to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:21 | 18.01.2015

πηγή: Ναυτεμπορική

Πολιτική

Ο ΓΑΠ επιμένει σε δημοψήφισμα

Την πρόταση για δημοψήφισμα επανέφερε στη διάρκεια της διακαναλικής του συνέντευξης, την Κυριακή, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι η όποια λύση για το χρέος πρέπει να έχει «έχει την υπογραφή του ελληνικού λαού» μέσα από ένα δημοψήφισμα.


Δημοψήφισμα για το ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, σε συνεννόηση με τους εταίρους πρότεινε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος, ότι η όποια λύση, η όποια διαπραγμάτευση για το χρέος, για το πρόγραμμα προσαρμογής, για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας και της Ε.Ε., πρέπει να έχει τη γνώμη και την απόφαση του ελληνικού λαού. Πρέπει να έχει την υπογραφή του Ελληνικού λαού μέσα από την δημοκρατική διαδικασία ενός δημοψηφίσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει για τρεις λόγους: 1ον) Γιατί είναι το ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί οποιασδήποτε κυβέρνησης, 2ον) Γιατί εγγυάται ότι καμιά κυβέρνηση δεν θα φέρει μέτρα και πολιτικές που αποτελούν νέα άδικα βάρη ή αποσταθεροποιούν τη χώρα, 3ον) Γιατί θα μπορέσει να αποτελέσει συμβόλαιο και εγγύηση μεταξύ του ελληνικού λαού και των υπόλοιπων λαών της ΕΕ.

Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε ένα «ελληνικό σχέδιο» μεγάλων αλλαγών το οποίο θα οδηγεί στην ομαλή έξοδο της χώρας στις αγορές, θα δείχνει την απόφαση της χώρας για σύγκρουση με τα κακώς κείμενα, θα αυξάνει τη διαπραγματευτική ισχύ στη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.

«Επιβάλλονται οι συνεργασίες»

Ο πρόεδρος του Κινήματος σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «λευκή επιταγή» σε κανέναν, επιβάλλεται να υπάρξουν συνεργασίες και όχι πόλωση.

Αναφέροντας τους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συνεργαστεί με την όποια επόμενη κυβέρνηση, σημείωσε ότι πρώτον πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και δεύτερον πως είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ισχυρότερο μήνυμα προς τους εταίρους μπορεί να δοθεί με την ανακοίνωση της πρόθεσης να γίνει δημοψήφισμα και επέστησε την προσοχή στη νέα κυβέρνηση να προσέξει τι θα κάνει γιατί γίνονται και ατυχήματα και έχουν ειπωθεί και πολλές υπερβολές.

Επιπλέον, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το χρέος είπε ότι το ΔΝΤ είναι σύμμαχός μας για το χρέος και πως αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί. Κατηγόρησε τη Γερμανία ότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά διότι ενώ αποδέχεται τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ δεν αποδέχεται τη θέση του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κριτική σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική τόσο στη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι, όπως είπε, το μόνο που υπόσχονται είναι ομαλή έξοδο από το μνημόνιο μετά τις εκλογές. Είπε ειδικότερα ότι είναι απαράδεκτο που σήμερα η χώρα βρίσκεται στην ίδια αβεβαιότητα όπως και το 2012.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήταν γνωστό εδώ και δύο χρόνια ότι το πρόγραμμα τελειώνει τον Δεκέμβρη, απέτυχε να διασφαλίσει το αυτονόητο, δηλαδή την ασφαλή έξοδο και το τελευταίο εξάμηνο έδιωχνε στα λόγια την τρόικα και το ΔΝΤ.

Ευθύνες όμως καταλόγισε και στον ΣΥΡΙΖΑ που «αγνοεί προκλητικά ότι το πρόβλημα της χώρας δεν προέκυψε από τα μνημόνια αλλά από τα αίτια που μας έφεραν στο μνημόνιο» και τις ανερμάτιστες πολιτικές, όπως είπε, που ακολουθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβέρνησης. Επιπλέον είπε ότι για την επόμενη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την ίδια εμμονή με τη ΝΔ για την επιστροφή στις παθογένειες του παρελθόντος. Σημείωσε ότι «τα αίτια της κρίσης αφορούν την αιχμαλωσία του πολιτικού συστήματος από τον πελατειακό καπιταλισμό», ο οποίος εμποδίζει και καθιστά αδύνατη την εξεύρεση πολιτικών λύσεων για τα αίτια των προβλημάτων.

Για Βενιζέλο - ΠΑΣΟΚ

Ερωτηθείς εάν είχε προτείνει για πρωθυπουργό στη μεταβατική κυβέρνηση τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι πάσχιζε τότε να βρει έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να αναλάβει σε μια μεταβατική περίοδο. Είπε ότι όταν βρήκε μια θεσμική λύση, τον πρόεδρο της Bουλής τον Φίλιππο Πετσάνικο, του ασκήθηκε κριτική για την επιλογή αυτή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κινήματος, ο Αντώνης Σαμαράς είχε συμφωνήσει τότε με την επιλογή, μετά όμως του είπε ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις. Εν συνεχεία, πρόσθεσε, υπήρξαν και προτάσεις από τους υπουργούς και για τον κ. Βενιζέλο και πως η τελική δική του πρόταση ήταν για τον Λουκά Παπαδήμο.

Ερωτηθείς γιατί παραιτήθηκε και από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και εάν υπήρξε ανατροπή του και από αυτήν, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ήταν προσωπική του απόφαση να φύγει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και πως αν ξανασκεφτόταν αν θα το έκανε, πιθανόν να είχε επιλέξει να δώσει τη μάχη.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)