to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 30.12.2012

Οικονομία

O Γ. Στουρνάρας στο «Βήμα» μας λέει πως φταίνε τα κλειστά επαγγέλματα για την ανεργία

Και καλεί όσους έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό να τα επιστρέψουν γιατί αλλιώς δεν έχει, λέει, «αμνήστευση». Και έπεσε φόβος και τρόμος στους ενδιαφερόμενους, σκιάχτηκαν...


Αναδημοσιεύουμε μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υπουργού στο «Βήμα» όπως τα παραθέτει το enikos.gr:




Ο Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε όσους έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό να τα φέρουν πίσω και να μην περιμένουν «αμνήστευση» των πράξεών τους.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΚΑΚΗΣ» ότι «ελέγχονται ήδη όσοι έβγαλαν χρήματα έξω από το 2009 και μετά καθώς και τα ονόματα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ».

Αναγνωρίζει επίσης ότι το 2013 θα είναι δύσκολο, καθώς, όπως επισημαίνει «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε περιθώρια για να υψωθεί ανάχωμα στην ανεργία μέσω του δημόσιου τομέα».

Επίσης αφήνει ανοιχτή την «πόρτα της πολιτικής», τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν είναι εξ ορισμού σωστό πως οι τεχνοκράτες μπορούν να κυβερνούν καλύτερα από τους πολιτικούς».

Διαβάστε απόσπασμα της συνέντευξης του Γιάννη Στουρνάρα:

Πως θα αντιμετωπίσετε όσους έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό;
«Τώρα που οι συνθήκες έχουν ομαλοποιηθεί θα πρέπει όσοι απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες να τις επιστρέψουν. Αυτό δεν θα είναι μόνο προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, αλλά θα ωφελήσει και τους ίδιους. Επιπλέον θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει περισσότερα εργαλεία στα χέρια της για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα ανθρώπων υψηλού εισοδηματικού βεληνεκούς. Αυτή είναι και η κατεύθυνση του ΔΝΤ. Από το 2013 θα έχουμε περιουσιολόγιο για όλους. Πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή τη στιγμή ελέγχεται η φορολογική ειλικρίνεια όσων πολιτών έστειλαν με εμβάσματά τους τα μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό από το 2009. Σε αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να πετύχουμε για λόγους όχι μόνο κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και εύρεσης διαφυγόντων εσόδων ώστε να μην πληρώνουν την κρίση οι ίδιοι και οι ίδιοι».

Για την επιστροφή τους θα δώσετε φορολογικά ή άλλα κίνητρα;
«Είμαι αντίθετος σε οποιασδήποτε μορφής φορολογική αμνηστία».

Ολοι οι πολίτες τρέμουν την ανεργία. Η οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση για έκτο χρόνο...
«Η ανεργία είναι πραγματικά ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας. Δυστυχώς σήμερα δεν έχουμε διαθέσιμα όλα τα εργαλεία που οφείλει να έχει ένα κράτος για την αντιμετώπισή της. Αν είχαμε αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος το κράτος θα λειτουργούσε πολύ πιο αποτελεσματικά στην προάσπιση της απασχόλησης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταθέτουμε τα όπλα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ανακόψουμε αυτό το κύμα. Παλαιότερα μια κυβέρνηση πιθανότατα θα προωθούσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πρόσληψης συμβασιούχων στο Δημόσιο και θα μειώναμε αισθητά το ποσοστό κρύβοντας το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας κάτω από το χαλί. Αυτό δεν θα το κάνει η παρούσα κυβέρνηση. Εμείς ευνοούμε τις θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία. Θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως το Ελληνικό, η αύξηση των εξαγωγών και η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων».

Η ανεργία βρίσκεται στο... 55%.
«Δεν είναι τυχαίο. Η οικονομία είναι ακόμη και αυτή τη στιγμή γεμάτη περιχαρακωμένες νησίδες προνομιούχων που κρατούν τις πόρτες των επαγγελμάτων τους κλειστές στους νεότερους. Από μια άποψη, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι στη χώρα μας τα κλειστά επαγγέλματα ήταν περισσότερα από τα ανοιχτά. Μια τέτοια οικονομία εξασφαλίζει εξ ορισμού πολύ υψηλότερα επίπεδα ανεργίας για τους νέους της απ’ ότι για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Δεδομένης της ύφεσης, τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας μεταφράζονται σε τρομακτικά επίπεδα ανεργίας των νέων μας. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν επιδιώκουμε απλώς αύξηση της απασχόλησης αλλά και την αποκαθήλωση όλων εκείνων των περιορισμών που ωθούν τους νέους στο περιθώριο».

Πως προσδιορίζετε τη σχέση σας με την πολιτική; Μπορεί να σας δούμε υποψήφιο στις εκλογές;
«Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε απασχολεί ποιοι θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Αυτό για το οποίο αγωνιούν είναι το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους».

Πόσο χρόνο πιστεύετε ότι θα χρειαστεί αυτή η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το έργο της;
«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να εξαντλήσει την τετραετία!».

 

Πηγή: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)