to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:45 | 05.01.2013

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Ο Γαβράς μιλά για το πολιτικό σινεμά στην Αθήνα, την Τρίτη

Ο Κώστας Γαβράς έρχεται στην Αθήνα και με αφορμή την προβολή της τελευταίας του ταινίας «Το Κεφάλαιο» (Le Capital), θα μιλήσει για την πολιτική και τον πολιτικό κινηματογράφο. Η συζήτηση, με τη συμμετοχή του κοινού, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Ιανουαρίου στις 8.30 μ.μ. στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109). Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά και θα αναμεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας της Στέγης.



To τρέιλερ της ταινίας "Το Κεφάλαιο"


Η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά "Το κεφάλαιο" είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Στεφάν Οσμόντ και συμπυκνώνει αιχμηρά όλο τον σκεπτικισμό και την αμφισβήτηση που στοχεύουν το σύγχρονο διεθνές οικονομικό σύστημα, για το οποίο ο σκηνοθέτης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σήμερα είμαστε όλοι όμηροι αυτής της παγκόσμιας μάστιγας. Ωστόσο παραμένω αισιόδοξος διότι αντιλαμβάνομαι ότι το ανθρώπινο είδος έχει ανάγκη το δράμα προκειμένου να οδηγηθεί στην κάθαρση. Προσωπικά προτιμώ να περιμένω τρία χρόνια ώστε, μαζί με τη σύζυγό μου, να συγκεντρώσω τα χρήματα που χρειάζομαι για να κάνω την ταινία μου όπως τη θέλω εγώ. Δεν θέλω να πέσω στην ευκολία του να λειτουργήσω σαν γρανάζι σε μια αλυσίδα παραγωγής με στόχο το εύκολο και εφήμερο κέρδος.


Ακόμα και αν δεν πρέπει να καταστραφεί ως σύστημα, χρειάζεται απαραιτήτως να αλλάξει ριζικά. Αν δεν γίνει αυτό -και μάλιστα σύντομα, οι αλλεπάλληλες καταστροφές που ζούμε σήμερα θα χειροτερέψουν. Οι πολιτικοί μάς οδηγούν στον φανατισμό διότι θέλουν να τους ακολουθούμε τυφλά. Αυτό γίνεται από αρχαιοτάτων χρόνων. Εμείς, με τη σειρά μας, δυστυχώς, τους υπακούμε, και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη δημοκρατία μας: ξέρουμε ότι οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, κι εμείς εκεί, συνεχίζουμε να τους ψηφίζουμε πιστεύοντας όλα όσα μας αραδιάζουν. Ίσως να έχει φτάσει η ώρα, λοιπόν, η τραγωδία που ζει σήμερα ο ελληνικός λαός να είναι αυτή που θα τον κάνει να αφυπνιστεί».


Ο Κώστας Γαβράς γεννήθηκε στην Ελλάδα, στα Λουτρά Ηραίας. Σπούδασε λογοτεχνία στη Σορβόνη και κινηματογράφο στο Ινστιτούτο IDHEC. Μετά την αποφοίτησή του εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Z», βασισμένη στην υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη, κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και το Όσκαρ Μοντάζ το 1970 και προτάθηκε για άλλα τρία Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου).

Στη φιλμογραφία του περιλαμβάνονται και οι πολυβραβευμένες ταινίες του «Ο αγνοούμενος» (1982) "Κατάσταση Πολιορκίας" (1972), «Το Μουσικό Κουτί» (1989), «Αμήν» (2002), «Το Τσεκούρι» (2005).

Η εκδήλωση στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Odeon και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν από την εκδήλωση.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)