to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:19 | 05.07.2019

Πολιτική

Ό. Γεροβασίλη: Βάζουμε πρώτα το εθνικό συμφέρον σε αντιδιαστολή με την πατριδοκαπηλεία του κ. Μητσοτάκη

«Η ΝΔ στην απέλπιδα προσπάθειά της να επανέλθει στην εξουσία χρησιμοποιεί κάθε μέσο» τόνισε σε συνέντευξή της η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υποψήφια βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, στο «newsit» και στην δημοσιογράφο Ελένη Καλογεροπούλου.


-Θεωρείτε ότι η μεγάλη διαφορά που είχε η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να αντιστραφεί;

Να σας θυμίσω τα χαρακτηριστικά και την ανάγνωση της ψήφου όλων των ευρωεκλογών, τα πάρα πολλά χρόνια που διεξάγονται.

Περισσότεροι συνδυασμοί, στήριξη «μικρών» κομμάτων, εκτόνωση δυσαρέσκειας με τη μορφή μηνύματος προς την εκάστοτε κυβέρνηση, επίγνωση της πραγματικότητας πως την επόμενη ημέρα, ασχέτως αποτελέσματος, δεν αλλάζει ο Πρωθυπουργός, παραδοσιακά χαλαρή ψήφος, αυξημένη αποχή.

Να σας θυμίσω επίσης και τη διαφορετική προσέγγιση της ευρωκάλπης από έναν  αριστερό κι ένα δεξιό ψηφοφόρο. Εξ’ ού και τα επιπεδα συσπείρωσης, που για τη ΝΔ ήταν περί το 90% ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 60%.

Ενώ στις εθνικές κάλπες της Κυριακής το διακύβευμα είναι εντελώς διαφορετικό, πάρα πολύ κρίσιμο για κάθε πολίτη, που γνωρίζει καλά πως τη Δευτέρα το πρωί, απ’ την ψήφο του εξαρτάται ποιος θα πάρει τις τύχες μας στα χέρια του, ψηφίζει για το πώς θα ζει κάθε μέρα της επόμενης τετραετίας, επιλέγει μέλλον, πραγματικά -στην ιστορική συγκυρία που βρισκόμαστε- αποφασίζει αν θα πάει μπροστά ή πίσω τη ζωή του.

Η εικόνα που έχω προσωπικά αποκομίσει απ’ την επαφή μου με τον κόσμο όλες αυτές τις μέρες είναι πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προέκυψε και αποτύπωσε τις παραπάνω αλήθειες. Και ότι το αποτέλεσμα στην κάλπη της Κυριακής θα είναι εντελώς διαφορετικό.

-Η ΝΔ εμφανίζεται να δίνει τον ρυθμό της προεκλογικής περιόδου ακολουθώντας χαμηλούς τόνους. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία πως πιστεύετε ότι μπορείτε να αλλάξετε το κλίμα:

Αναδεικνύουμε το έργο μας και το πρόγραμμά μας. Ζητάμε τη ψήφο του ελληνικού λαού για να συνεχιστούν όλα τα θετικά βήματα προς την ανάπτυξη, με οφέλη για όλους και να μην οδηγηθούμε σε πισωγύρισμα και σε πρόγραμμα ΔΝΤ, αυτό δηλαδή που ιδεολογικά, πολιτικά και προγραμματικά εκτιμά πως συνιστά απάντηση και λύση η Νέα Δημοκρατία.

Θέτουμε το ερώτημα τι άραγε άλλαξε στην ιδεολογία και το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ ώστε να πράξει αύριο ακριβώς τα αντίθετα με όσα έκανε χθες.

Θέτουμε το διακύβευμα στις εκλογές της 7ης Ιούλη που με το ισχύον εκλογικό σύστημα είναι καθαρό: Ποιος και με ποιο πολιτικό σχέδιο θα κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια τη χώρα.

Θα είναι ο κος Μητσοτάκης και η ΝΔ που μας οδήγησε στη χρεωκοπία, μας βούλιαξε στη διαρκή ύφεση, την ανεργία, τη φτωχοποίηση, την περιστολή δικαιωμάτων, την κοινωνική απορρύθμιση και τη δυστυχία ή ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που κράτησε όρθια και ζωντανή μια φτωχοποιημένη και απελπισμένη κοινωνία σε όρια ανθρωπιστικής κρίσης, δυνάμωσε σιγά σιγά την οικονομία, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και την έβαλε σε ασφαλή και σταθερή τροχιά ανάπτυξης;

Θα είναι η ΝΔ που τάζει προεκλογικά γενικόλογα και αόριστα ανάπτυξη και επενδύσεις, ενώ όσο ήταν στην κυβέρνηση, όσο είχε την ευθύνη της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων, ακόμη και στα χρόνια πριν την κρίση, όχι μόνο δεν τα κατάφερε,αλλά μαγείρευε και τα οικονομικά στοιχεία και παρέδωσε τη χώρα με 15% έλλειμμα;

Ή θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανέταξε μια χρεοκοπημένη χώρα, απεκατέστησε την αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς, έφερε την οικονομία σε έναν ενάρετο κύκλο και τις επενδυτικές δράσεις να καταγράφουν ρεκόρ, συγκρινόμενες ακόμη και με τα “καλά” χρόνια, πριν μας εισαγάγουν στο καθοδικό σπιράλ των μνημονίων.

-Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο χρόνος των εκλογών μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί χαλάσατε τα μπάνια του λαού. Εσείς τι λέτε;

Κατ’ αρχάς ικανοποίηση που «τα μπάνια του λαού» βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο ως κοινωνική λειτουργία, ως μίνιμουμ ανάγκη των συμπολιτών μας με δυνατότητα, πλέον, εκπλήρωσής της, ως απόδειξη επιστροφής σε μια κανονικότητα.

Κι αυτό το λέω επειδή την πενταετία 2010-2015 με την μεγαλύτερη πτώση της αξίας της οικονομίας μας σε καιρό ειρήνης, 25% μείωση αν θυμάστε είχε το ΑΕΠ της χώρας, «τα μπάνια του λαού» θεωρούνταν περίπου ως πολυτελής πρόκληση.

Κι αυτό το θυμούνται όχι μόνο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στις ευρωεκλογές. Αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για να πάνε στη κάλπη. Να αποτρέψουν τη παλινόρθωση του πολιτικού συστήματος που χρεοκόπησε την Ελλάδα, έκανε πάνω κάτω τις ζωές τους και να διασφαλίσουν την σταθερά αναπτυξιακή πορεία της χώρας και της οικονομίας.

-Τι πιστεύετε ότι πληρώσατε περισσότερο; Την απομάκρυνση σας από την μεσαία τάξη, την συμφωνία των Πρεσπών, ή την συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο;

Σας περιέγραψα ήδη ποια, κατά τη γνώμη μου, είναι τα χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών.

Μέσα σε αυτά, για διαφορετικές ομάδες ψηφοφόρων, περιλαμβάνονται κι αυτά που αναφέρετε. Διογκωμένα από τα συστημικά μίντια αποτέλεσαν κομμάτια του προειδοποιητικού μηνύματος προς την Κυβέρνησή μας, μήνυμα που εμείς δεν κάναμε πως δεν το ακούσαμε.

Ας τα δούμε ένα ένα. Όσον αφορά τη μεσαία τάξη η πραγματικότητα είναι πως άλλοι τη γονάτισαν και την οδήγησαν σε συρρίκνωση. Όχι η δική μας κυβέρνηση. Για όσους πείθονται από την αλήθεια και όχι από συνθήματα ας μιλήσουμε με στοιχεία: Το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο μνημόνιο επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όχι επί ΣΥΡΙΖΑ. Τα πραγματικά στοιχεία, τα επίσημα της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν ξεκάθαρα πως η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ του εισόδηματός της από το 2010 έως το 2015. Αντιθέτως, από το 2015 έως το τέλος του 2017 υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μέσο εισόδημα. Και σε αυτήν την αύξηση -επειδή δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018- δεν αποτυπώνεται το αποτελέσματα των θετικών μέτρων μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Και φυσικά το κοινωνικό κράτος, η δωρεάν παιδεία και υγεία, ο δημόσιος χαρακτήρας όλων των λειτουργιών του κράτους, αντί της σκοπούμενης από τη ΝΔ ιδιωτικοποίησής τους, οι 120 δόσεις, η κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη, η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και την εστίαση κ.ο.κ. δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί σοβαρά πως δεν αφορά τη μεσαία τάξη.

Αυτή είναι η αδιάψευστη πραγματικότητα που αποδεικνύει πως τη μεσαία τάξη οδήγησαν στον Καιάδα οι ίδιοι ακριβώς που όψιμα, λαϊκίστικα και αναίσχυντα ισχυρίζονται σήμερα πως ενδιαφέρονται για αυτήν και της υπόσχονται φοροελαφρύνσεις. Οι οποίες όμως δεν την αφορούν καθώς απευθύνονται σε ένα μόλις 8% των στρωμάτων των άνω κοινωνικών ορόφων.

Όσο για την συγκυβέρνηση με τον κο Καμμένο θυμηθείτε το 2015 και τις δυνατότητες συνεργασίας με τα κόμματα που είχαν τότε εξασφαλίσει την είσοδό τουςστο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ δεν έγινε στη βάση ιδεολογικής σύγκλισης, αλλά στη βάση προγραμματικού στόχου να βγάλουμε τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων, να απελευθερώσουμε τη χώρα από τη σκληρή επιτροπεία και να τη βάλουμε σε ενάρετο οικονομικό κύκλο. Αυτά συμφωνήσαμε κι αυτά πετύχαμε. Και φυσικά χωρίς να επηρεάσει η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ το ιδεολογικό μας πρόσημο. Όπως συνέβη στο ΠΑΣΟΚ με τη συγκυβερνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Το οποίο έχει ομογενοποιηθεί τόσο πολύ ιδεολογικά με τη ΝΔ που ακόμη και ως αντιπολίτευση θυμίζουν ομοσπονδία. Μη διστάζοντας να κάνουν τις ίδιες ακριβώς κωλοτούμπες, σε σχέση με τις διαχρονικά διατυπωμένες θέσεις τους, ακόμη και στα εθνικά θέματα. Θυσιάζοντας καιροσκοπικά την αξιοπιστία τους και το εθνικό συμφέρον στο βωμό του κομματικού κέρδους.

Εμείς αντίθετα το εθνικό συμφέρον βάλαμε πάνω από όλα και για την Συμφωνία των Πρεσπών. Κλείνοντας μια μακρόχρονη εκκρεμότητα της εξωτερικής μας πολιτικής, σπάζοντας την αδράνεια και το στρουθοκαμηλισμό που οδήγησε τη διεθνή κοινότητα να έχει αναγνωρίσει το γειτονικό κράτος ως Μακεδονία, υπερασπίζοντας την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική μας θέση και το ρόλο μας στα Βαλκάνια. Σε αντιδιαστολή με την εξοργιστική υποκρισία και πατριδοκαπηλεία του κ. Μητσοτάκη. Ο οποίος αποδεικνύεται ότι ήξερε και κρατούσε κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα. Οι δεξιοί ενορχηστρωτές της μαύρης προπαγάνδας διαλαλούσαν ότι ο Τσίπρας έδωσε το όνομα Μακεδονία. Αλλά τα ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τους διαψεύδουν καθώς το όνομα το έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2005. Και μάλιστα χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Και παρόλο που ο κ.Μητσοτάκης γνώριζε επέλεξε την επικίνδυνη διχαστική γραμμή Σαμαρά, προς χάριν μιας απαράδεκτης μικροπολιτικής υποκλοπής ψήφων.

-Το αφήγημα των ευρωεκλογών του ΣΥΡΙΖΑ εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν απέδωσε. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημεία που πρέπει να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις κάλπες.

Σας επαναλαμβάνω ότι άλλο διακύβευμα έχουν οι ευρωεκλογές και εντελώς διαφορετικό οι εθνικές εκλογές.

Εμείς θα συνεχίζουμε να μιλάμε για τη δουλειά μας που έγινε σε συνθήκες χρεοκοπίας, διεθνούς απομονωτισμού, απαξίωσης και μνημονιακής επιτήρησης.

Δεν κουραζόμαστε να θυμίζουμε πώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας οδήγησαν στην κρίση: Και την κρίση αξιών και την οικονομική χρεοκοπία που επακολούθησε.

Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις ιδεολογικές μας διαφορές, να κάνουμε γνωστή κάθε πτυχή του προγράμματός μας, ώστε η χώρα να μη χάσει την ευκαιρία να συνεχίσει στον αναπτυξιακό δρόμο που ανοίξαμε τέσσερα χρόνια τώρα και έχει αλλάξει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Και φυσικά θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε όσα παλεύουν με νύχια και δόντια να κρύψουν για το δικό τους πρόγραμμα και το σχεδιασμό τους.

-Τι σας φοβίζει περισσότερο σε αυτά που λέει η ΝΔ;

Επιμείναμε όλο αυτό το διάστημα σε μια αντιπαράθεση με την ΝΔ υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και με όρους προγραμματικούς. Αντίθετα, από την πρώτη στιγμή που έγινε πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αντιπολιτεύεται με βάση την καταστροφολογία, τη μικροπολιτική και επέλεξε να επενδύσει ειδικά στο φόβο στοχεύοντας στη ψηφοθηρία. Σ’ αυτή τη ρότα συνέχισε και συνεχίζει. Δεν τον ακολουθήσαμε. Προτάσσουμε τη λογική, το συμφέρον των πολιτών και της χώρας, παραθέτοντας τα πραγματικά στοιχεία.

Η ΝΔ στην απέλπιδα προσπάθειά της να επανέλθει στην εξουσία χρησιμοποιεί κάθε μέσο. Άλλοτε διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, άλλοτε λέει μισές αλήθειες, ενώ έφτασε στο σημείο να σπείρει διχόνοια στο λαό ακόμα και στα εθνικά θέματα, όπως το Μακεδονικό. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η ίδια θα θερίσει αυτά που έσπειρε. Αλλά το θέμα είναι ότι οι τακτικισμοί της αυτοί ανοίγουν πληγές και κάνουν κακό στην ίδια τη χώρα.

-Αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω τι θα κάνατε διαφορετικά;

Κυρία Καλογεροπούλου, είστε πολιτική συντάκτρια με πολλά χρόνια εμπειρίας. Και θα συμφωνήσετε νομίζω, ότι αυτή η περίοδος ήταν ίσως η πιο πυκνή πολιτικά της μεταπολιτευτικής περιόδου. Με την εντολή του λαού, αναλάβαμε τη διακυβέρνηση μιας χρεοκοπημένης χώρας, με την κοινωνία στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Όλη αυτή η διαδρομή είχε και δυσκολίες, και συγκρούσεις, και αντιθέσεις. Και ήταν επιτακτική και συχνή η ανάγκη για λήψη δύσκολων και κρίσιμων αποφάσεων. Θυμηθείτε ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε επιθετικό απέναντί μας όλο το πολιτικό σύστημα, σε ένα μιντιακό περιβάλλον στην πλειονότητά του εχθρικό. Δεν το αναφέρω για να δώσω τόνο δραματικό. Αλλά περισσότερο για να σας πω ότι μιλάμε για τους ίδιους που χρεοκόπησαν τη χώρα και σήμερα εμφανίζονται ως σωτήρες.

Μιλάμε στ’ αλήθεια για όλους αυτούς που λόγω ιδιοκτησιακής τους αντίληψης για την εξουσία, θεωρούν τη χώρα βιλαέτι τους και δεν ανέχονταν το δημοκρατικό δικαίωμα της Αριστεράς να κυβερνά.

Θέλετε να σας θυμίσω και το “χτίσιμο” των αλλεπάλληλων σεναρίων περί αριστερής παρένθεσης; Σχεδόν καθημερινά προέβλεπαν πως επίκειται η καταστροφή της χώρας. Παρότι ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν οι πολιτικές και μιντιακές κασσάνδρες, συνέχιζαν να διασπείρουν την προφητεία τους ως αυταπόδεικτη αλήθεια. Και συνεχίζουν…

Βεβαίως και δεν θα αποφύγω να μιλήσω για δικά μας λάθη και αδυναμίες. Κάναμε. Όπως ξέρετε, λάθη δεν κάνεις μόνο όταν δεν κάνεις τίποτα. Όμως πολύ καλά ξέρετε ότι ποτέ στην πραγματική ζωή δεν δίνονται μαγικές ευκαιρίες ώστε να μπορείς να γυρίσεις πίσω το χρόνο, παρά μόνο να αναλογιστείς τι είναι αυτό που θα σε κάνει καλύτερο.

-Ποιο είναι το δικό σας προσωπικό στοίχημα σε αυτές τις εκλογές δεδομένου ότι ο νομός Άρτας είναι από τους ελάχιστους που δεν βάφτηκαν με μπλε χρώμα στις ευρωεκλογές.

Η πολιτική δεν είναι στοιχηματικό παιχνίδι και ποτέ δεν την αντιμετώπισα ως τέτοιο. Αν όμως μιλήσουμε για πολιτικό στοίχημα αυτό για εμένα είναι το να μπορείς να είσαι χρήσιμος στους πολίτες, στο τόπο σου και στη χώρα.

Γι αυτό και τέσερα χρόνια τώρα κάναμε βήματα ώστε να βγει η Άρτα από την απομόνωση και την μακρόχρονη εγκατάλειψη, ανοίγοντας επιτέλους το δρόμο της προοπτικής και της ανάπτυξης. Η κατασκευή της Ιονίας οδού, η ίδρυση τριών Πανεπιστημιακών Σχολών, η οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου, έργα οδοποιίας, άρδευσης κι αντιπλημμυρικής προστασίας, η ίδρυση πυροσβεστικού κλιμακίου, αστυνομικού σταθμού και σταθμού ΕΚΑΒ στον ορεινό όγκο του Νομού, η ίδρυση Πρότυπου Αγροτοδιατροφικού Πάρκου, η επέκταση του ΧΥΤΑ, Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων, η Αναστύλωση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας είναι κάποιες από τις παρεμβάσεις που κάναμε στο Νομό. Συνεργαστήκαμε με τους δήμους και την Περιφέρεια Ηπείρου, πέρα από κομματικές ταυτότητες, με μόνο γνώμονα το κοινό καλό και το καλύτερο αποτέλεσμα για τους πολίτες.

Όλα αυτά τα αναγνωρίζουν οι Αρτινοί και οι Αρτινές και έτσι έδωσαν στις ευρωεκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ την πρωτιά,  όπως και θα τη δώσουν και στις εθνικές εκλογές.

-Τέλος, αν είχατε απέναντί σας έναν πολίτη αυτή τη στιγμή, τι θα του λέγατε για να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εσάς προσωπικά;

Είμαι σε ανοιχτή και συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες εδώ και χρόνια, ειδικά στην Άρτα. Με γνωρίζουν και τους γνωρίζω, έχουμε σφυρηλατήσει μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Είναι σχέσεις ετών, που δεν στηρίζονται -ούτε θα μπορούσαν άλλωστε- σε επαφές και λόγια της τελευταίας στιγμής. Οι πολίτες έχουν αλάθητο κριτήριο, βλέπουν, κρίνουν και καταλαβαίνουν πότε η επαφή ενός πολιτικού μαζί τους είναι ουσιαστική και πότε ευκαιριακή ή προσχηματική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)