to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 16.09.2018

Πολιτική

Ό. Γεροβασίλη: Αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι δεσμεύσεις και θα γίνουν πράξη

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής"


Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", ερωτηθείσα αν "υπήρξε "υπερβολή" στη ρίψη δακρυγόνων στις διαδηλώσεις, απάντησε ότι «βασική επιδίωξη μας ήταν η διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώσουν», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «είδατε, όμως, όλοι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας ομάδας διαδηλωτών και μέσων ενημέρωσης που προετοίμαζαν από καιρό κλίμα σύγκρουσης και χάους». 

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι δεσμεύσεις και θα γίνουν πράξη», ανέφερε ότι η ΝΔ «είναι σε κατάσταση πανικού» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να τοποθετηθεί επί των συγκεκριμένων και να μην περιορίζεται στην ευκολία να τάζει γενικώς και αορίστως» και να «πει καθαρά ποια μέτρα προτίθεται να καταργήσει εάν ποτέ γίνει κυβέρνηση». 

Εκτιμά ότι «το κλίμα στην κοινωνία είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας «όσο υπήρχαν μνημόνια, η αξιωματική αντιπολίτευση τα χρησιμοποιούσε ως άλλοθι για να καλλιεργεί φόβο και μιζέρια στο λαό. Οι πολίτες κρίνουν και πλέον μπορούν να συγκρίνουν. Η εποχή των Μαυρογιαλούρων, αυτών που έριξαν τη χώρα στα βράχια, έχει παρέλθει». 

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών», ενώ με γνωστή τη θέση του κυβερνητικού εταίρου, εξέφρασε την βεβαιότητα «όπως τα τρία προηγούμενα χρόνια, επιλέγει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας». 

Εκτίμησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρεθεί «αργά ή γρήγορα σε δύσκολη θέση», πρόσθεσε ότι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ, διαφοροποιεί τη θέση της από την πάγια θέση της ΝΔ «χαϊδεύοντας συνειδητά το ακροδεξιό ακροατήριο» και χαρακτήρισε την με τέτοιο τρόπο αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων «επικίνδυνη». 

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είπε ότι αποτελεί στοίχημα τόσο το να εργαστεί «αποτελεσματικά για την ασφάλεια και την προστασία όλων ανεξαιρέτως των πολιτών», όσο και το να συνεχίσει «με επιτυχία την παρακαταθήκη της εξαιρετικής δουλειάς του κ. Τόσκα». 

Τέλος, βάσει της εμπειρίας της ως υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, είπε ότι το Δημόσιο εξακολουθεί να έχει σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ωστόσο «οι δημοσιονομικές δυνατότητες σήμερα είναι μεγαλύτερες ώστε να μπορέσουν να στελεχωθούν σημαντικοί τομείς και σε αυτο το πλαίσιο θα κινηθούμε αντίστοιχα και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αναλυτικά η συνέντευξη της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στην εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”:


Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής” και στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Κυρία υπουργέ, είκοσι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας θεωρείτε ότι βρίσκεστε ακόμη έξω από τα νερά σας ή έχετε προσαρμοστεί στον νέο σας ρόλο;

Απ: Γνωρίζετε κι εσείς καλά πως τα θέματα που διαχειρίζεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αφήνουν περιθώριο για περίοδο προσαρμογής. Η καθημερινότητα είναι κάτι παραπάνω από απαιτητική, την ευθύνη, δε, που μου ανατέθηκε απ' τον πρωθυπουργό, να εργαστώ αποτελεσματικά για την ασφάλεια και την προστασία όλων ανεξαιρέτως των συμπολιτών μας, την εισπράττω ως αυτονόητη υποχρέωση και ως ακόμη μία πρόκληση. Επίσης είναι στοίχημα να συνεχίσω με επιτυχία την παρακαταθήκη της εξαιρετικής δουλειάς του κ. Τόσκα, ο οποίος έβαλε τον πήχη ψηλά.

Το νέο μου ρόλο, όπως τον αναφέρετε, τον αντιλαμβάνομαι με παρόμοιο τρόπο με τους προηγούμενους. Ως φορέα, δηλαδή, κι εκφραστή της ιδεολογικής μας ταυτότητας και του πολιτικού μας σχεδιασμού σε ένα κρίσιμο υπουργείο.

- Πόσο εύκολο είναι για μία γυναίκα πολιτικό να συνεννοείται με ένστολους και μάλιστα με αρχηγούς των σωμάτων ασφαλείας;

Απ: Ξέρω καλά, όπως όλοι οι πολιτικοί, ότι στο τέλος καθένας κρίνεται στο ρόλο του ως πολιτικός και όχι από το φύλο του. Εξάλλου, δεν θα ήταν δυνατό μια προοδευτική κυβέρνηση να ακολουθήσει τέτοιου τύπου συντηρητικά στερεότυπα. Στην Αστυνομία υπηρετούν περισσότερες από 7.000 γυναίκες, μία στις επτά είναι αξιωματικοί. Ήταν απλώς θέμα χρόνου να συμβεί και στην πολιτική ηγεσία. Η γυναικεία προσέγγιση είναι διαφορετική, έχει δοκιμαστεί και νομίζω ότι οι ένστολοι το αντιμετωπίζουν θετικά. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε ότι άνδρες και γυναίκες οφείλουμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα και δεν υπάρχει δικαιολογία για όποιον χάνεται στη «μετάφραση».

- Βρισκόμαστε σε απόσταση πια από τα επεισόδια στην ΔΕΘ. Θεωρείτε ότι υπήρξε “υπερβολή” στην ρίψη δακρυγόνων στις διαδηλώσεις;

Απ: Βασική μας επιδίωξη και στη φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ ήταν η διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώσουν. Είναι και δικαίωμα και «οξυγόνο» για τη δημοκρατία. Είδατε, όμως, όλοι φέτος τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας ομάδας διαδηλωτών και μερίδας μέσων ενημέρωσης που, με πρόσχημα την υπεράσπιση της πατρίδας και εκμεταλευόμενοι την αγωνία του κόσμου για τα εθνικά θέματα, προετοίμαζαν από καιρό κλίμα σύγκρουσης και χάους.

Για εμάς, η καταστολή δεν αποτελεί επιλογή, πόσο μάλλον σκοπό – το αντίθετο. Ιδίως όταν όλοι γνωρίζουν τι έχει υποστεί η Αριστερά, διαχρονικά και στοχευμένα, στους αγώνες που έδωσε στους δρόμους.

Σας υπενθυμίζω ότι η επιλογή της καταστολής και μάλιστα της άγριας καταστολής δεν αποτελούσε εξαίρεση αλλά κανόνα για τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, ντυμένη στο αφήγημα «νόμος και τάξη». Ήταν συνειδητή επιλογή και πρακτική ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια των μνημονίων.

- Κυρία Γεροβασίλη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα κοινωνικό πακέτο στην ΔΕΘ. Είναι εφικτή η υλοποίησή του;

Απ: Αυτά που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι δεσμεύσεις και θα γίνουν πράξη. Η κυβέρνηση εργάζεται για το συμφέρον των πολλών και πλέον τώρα, έχοντας περισσότερους βαθμούς ελευθερίας, μπορεί να υλοποιήσει μέτρα που ήταν αναγκαία και μέχρι τώρα δεν είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε.

Είναι παροχολογία η μείωση της φορολογίας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η μη περικοπή των συντάξεων;

Ειδικά για τις συντάξεις, όλοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα από την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας όταν είδε το ενδεχόμενο να μην ισχύσει το μέτρο της περικοπής. Είναι σε κατάσταση πανικού – έχουν χάσει τα λόγια τους!

Να τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης επί των συγκεκριμένων και ας μην περιορίζεται στην ευκολία να τάζει γενικώς και αορίστως από τη βολική θέση της αντιπολίτευσης. Και ας πει καθαρά ποια μέτρα προτίθεται να καταργήσει, εάν ποτέ γίνει κυβέρνηση.

- Ωστόσο είναι αρκετές οι διορθώσεις που θα γίνουν σε κάποιες αδικίες που συντελέστηκαν τα χρόνια της κρίσης ώστε να γυρίσουν το κλίμα στην κοινωνία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;

Απ: Το κλίμα στην κοινωνία είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος γνωρίζει, εμπιστεύεται και πλέον μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο. Οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και αναγνωρίζουν ποιοι κατάφεραν να τη βγάλουν οριστικά.

Όσο υπήρχαν μνημόνια η αξιωματική αντιπολίτευση τα χρησιμοποιούσε ως άλλοθι για να καλλιεργεί φόβο και μιζέρια στο λαό. Οι πολίτες κρίνουν και πλέον μπορούν να συγκρίνουν. Η εποχή των Μαυρογιαλούρων, αυτών που έριξαν τη χώρα στα βράχια, έχει παρέλθει.

- Ξέρετε υπάρχει πάντα και η εκκρεμότητα του “Μακεδονικού” με τον κυβερνητικό εταίρο να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι μόνο το δημοψήφισμα ή οι εκλογές μπορούν να δώσουν την απάντηση στο ζήτημα. Αυτές οι δηλώσεις δεν ανακόπτουν μία δυναμική που θα μπορούσε να δημιουργηθεί υπέρ της κυβέρνησης;

Απ: Είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η θέση του κυβερνητικού εταίρου είναι γνωστή και είμαι βέβαιη ότι, όπως τα τρία προηγούμενα χρόνια, επιλέγει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Θα σας έλεγα δε, ότι αργά ή γρήγορα σε δύσκολη θέση θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία με πολιτικούς ακροβατισμούς στα εθνικά θέματα στοχεύει σε μικροκομματικά οφέλη. Η σημερινή ηγεσία της ΝΔ δεν διστάζει να διαφοροποιήσει τη θέση της από την πάγια θέση της ΝΔ, χαϊδεύοντας συνειδητά το ακροδεξιό ακροατήριο, ψαρεύοντας σε θολά νερά. Όποιος αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο τα εθνικά θέματα δεν μπορεί παρά να είναι επικίνδυνος.

- Φύγατε από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ξέρετε πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση στον δημόσιο τομέα. Πηγαίνοντας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες προσλήψεις και στον δικό σας τομέα;

Απ: Στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια προσπαθήσαμε να στηρίξουμε με ανθρώπινο δυναμικό κρίσιμους τομείς του κράτους και το καταφέραμε. Πετύχαμε να μετατρέψουμε τον κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων σε «1:1» για το 2019, προκαλώντας τα νεοφιλελεύθερα αντανακλαστικά των θαυμαστών του μοντέλου Πινοσέτ και του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έσπευσε να εξαγγείλει την επαναφορά του «1:5», στην αγωνία του μη τυχόν και σταθεί όρθιο το κοινωνικό κράτος.

Το Δημόσιο εξακολουθεί να έχει σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως σε νέους ανθρώπους με δεξιότητες απαραίτητες σε ένα σύγχρονο κράτος. Οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες σήμερα είναι μεγαλύτερες ώστε να μπορέσουν να στελεχωθούν σημαντικοί τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε αντίστοιχα και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)