος καλύπτει μόνο το 50% και του κρέατος το 30% των αναγκών). Με αυτούς τους όρους εισήλθαμε στην περίοδο της κρίσης της ακρίβειας και της ενέργειας με μία κυβέρνηση στο ρόλο του θεατή ενός «παροδικού φαινομένου»

Τότε οι παραγωγοί ζητούσαν να δοθούν ενισχύσεις ανά κεφάλι, στα ζώα, ώστε να είναι σε θέση να τα συντηρήσουν. Δεν εισακούστηκαν. Προχώρησε η κυβέρνηση σε μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% στο 6 %.  Όμως απορροφήθηκε κατευθείαν από την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες. Συνέπεια αυτού ήταν οι κτηνοτρόφοι είτε να πωλούν είτε να σφαγιάζουν ζώα.  Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αλυσίδα παραγωγής, κατανάλωσης και επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα.

Μπαίνει λοιπόν ξεκάθαρα ζήτημα επιβίωσης στον αγροτικό κόσμο. (Καλλιεργητές, κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους) Εν τω μεταξύ αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενισχύει αλλά δεν παρεμβαίνει ώστε να ελέγξει τις κερδοσκοπικές τάσεις στις αγορές! Στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές η παραγωγή του 2021 πωλείται με σημερινές τιμές άρα με κερδοσκοπικούς όρους. Δεν εξηγείται αλλιώς η αύξηση 100% στο  καλαμπόκι για παράδειγμα.

Η ΝΔ θα κατακρημνιστεί σε όλη την επικράτεια και βεβαίως στην Άρτα και στην Ήπειρο που επί 3 χρόνια  έχουν εγκαταλειφθεί τελείως

Ερωτώμενη να σχολιάσει την προεκλογική καμπάνια που έχει ξεκινήσει στην περιοχή της Άρτας η Νέα Δημοκρατία με συνεχείς επισκέψεις στελεχών της η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε τα εξής:

Κατ’ αρχάς είναι καλοδεχούμενη η κωλοτούμπα Μητσοτάκη σχετικά με τις αμέτρητες υποσχέσεις του για ολοκλήρωση της 4ετίας. Καλώς έχει βάλει όλο τον μηχανισμό σε ετοιμότητα για εκλογές. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά εκλογές από τον Δεκέμβριο. Ο ίδιος αναζητά τρόπο βεβαίως να δικαιολογήσει την «κωλοτούμπα» του καταφεύγοντας για μία ακόμη φορά στην πολιτική χυδαιότητα «περί τοξικότητας» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία ασκεί τι άλλο; Αντιπολίτευση, δηλαδή κριτική και έλεγχο της εξουσίας! Δεδομένης όμως της απέχθειας Μητσοτάκη προς  την κριτική και τον έλεγχο και της αγάπης του προς την καθεστωτική συμπεριφορά, είναι αναμενόμενο.

Επαναλαμβάνω λοιπόν:  Εμείς σε αυτή την κρίσιμη περίοδο όπου η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές έχει  ξεπεράσει το 70%, και όπου η ΝΔ επικαλείται τη δημοσκοπική της πρωτιά, ζητάμε να οριστεί ημερομηνία εκλογών. Να οριστεί και ο υπηρεσιακός υπουργός εσωτερικών. Να γίνουν συντεταγμένα οι εκλογές και να μην διαταράσσεται και η κοινωνική συνοχή.

Συγκεκριμένα για την περιοχή μας και την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, είναι λογικό να τους έχει στοιχίσει και να προσπαθούν να αποτρέψουν αυτό που θα συμβεί. Δηλαδή την κατακρήμνιση των ποσοστών της ΝΔ στις περιοχές μας που είναι περιοχές εγκατάλειψης.

Στα χαρτιά η προεκλογική υπόσχεση ΝΔ για ασφάλεια! Οι πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι με την υποστελέχωση της ΕΛΑΣ και με τη παρακολούθηση των παιδιών τους στα ΑΕΙ

Καλούμενη να σχολιάσει τα λεγόμενα του νυν Γραμματέα Δημόσιας Τάξης και Αρχηγού της ΕΛΑΣ επί ΣΥΡΙΖΑ Κ. Τσουβάλα  ότι η κυβέρνηση ΝΔ υλοποίησε όλες της τις υποσχέσεις και παραπάνω  και ότι έγιναν 6000 προσλήψεις στο σώμα της ΕΛΑΣ είπε τα παρακάτω:

Κατ’ αρχάς δύο σύντομα σχόλια: Πρώτον ότι το γεγονός ότι  κ. Τσουβάλας ήταν αρχηγός της ΕΛΑΣ επί τρία χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει ότι ο κρατικός μηχανισμός επί ημερών μας στελεχώνονταν χωρίς κομματικά κριτήρια. Και δεύτερον ότι ο κ. Τσουβάλας ο οποίος μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, βρέθηκε στο στόχαστρο της ΝΔ και  παραιτήθηκε αμέσως, εθεάθη στη συνέχεια στη θέση του Γ.Γ. του υπουργείου.

Σχετικώς τώρα με την υλοποίηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης: Θυμάστε ότι το θέμα της ασφάλειας των πολιτών ήταν πρώτο στην προεκλογική ατζέντα στη ΝΔ. Απέτυχε παταγωδώς! Όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε οι πολίτες διαμαρτύρονται για την ανασφάλεια στην οποία ζουν. Η ασφάλεια δεν κρίνεται από την πρόσληψη ειδικών φρουρών στο κέντρο της πόλης. Κρίνεται από το αν ο Έλληνας πολίτης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αισθάνεται ότι υπάρχει δίπλα του ελληνική Αστυνομία και τον υπερασπίζεται ανά πάσα στιγμή. Αυτά τα χρόνια της κυβέρνησης ΝΔ έχουμε αύξηση της μικροπαραβατικότητας αλλά και αύξηση στο σοβαρό έγκλημα. Εδώ και 3  χρόνια έχουμε 27 δολοφονίες μέσα στον αστικό ιστό (ενός συστήματος που αναγράφεται στον τύπο ως Greek mafia) χωρίς επί τρία χρόνια να έχουν εξιχνιαστεί. Και πολλά άλλα συμβάντα που καταγράφονται καθημερινά, με τα δελτία ειδήσεων να τα υποβαθμίζουν.

Τι εννοεί αλήθεια η κυβέρνηση με την ενίσχυση της ΕΛΑΣ; Διότι ό,τι παρέλαβε η ΕΛΑΣ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν έργο της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως πρόσθεσε και η κυβέρνηση ΝΔ κάποια ως όφειλε φυσικά! Τα ΑΤ όμως είναι ελλιπώς στελεχωμένα και ειδικά σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα. Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση. Διότι βεβαίως έγιναν προσλήψεις αλλά μόνο συνοριοφύλακες και φυσικά και αστυνομικοί για να επιτηρούν τα παιδιά μας στα στα ΑΕΙ διότι εκεί νομίζει η Νέα Δημοκρατία ότι βρίσκεται το έγκλημα! Ως εκ τούτου προσλαμβάνει και άλλους 600 αυτές τις ημέρες ώστε να αντιμετωπίσουν τους φοιτητές ως αντιπάλους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)