to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:21 | 19.08.2012

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Ο γερμανικός στρατός "επιστρέφει" στις πόλεις...

Το πράσινο φως στον γερμανικό στρατό να χρησιμοποιεί στρατιωτικά μέσα εντός της γερμανικής επικράτειας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων τρομοκρατικών απειλών έδωσε χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.


Μέχρι χθες η ένοπλη επέμβαση σε γερμανικό έδαφος ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα της Αστυνομίας, στο πλαίσιο του διαχωρισμού των επιχειρήσεων εθνικής ασφάλειας τις οποίες αναλάμβανε ο στρατός και των επιχειρήσεων εσωτερικής ασφάλειας που αναλάμβανε η Αστυνομία. Πρόκειται για διαχωρισμό που παραπέμπει στο μεταπολεμικό στάτους της Δυτικής Γερμανίας, όταν νομοθετήθηκαν αυστηροί περιορισμοί στις αρμοδιότητες του στρατού ώστε να αποτραπεί η χρησιμοποίησή του ως κατασταλτικού μηχανισμού κατά του πληθυσμού.

Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο γερμανικός στρατός θα έχει στο εξής τη δυνατότητα να αναλαμβάνει δράση επί γερμανικού εδάφους "σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης καταστροφικής φύσης". Ως δικλίδα ασφαλείας ωστόσο, από τη ρύθμιση αυτή αποκλείεται η επέμβαση σε περίπτωση "κινδύνων", όπως, από πλήθος που διαδηλώνει", ή η κατάρριψη αεροπλάνου που μεταφέρει πολίτες και τελεί υπό κατάληψη από τρομοκράτες.

Πάντως, ενώ κανείς θα περίμενε να απαγορεύεται η χρήση στρατιωτικής βίας, αυτή είναι αποδεκτή "ως ύστατο μέσον", ενώ εναπόκειται στην κυβέρνηση -και όχι στον υπουργό Άμυνας- να εκτιμήσει μια περίπτωση εξαιρετικά επείγοντος χαρακτήρα που θα δικαιολογεί τέτοιου είδους επιχείρηση. Η απόφαση συνιστά τροποποίηση παλαιότερης απόφασης του 2006, η οποία απέκλειε κάθε επιχείρηση του γερμανικού στρατού σε περίπτωση εσωτερικού κινδύνου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)