to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 10.10.2014

Πολιτική

Ο. Γεροβασίλη στη Βουλή: Το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του αποτυχημένου «Καλλικράτη» (βίντεο)

Με στόχο τη δημοκρατική αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ανέπτυξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημοκρατική αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκρινε την κατάργηση του Καλλικράτη και την αντικατάστασή του με ένα νέο μοντέλο που θα περιλαμβάνει μορφές άμεσης δημοκρατίας και ενίσχυση των εξουσιών των τοπικών κοινωνιών.

Υπογράμμισε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι συνεχώς μειώνονται επί των ημερών της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Κάλεσε τους αιρετούς να μην ανταποκριθούν στα εξωθεσμικά ερωτηματολόγια του Φούχτελ και σημείωσε ότι το Μνημόνιο και οι απολύσεις έχουν γίνει καθεστώς παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου του Α. Ντινόπουλου. Από τα σχέδια της Ρ. Δούρου για τα απορρίμματα έχουν να φοβηθούν μόνο τα μεγάλα συμφέροντα, ανέφερε η Ο. Γεροβασίλη. 

Τέλος αναφέρθηκε στην υποχρέωση της Πολιτείας για ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά και χαρακτήρισε πρόβα αντιπολίτευσης την προχθεσινή ομιλία Βορίδη.

Ολόκληρη η ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη:

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το κράτος, η Δημόσια Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε κρίση δομική, κρίση προσανατολισμού, κρίση στρατηγικής.

Η «λογική» των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αρχίζοντας από την αποτυχημένη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», ήταν μια και σταθερή:

συκοφάντηση, υποχρηματοδότηση, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, και τελικά θεσμική και οικονομική «αφυδάτωση» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι, λοιπόν,  απαραίτητη η συνολική  δημοκρατική αναδιάρθρωσή της.

Μόνο έτσι θα αποτελέσει  βασικό μοχλό στην παραγωγική  ανασυγκρότηση, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας  και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,

είναι απαραίτητη η ανακατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού Κράτους και Αυτοδιοίκησης.

Ο «Καλλικράτης» δεν διορθώνεται. Καταργείται.

Τον αντικαθιστούμε με ένα πλαίσιο δημοκρατικό, συμμετοχικό και διαφανές.

Ένα μοντέλο που δεν στηρίζεται στην αυθεντία του ενός αλλά μεταβιβάζει αποφασιστικές αρμοδιότητες στα, τοπικά και περιφερειακά, συλλογικά όργανα.

Επιπλέον, θεσμοθετούμε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, όπως δημοψηφίσματα, συνελεύσεις πολιτών, συμμετοχικό προϋπολογισμό και παρέμβαση στο τεχνικό πρόγραμμα.

Φυσικά, αναγκαίο είναι να εξεταστεί ο χωρικός σχεδιασμός, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να προχωρήσουμε σε αναγκαίες αλλαγές.

Τον κατάλληλο χρόνο όχι με μικροκομματικούς υπολογισμούς αλλά με κριτήρια πληθυσμιακά, οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτισμικά.

Στην καρδιά, βέβαια, της δημοκρατικής αναδιάρθρωσης, βρίσκεται και η αλλαγή του εκλογικού Νόμου.

Καθιερώνουμε την απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Και για όσους σκοπίμως έχουν ξεχάσει, υπενθυμίζω ότι αναλογικό είναι το σύστημα που επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή μαθηματική αντιστοιχία των εδρών με τις ψήφους των πολιτών.

Για εμάς, ξέρετε, ο εκλογικός νόμος δεν είναι ένας άσσος στο μανίκι, που τον πετάμε στο τραπέζι, όποτε μας συμφέρει.

Η  λογική αυτή απλά συμβάλλει στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος και της Δημοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,

η μνημονιακή υποχρέωση της νομοθέτησης του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας ήταν από τις σκληρότερες, αντισυνταγματικές παρεμβάσεις στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Εμείς θα εξασφαλίσουμε την αυτονομία και το αυτοδιοίκητο της Τ.Α. καταργώντας το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, σειρά μνημονιακών νόμων,

την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους Γενικούς Γραμματείς, διατηρώντας τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες των Υπουργείων.

Με αρμόδιο για τον έλεγχο, το Υπουργείο Εσωτερικών και τους περιφερειακούς ελεγκτές νομιμότητας.

Εξασφαλίζουμε, ταυτόχρονα, εγγυημένα σταθερά έσοδα για την Τ.Α. με πλήρη αντιστοιχία πόρων, αρμοδιοτήτων και προσωπικού:

1ον: με απόδοση στην Αυτοδιοίκηση των συνταγματικά – νομοθετικά κατοχυρωμένων πόρων της χωρίς τους μνημονιακούς περιορισμούς.

2ον: με ρύθμιση απόδοσης των οφειλομένων από το Κράτος στους ΟΤΑ,

3ον: : με έσοδα από την φορολογική αποκέντρωση.

4ον: Ιδρύουμε, επίσης,  αναπτυξιακή τράπεζα που θα έχει τη δυνατότητα,  

εκτός από τη χαμηλότοκη δανειοδότηση, να εκδίδει και ειδικά ομόλογα έργου για την Αυτοδιοίκηση.

5ον : Τέλος, κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις  στο νέο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να αυξηθεί το ποσοστό πόρων που κατευθύνεται στην Αυτοδιοίκηση.

Η κυβέρνηση, ακόμα και τώρα, στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού, ακολουθεί την μνημονιακή υποχρέωση  για μείωση του ισοζυγίου του ενοποιημένου προϋπολογισμού των ΟΤΑ (Δήμων και Περιφερειών) που για το έτος 2015 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 628 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου των 783 εκ. ευρώ όπως προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο.

Αναρωτιέμαι, από πού θα προκύψουν οι νέες αυτές περικοπές;

Από μείωση κοινωνικών παροχών, από απολύσεις ή και από τα δύο;

Από τη μια, η κυβέρνηση κόβει πόρους και προσωπικό και από την άλλη τους συγχαίρει που αντέχουν και στέκονται δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται, όπως είπε ο κος Ντινόπουλος στην ομιλία του.

Αν δε είναι ειρωνεία αυτό, τότε τι είναι;

Κατά τα άλλα, το μνημόνιο φεύγει.

Μέχρι τώρα, έχετε εφεύρει όλων των ειδών τα προσχήματα για να απολύσετε:

την κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα, την αξιολόγηση, την επαναξιολόγηση  συμβάσεων και δεν ξέρω τι άλλο θα σκεφτείτε.

Εμείς  για να διασφαλίσουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα στελεχώσουμε τις υπηρεσίες με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό  και φυσικά, με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,

Το Εθνικό Σχεδίου Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, εξειδικεύεται σε 13 Περιφερειακά προγράμματα, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιφερειών και των πλούτο που παράγουν.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους αιρετούς να μην ανταποκριθούν στα εξωθεσμικά ερωτηματολόγια και τις «αναπτυξιακές συμβουλές» του κου Φούχτελ.

Ο κος Ντινόπουλος είπε:

«επειδή δεν πετύχατε να βγάλετε τον κόσμο στους δρόμους, βγάζετε τα σκουπίδια»

Απαντάμε:

τον κόσμο στο δρόμο τον πετάτε εσείς γιατί του παίρνετε τα σπίτια.

Εσείς έχετε γεμίσει τη δική μας ζωή με μνημονιακά σκουπίδια.

Κε Ντινόπουλε, εσείς και η κυβέρνηση έχετε πανικοβληθεί γιατί η Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής ακυρώνει τα σχέδιά σας για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Από αυτό, μόνο κάποια μεγαλοσυμφέροντα οφείλουν να φοβηθούν.  

Μόνο αυτά πλήττονται και όχι οι πολίτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση του ισχυρού κοινωνικού κράτους, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης, μετασχηματίζεται  σήμερα σε μια Ευρώπη της φτώχειας, του αποκλεισμού και της ξενοφοβίας.

Μετατρέπεται σε «φρούριο» και η  υποτιθέμενη «ασφάλεια» του Ευρωπαίου πολίτη κτίζεται με χιλιάδες νεκρούς στον βυθό της Μεσογείου.

2.500 χιλιάδες ψυχές πνίγηκαν ή εξαφανίστηκαν  στα νερά της Μεσογείου από τις αρχές του χρόνου σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Την ίδια ώρα ο κος Σούλτς δίνει παράσταση υποκρισίας στην Λαπεντούζα.

Είναι σαφές πια ότι στην Ευρώπη χρειάζεται συνολική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,

Σας διαβάζω το ακόλουθο απόσπασμα και πείτε μου, τίνος λόγια είναι:

«Η νόμιμη μετανάστευση είναι η πλέον κατάλληλη μέθοδος για να αντιμετωπιστεί όχι μόνον η παρανομία αλλά και οι εγκληματικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται βάναυσα ανήμπορους ανθρώπους και παιδιά».

Αυτά δεν τα είπε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο κος Αβραμόπουλος, νέος Επίτροπος Μετανάστευσης, αδειάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση στο εσωτερικό κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά και στο εξωτερικό παρουσιάζεται ως δήθεν  προοδευτική.

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,

Πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική από την ελληνική Πολιτεία, αποτελεσματική που να σέβεται και να προασπίζει τα δικαιώματα όλων.

Δεν μπορεί η διεθνής προστασία που δικαιούνται οι πρόσφυγες να παραμένει ζήτημα της αστυνομίας, δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική της αποτροπής και της απάνθρωπης κράτησης.

Πρέπει η υπηρεσία Ασύλου να φύγει από την αστυνομία και να πάει στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Πρέπει επίσης να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο κοινωνικό πρόγραμμα ένταξης και ενίσχυσης των υπηρεσιών που εκδίδουν και ανανεώνουν άδειες.

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις που εκδίδονται «ληγμένες» άδειες με αποτέλεσμα νόμιμοι μετανάστες να μετατρέπονται σε παράνομους.

Και φυσικά πρέπει να αρθούν όλοι οι ρατσιστικοί αποκλεισμοί των μεταναστών από την Υγεία, την Παιδεία και τα κοινωνικά αγαθά.

Για την Αριστερά δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών, όπως επιβάλλει η ακροδεξιά μετατόπιση του κυβερνητικού σχήματος.

Τέλος, δεν μπορεί μια ευρωπαϊκή χώρα να μην έχει νομοθετικό πλαίσιο απόδοσης ιθαγένειας των παιδιών που γεννήθηκαν και ζουν στη χώρα μας

Αυτή είναι η υποχρέωση της Πολιτείας.

Ο Νόμος για την ιθαγένεια είναι προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σας θυμίζω εδώ την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε σχετική προσφυγή και πλέον μπορούν να εισέρχονται στις Στρατιωτικές Σχολές ακόμη και υποψήφιοι που δεν έχουν ελληνική καταγωγή, εφόσον όμως έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,

εξαιτίας της συνεχούς οπισθοχώρησης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και οι έμφυλες διακρίσεις έχουν ενταθεί τρομακτικά.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις υποβάθμισαν και συνεχίζουν να υποβαθμίζουν την πολιτική της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Απειλούν, δε, επανειλημμένα. ακόμα και να την καταργήσουν.

Εμείς θα αναβαθμίσουμε το ρόλο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας ως φορέα χάραξης και παρακολούθησης πολιτικών ενάντια στον γυναικείο αποκλεισμό και ως φορέα προώθησης των κοινωνικών διεκδικήσεων των γυναικών.

Κύριοι της συγκυβέρνησης,

Ελπίζω, στον διαβασμένο κύριο Βορίδη για τα ιδεολογικά και προγραμματικά κείμενα της Αριστεράς, να προσέθεσα και εγώ κάποιες πληροφορίες, ώστε η αντιπολίτευση που βάλθηκε ήδη να κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι πιο εμπεριστατωμένη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)