to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:18 | 30.06.2022

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Η χώρα με κυβέρνηση Μητσοτάκη μονίμως δίνει και δεν κερδίζει τίποτα

«Ο Ερντογάν γνωρίζουμε που το πάει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη;»


Σημεία Παρέμβασης της Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγας Γεροβασίλη στον ΣΚΑΪ και στους Δ. Οικονόμου  & Μ. Αναστασοπούλου

 Ο Ερντογαν αντάλλαξε το βέτο του στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τους δικούς του όρους

Σχετικά με τη θέση της Τουρκίας στο διεθνές σκηνικό και συγκεκριμένα στην πρόσφατη διαδικασία για την ένταξης Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και την ανάγνωση της κυβέρνησης η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε τα ακόλουθα:

Η Τουρκία βεβαίως και απέσυρε το βέτο που είχε θέσει για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και βεβαίως συμφώνησε εφόσον διεκδίκησε και κέρδισε τους δικούς της όρους. Είχαμε πει εξ αρχής ότι οι όροι της ένταξης των δύο χωρών δεν θα πρέπει να επηρεάζουν αρνητικά τα ελληνικά συμφέροντα!. Και δυστυχώς τα επηρεάζουν. Και το δυστυχέστερο είναι ότι  η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να διαβάζει λανθασμένα και τη δυναμική και τις εξελίξεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι

Ο Ερντογαν κέρδισε την άρση του εμπάργκο όπλων από τις δύο χώρες οι οποίες στέκονταν σταθερά αντίθετες στον εξοπλισμό της Τουρκίας. Επιπροσθέτως δε απελευθερώθηκαν όλες οι χώρες της Ευρώπης να εξοπλίζουν την Τουρκία για να κάνει υπερπτήσεις στο Αιγαίο, να απειλεί τη χώρα και να επιχειρεί να γκριζάρει ζώνες αναλόγως με τις διαθέσεις του και σύμφωνα με την αναθεωρητική του πρακτική.

Ο Ερντογάν απέσπασε βεβαίως άλλη μία δήλωση των ΗΠΑ για τα F16. Οι λεκτικές διατυπώσεις των ΗΠΑ περί αναγκαίας ηρεμίας στο Αιγαίο και έχουν ξαναειπωθεί και σίγουρα δεν αρκούν.  

Ο Ερντογάν, ο πολιτικός μίας χώρας που παραβιάζει το εθνικό δίκαιο, το διεθνές δίκαιο και μίας χώρας παραβάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κέρδισε το δικαίωμα να ορίζει ποιος είναι τρομοκράτης και να ζητά και την έκδοσή τους.

Στην παρέμβαση του συνομιλητή της και βουλευτή της ΝΔ ότι ο Ερντογάν ζητά και από την δική μας χώρα την έκδοση τούρκων αλλά δεν το κάνουμε, ως εκ τούτου αυτά λέγονται αλλά δεν γίνονται, η Όλγα Γεροβασίλη  αφενός του υπενθύμισε ότι αυτό δεν το υπέγραψε η ΝΔ και αφετέρου τόνισε ότι οι συμφωνίες είναι ένα πλαίσιο δέσμευσης με συγκεκριμένα σημεία και σίγουρα δεν υπογράφονται με την λογική "εντάξει μωρέ τι έγινε"…

Ο Ερντογάν γνωρίζουμε που το πάει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Ο Ερντογάν συνεχώς κερδίζει έδαφος. Όταν υπάρχει μία επιθετική πολιτική η οποία έχει οξυνθεί τα δύο τελευταία χρόνια, όταν η τουρκία, αναβαθμίζει το ρόλο της στη διεθνή σκηνή, ειδικά μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία το ερώτημα που προκύπτει είναι: Τι έκανε η κυβέρνηση για να αποτρέψει κάποια από αυτές τις εξελίξεις; Έστω και σε λεκτικό επίπεδο; Ακολούθησε ενεργητική και επιθετική αν χρειαστεί διπλωματία;  Ή θα συνεχίζει ως πρόθυμη να τα δώσει όλα; Υπάρχει στρατηγική στα εθνικά θέματα; Και στ αλήθεια στη Σύνοδο Κορυφής για τα όσα διεμείφθησαν εκεί και για τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός πρόκειται να κάνει μία επίσημη ενημέρωση; Ή θα τα μαθαίνουμε από διαρροές; Διότι υποχρέωσή του θα ήταν να έρθει εδώ και να μας ενημερώσει!

Κανένα ισχυρό όπλο όπως τα F35 δεν θα καλύψει την κυβερνητική έλλειψη στρατηγικής και την αδυναμία άσκησης πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής

Πού θέλει να το πάει η κυβέρνηση; Διότι ο Ερντογάν γνωρίζουμε που το πάει και βλέπουμε και πώς κινείται. Υπάρχει συνοχή στις κινήσεις της; Θα υπήρχε μόνον εάν διέθετε στρατηγική. Και στρατηγική δεν σημαίνει σίγουρα μπαλώματα. Η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι υπέρτατης σημασίας και θα έπρεπε να εντάσσεται σε σχέδιο. Διότι το αίτημα για τα F35 αυτή τη στιγμή μπαλώνει την αδυναμία της κυβέρνησης να αποτρέψει τον εξοπλισμό με F16 της Τουρκίας. Κανένα ισχυρό όπλο όπως τα F35 δεν θα καλύψει την έλλειψη στρατηγικής και την αδυναμία άσκησης πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Να θυμίσω τέλος, ότι μόλις χθες έγινε brand το Τουρκικό Αιγαίο (Turkaegean).

χώρα με κυβέρνηση Μητσοτάκη μονίμως δίνει, χωρίς να κερδίζει τίποτα!

Η χώρα μας μονίμως δίνει χωρίς να κερδίζει τίποτα! Εάν η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας δεν είναι σε θέση να διεκδικεί την αναβάθμιση της χώρας στη διεθνή σκηνή και να υπερασπίζεται επί της ουσίας τα συμφέροντά της βάσει στρατηγικής ας περιοριστεί στις περικεφαλαίες και στις εξάρσεις πατριωτισμού όπως τόσο καλά γνωρίζει να κάνει όπως θυμόμαστε από την αντίδρασή της στη συμφωνία των Πρεσπών η οποία ήταν γεωπολιτική και διπλωματική νίκη της χώρας μας και ήττα της τουρκικής πολιτικής στα Βαλκάνια. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)