to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:23 | 01.10.2018

Διεθνή

Ο γαλλικός Τύπος για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ απασχόλησε το σύνολο σχεδόν του γαλλικού Τύπου, στις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις.


Στους τίτλους, η «πλατιά νίκη του «ναι» επισκιάσθηκε από την «υψηλή αποχή». «Αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας: ένα ναι γκρίζο», τιτλοφορεί το περιοδικό Εξπρές, έκφραση που χρησιμοποιούν και πολλά άλλα έντυπα. Στο «γκρί» τοποθετεί και η Λιμπερασιόν το «ναι», αναγνωρίζοντάς του παράλληλα μια «πλατιά νίκη, παρά την υψηλή αποχή». «Στη Μακεδονία, μια μεσοβέζικη νίκη για την αλλαγή του ονόματος» τιτλοφορεί από μέρους της η Λε Μοντ. 

«Οι Δυτικοευρωπαίοι χαιρέτησαν το "ναι" ελπίζοντας να δοθεί ένα τέλος στη σύγκρουση αυτής της βαλκανικής χώρας με την Ελλάδα», γράφει η Λιμπερασιόν και προσθέτει: «Έχουμε δύο αντιτιθέμενους τρόπους ανάγνωσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος: οι υποστηρικτές του "ναι" επιμένουν στη συγκέντρωση του 90%, ενώ οι αντίπαλοι υπογραμμίζουν την υψηλή αποχή». Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα 2/3 των εκλογέων που δεν ψήφισαν, αποδυναμώνουν τον πρωθυπουργό Ζάεφ. 

«Η νίκη, δεν είναι σίγουρα στο ύψος της αναγγελθείσας "ιστορικής" στιγμής, υπογραμμίζει η Λε Μοντ. «Έχουμε όμως την ουσία: η συμφωνία για το όνομα που αποφασίσθηκε τον Ιούνιο, ξεπέρασε το εμπόδιο του δημοψηφίσματος. (...) Η νίκη του "ναι" είναι ξεκάθαρη αφού ξεπερνάει το 91%, στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο περιορισμένη εξαιτίας της πολύ χαμηλής συμμετοχής, μόλις 36,11%. 

Η Λε Μοντ, υπογραμμίζει στη συνέχεια τη «σύγχυση για τη νίκη» που προκλήθηκε από ένα νούμερο, αυτό του 50%. «Προβάλλοντας τον "συμβουλευτικό" χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση δεν θεώρησε ότι δεσμεύεται από το όριο συμμετοχής 50% που συνήθως επιβάλλει το Σύνταγμα σ΄ένα δημοψήφισμα για να θεωρηθεί έγκυρο» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα και σημειώνει: «Ο πρωθυπουργός Ζάεφ χαιρέτησε "την επιτυχία (...) και την πλατιά πλειοψηφία των πολιτών που επέλεξαν μια ευρωπαϊκή Μακεδονία". ... Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χανς χαιρέτησε την "πλατιά υποστήριξη" που δέχθηκε η συμφωνία». ... Σημάδι της σύγχυσης, όμως, το γεγονός ότι την ίδια ώρα που ο Ζάεφ ύψωνε τη γροθιά με το σήμα της νίκης, εκατοντάδες αντίπαλοι που ήταν κατά του δημοψηφίσματος γιόρταζαν τη δική τους νίκη έξω από το Κοινοβούλιο». 

Στις συνέπειες της χαμηλής συμμετοχής αναφέρεται στην ιστοσελίδα του το διεθνές τηλεοπτικό κανάλι France 24, υπογραμμίζοντας ότι «κινδυνεύει η επικύρωση από το Κοινοβούλιο». Ακόμα και εάν θεωρείται "συμβουλευτικό" το δημοψήφισμα, η χαμηλή συμμετοχή αποδυναμώνει το στρατόπεδο του "ναι" και πρωτίστως τον πρωθυπουργό» τονίζει. «Στις δηλώσεις του την Κυριακή, ο Ζόραν Ζάεφ δεν αναφέρθηκε στην αποχή. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, η οποία θα μπορούσε να του αντεπιτεθεί για μη νομιμότητα της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δεξιοί βουλευτές (VMRO-DPMNE ) "θα σεβαστούν τη δημοκρατική βούληση των πολιτών, επικυρώνοντας τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο". Διαφορετικά ανήγγειλε ότι θα προχωρήσει στην οργάνωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών» σημειώνει το δημοσίευμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΠΓΔΜ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)