to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 29.09.2013

Διεθνή

Ο γερμανικός τύπος για τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αβγή

Η κάλυψη των εξελίξεων γύρω από την Χρυσή Αυγή και την σύλληψη της ηγεσίας της συνεχίζεται και σήμερα από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία, είτε με ανταποκρίσεις είτε με αναδημοσίευση πρακτορειακών τηλεγραφημάτων εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον για την υπόθεση.


Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Die Zeit" δημοσιεύεται εκτενές ρεπορτάζ από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, ενώ γίνεται αναφορά και στην σύλληψη του βουλευτή Χρήστου Παππά. Στο δημοσίευμα μεταφέρονται ακόμη οι δηλώσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική μέρα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη», ενώ επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση είχε δεχθεί κριτική ότι παρακολουθούσε αδρανής την δράση του νεοναζιστικού κόμματος.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει, πάντως, ότι «η άνοδος της ρατσιστικής και αντισημιτικής Χρυσής Αυγής είναι συνέπεια των ετών της οικονομικής κρίσης και της επιβεβλημένης από την τρόικα πολιτικής λιτότητας, η οποία έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της ανεργίας» και αναφέρεται στα συσσίτια που διοργάνωνε το κόμμα «μόνο για άπορους ελληνικής καταγωγής» αλλά και στις δηλώσεις ότι «θα καθαρίσει η Ελλάδα από τους ξένους».

Το περιοδικό Focus δημοσιεύει ρεπορτάζ για την δράση της Χρυσής Αυγής και τονίζει ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν το πρώτο θύμα ελληνικής καταγωγής και το κράτος απάντησε με εφόδους και συλλήψεις. «Επί μακρόν οι Έλληνες υπέμεναν φοβικά ή ακόμα και επιδοκίμαζαν τις δραστηριότητες της ακροδεξιάς», αναφέρεται στο δημοσίευμα, παραπέμποντας στο ποσοστό του 6,9% που έλαβε το κόμμα στις τελευταίες εκλογές, αλλά και στα υψηλά ποσοστά που κατέγραφαν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τη Χρυσή Αυγή. Σημειώνει ακόμη ότι «στις προβληματικές περιοχές της Αθήνας από τα ίδια τα αστυνομικά τμήματα προέτρεπαν τους πολίτες να αναζητήσουν βοήθεια στρεφόμενοι στην Χρυσή Αυγή» και υπενθυμίζει πρόσφατες δηλώσεις, όπως του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βύρωνα Πολύδωρα και του Επισκόπου Αμβροσίου των Καλαβρύτων.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην έκθεση της Συνηγόρου του Πολίτη Καλλιόπης Σπανού για την αύξηση της ρατσιστικής βίας, από την οποία καταδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα της συνεργασίας ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και την αστυνομία.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης στην πρόθεση της Χ.Α. να οδηγήσει με την ομαδική παραίτηση των βουλευτών της τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες, με τον συντάκτη να επισημαίνει ότι μετά από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τα ποσοστά του κόμματος εμφανίζονται μειωμένα, να παρατηρεί ωστόσο ότι μία τέτοια κίνηση από τη Χ.Α. θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικό χάος.

Στο περιοδικό "Der Spiegel" το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο, δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο «Ακροδεξιά-Ελληνικό δηλητήριο», το οποίο εστιάζει στην έκθεση της Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και στην «προσπάθεια των ακροδεξιών να φιμώσουν τους επικριτές τους», καθώς έχουν, όπως επισημαίνεται υποβάλει αγωγές εναντίον 14 ελλήνων δημοσιογράφων, αλλά και εναντίον του Spiegel. «Το κόμμα ζητάει ένα εκατομμύριο ευρώ, επειδή μία αναφορά του περιοδικού (16/2013) για ‘τρομερή συμμορία', σύμφωνα με την αγωγή, δυσφημούσε την ‘άψογη κοινοβουλευτική παρουσία' του κόμματος».

Η είδηση προβλήθηκε και από τα δελτία ειδήσεων των δύο καναλιών της γερμανικής τηλεόρασης, ARD και ZDF, αλλά και από την Γερμανική Ραδιοφωνία. Στο ARD επισημάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή μοιάζει περισσότερο με εγκληματική οργάνωση παρά με κόμμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)