to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 26.01.2021

Πολιτική

Ό. Γεροβασίλη: Κυβέρνηση ακριβή στην αστυνομοκρατία και φτηνή στην πανδημία, την υγεία, την οικονομία, την παιδεία

«Η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει αλλοπρόσαλλη πολιτική χωρίς κόκκινες γραμμές», τόνισε η Ο. Γεροβασίλη, γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία έχει σαφή και συνεπή θέση στα εθνικά ζητήματα - Υπέρ των διερευνητικών επαφών με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές

Στηρίζουμε απολύτως την έναρξη του διαλόγου με την Τουρκία. Μόνον έτσι και επί της μοναδικής ατζέντας (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) μπορεί να βρεθεί λύση.  Δεν αλλάξαμε ποτέ θέση για τα εθνικά θέματα. Τηρήσαμε απόλυτα τις εθνικές γραμμές αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Εν ολίγοις δε θα γίνουμε ποτέ Νέα Δημοκρατία. Δεν θα κινηθούμε ποτέ υπό την πίεση μικροκομματικών συμφερόντων. Τηρούμε υπεύθυνη και συνεπή στάση ανάλογη με τη σοβαρότητα του θέματος.

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ανάγκη οριοθέτησης των εθνικών γραμμών από την πλευρά της κυβέρνησης, σε διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, αλλά και την επικαιροποίηση της εθνικής γραμμής μέσα στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.  Αυτό το αρνείται συστηματικά η κυβέρνηση. Ζητήσαμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και σε κάθε περίπτωση συχνή ενημέρωση του ΥΠΕΞ στους αρμόδιους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εφόσον έγινε ο α γύρος επαφών θα έπρεπε ήδη να ενημερωθούμε από σήμερα. Έχουμε δυστυχώς χαμηλές προσδοκίες. Η δική μας κριτική είναι ότι η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε ένα πλαίσιο κυρώσεων από τη Ε.Ε. που θα λειτουργούσε σα μία εγγύηση  για την έναρξη σοβαρού διαλόγου και δεν θα επέτρεπε στην Τουρκία την επιστροφή της  σε προκλητικές συμπεριφορές.

Η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει αλλοπρόσαλλη πολιτική χωρίς κόκκινες γραμμές (θυμάστε δηλώσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης άλλοτε περί 6 και άλλοτε 12 μιλίων, χωρίς να υπάρξει και σαφής απάντηση από πλευράς Μητσοτάκη.

Δε με απασχολεί η συνέπεια της στάσης Σαμαρά- Αλλά η αλλαγή στάσης Μητσοτάκη στα εθνικά κρίσιμα ζητήματα και η ομηρία στην οποία βρίσκεται

Μετά και την παρέμβαση Σαμαρά φαίνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός αναγκάζει τον κ. Μητσοτάκη να κωλυσιεργήσει στην κύρωση των μνημονίων με τη Β. Μακεδονία, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς. Ο κ. Σαμαράς έκανε παρέμβαση και για Συμφωνία Πρεσπών τραβώντας συγχρόνως το αυτί για την έναρξη των συνομιλιών με την γείτονα. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης είναι υπό την ομηρία Σαμαρά.

Από πολέμιος της συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης έφτασε να εμφανίζεται περίπου ως πρωτεργάτης της- Αυτό γεννά ανησυχία και ανασφάλεια.

Πρέπει να απασχολεί όλους η αλλαγή στάσης Μητσοτάκη στα εθνικά ζητήματα. Σήμερα βγαίνει και για τα 12 μίλια αλλά και για τη συμφωνία των Πρεσπών με διαφορετική στάση. Η αναξιόπιστη στάση της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα δημιουργεί ανασφάλεια κ εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Από πολέμιος της συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης έφτασε να εμφανίζεται περίπου ως πρωτεργάτης της.

Διαχείριση πανδημίας: το συνεχές λοκντάουν σε συνδυασμό με ένδεια πολιτικών παρεμβάσεων στην υγεία και την οικονομία σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται στον αυτόματο.

Μετά την πρώτη φάση της πανδημίας η επιτυχής διαχείριση της οποίας στηρίχθηκε στη συλλογική ευθύνη ήρθαμε αντιμέτωποι με την αναξιόπιστη διαχείριση της κυβέρνησης (βλ άνοιγμα τουρισμού χωρίς ελέγχους που οδήγησε σε νέο λοκντάουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία την υγεία και τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής) και κυρίως με την αδράνεια και την ένδεια πολιτικής στην αντιμετώπιση. Είτε στο υγειονομικό πεδίο όπου δεν υπήρξε ενίσχυση του ΕΣΥ, δεν υπάρχει σχεδιασμός στους εμβολιασμούς, δεν υπήρξαν μέτρα στους χώρους εργασίας, στα μέσα κυκλοφορίας, στα σχολεία κ.ο.κ. Τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν. Ούτε έλεγχοι γίνονται, ούτε ουσιαστικές παρεμβάσεις. Σε λίγες μέρες το πρόβλημα θα ξαναχτυπήσει την πόρτα! Ούτε βεβαίως υπήρξε σχέδιο πολιτικών στήριξης της οικονομίας, όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες με απευθείας ενισχύσεις και όχι παράταση χρεών όπως συνέβη στη χώρα μας. Στην Ελλάδα ζούμε σε λοκντάουν ανάλογα με τις αντοχές του συστήματος υγείας, χωρίς παράλληλα να υλοποιούνται πολιτικές πραγματικής θωράκισης είτε της οικονομίας είτε της υγείας. Λοκντάουν χωρίς παρεμβάσεις στην αιτία του κακού, αυτό έχουμε!

Αναφορικά δε με το εμβόλιο και όλη την αρχική θριαμβολογία της κυβέρνησης και κατόπιν τη συρρίκνωση των πλάνων αναφορικά με τα εμβολιαστικά κέντρα και τον αριθμό των εμβολίων, το να αισθάνεται σήμερα ικανοποίηση ο κύριος Μητσοτάκης για το ρυθμό των εμβολιασμών δείχνει πως δεν διαθέτει συναίσθηση της πραγματικότητας. Πολύ ανησυχητικό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ‘πατάει’ στην πανδημία για να νομοθετήσει την περιστολή ελευθεριών την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται σε λοκντάουν.

Ο περιορισμός των συναθροίσεων ως εστίας μετάδοσης του ιού είναι πρόταση των λοιμωξιολόγων από τον Μάρτιο. Και βεβαίως η Αξιωματική αντιπολίτευση το στήριξε ασκώντας βεβαίως κριτική όποτε πολιτικές αποφάσεις για περιορισμό συναθροίσεων κινούνταν με βάση τις πολιτικές σκοπιμότητες -βλ. Θεσσαλονίκη όπου αυτή τη στιγμή διενεργείται εισαγγελική έρευνα- ή όποτε κινούνταν χωρίς σχέδιο και αλλοπρόσαλλα ή τέλος όποτε κινούνται με βάση μία πολιτική προτεραιότητα αυτή της οριζόντιας αυταρχικοποίησης την οποία διακρίνουμε σε μία σειρά νομοθετημάτων που ουδόλως έχουν να κάνουν με υγειονομικούς λόγους (βλ. αστυνομία στα πανεπιστήμια).

θα θυμίσω εδώ ότι το Ευρωκοινοβούλιο έστειλε μήνυμα στις κυβερνήσεις να μη χρησιμοποιήσουν την πανδημία ως άλλοθι αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων στις χώρες τους. Θα όφειλε η ελληνική κυβέρνηση έχοντας συναίσθηση της πραγματικότητας να μην προκαλεί εν μέσω πανδημίας περιστέλλοντας τις ελευθερίες.  Αντιθέτως όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταφεύγει στον τρόμο και την πάταξη. Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων δεν γίνεται εξαιτίας των υγιειονομικών μέτρων. Τα τελευταία είναι η πρόφαση. Συνιστά αντιδημοκρατική στάση της κυβέρνησης. Η νεολαία βρίσκεται στο στόχαστρο. Θα αντιδράσει σε αυτά τα αντιδραστικά νομοσχέδια και θα έχει και δίκιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για επίταση του αυταρχισμού και εγκαθίδρυση αστυνομικού κράτους. Όμως η κοινωνία δε φιμώνεται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)