to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 07.02.2023

Πολιτική

Ό. Γεροβασίλη: Χρειαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση συνταγματικά ακλόνητη με ξεκάθαρο αποκλεισμό νεοναζιστικών κομμάτων από τη Βουλή

Ερωτώμενη στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά και στους Δ. Τάκη και Χ. Κοραή για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην αυριανή ψηφοφορία για την τροπολογία που αποκλείει τη συμμετοχή νεοναζιστικών κομμάτων στο κοινοβούλιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι «η κατατεθειμένη τροπολογία της Κυβέρνησης παρουσιάζει αρκετά προβλήματα αντισυνταγματικότητας και ευρύτητας»


Και συνέχισε: «Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι πρόκειται για μία λεπτή και δύσκολη ρύθμιση που πρέπει να πατά γερά στο Σύνταγμα και να στοχεύει ξεκάθαρα στον αποκλεισμό των νεοναζιστικών και ρατσιστικών κομμάτων από τα έδρανα της Βουλής. Έχουμε από τη μία πλευρά το Σύνταγμα που ορίζει ότι η λειτουργία των κομμάτων δεν μπορεί να δρα ενάντια στη δημοκρατία όμως το ίδιο το Σύνταγμα δεν  μπορεί να απαγορεύσει στ αλήθεια τη λειτουργία ενός κόμματος εξ ου και οι παρεμβάσεις που επιχειρούνται αφορούν τον εκλογικό νόμο οι οποίες βεβαίως δεν μπορεί να είναι αντισυνταγματικές. Άρα όπως βλέπετε υπάρχουν διάφορα θέματα τα οποία εντοπίζει ο νομικός κόσμος της χώρας και επ’ αυτών υπάρχει  διάλογος».

Σημείωσε για τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι: «Από πλευράς μας και έχοντας ως στόχο την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση, θα προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε κοινό τόπο. Προτιθέμεθα να συζητήσουμε στη βάση της δικής μας πρότασης ή ακόμη και της πρότασης Αλιβιζάτου. Μένει να φανούν βεβαίως και οι προθέσεις της κυβέρνησης η οποία φέρει σοβαρότατες ευθύνες για το γεγονός ότι  εισάγει  αυτή την τροπολογία τελευταία στιγμή, ένα- δύο μήνες δηλαδή πριν το κλείσιμο της βουλής και την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου, ενώ επί  τρία χρόνια, μέσα από τη φυλακή ο καταδικασμένος Κασιδιάρης δρα πολιτικά, ανενόχλητος.  Αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει λυθεί από το 2021. Και δεν συνέβη.».

Για να καταλήξει: «Εν κατακλείδι: Εμείς  είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε επί μιας νομοθετικής ρύθμισης η οποία δεν περιέχει γενικεύσεις που επιτρέπουν τη διολίσθηση στη θεωρία των δύο άκρων και στοχεύει ξεκάθαρα σε νεοναζιστικά και ρατσιστικά κόμματα, χωρίς να προσκρούει στο Σύνταγμα.  Όλα λοιπόν εξαρτώνται από το κατά πόσον η κυβέρνηση θα επιδείξει την ανάλογη σύνεση.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)