to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 29.09.2016

Πολιτική

Ο Γ. Πάσχας, επιθεωρητής της ΤτΕ στην εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ (απευθείας μετάδοση)

Ο Γεώργιος Πάσχας, διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος καταθέτει στην εξεταστική επιτροπή για τη Διερεύνηση της Νομιμότητας της Δανειοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και των Ιδιοκτητριών Εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα Τραπεζικά Ιδρύματα της Χώρας


Η μετάδοση μέσω της web tv του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής:

Τι έκανε ως εποπτική αρχή τη ΤτΕ;

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία,  το ποσό δανειοδότησης  προς όλα τα ΜΜΕ από όλες τις τράπεζες είναι 900 εκατομμύρια και για τα ποσά αυτά οι ακάλυπτοι κίνδυνοι, όπως προκύπτει από τα πορίσματα και τις εκθέσεις, είναι 50% έως 90%. Την ίδια στιγμή,  τα δάνεια των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αυτή τη στιγμή φτάνουν στα 400 εκατομμύρια  ευρώ (211 για ΝΔ και 190 για ΠΑΣΟΚ) και δεν φαίνεται τρόπος να αποπληρωθούν για τα επόμενα... 70 χρόνια.  Το καίριο ερώτημα, που αναμένεταια να επαναληφθεί και σήμερα είναι τι έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική και ελεγκτική Αρχή για να προλάβει το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια;

Η προηγούμενη συνεδρίαση:

Η Σ. Παπαγιαννίδου κλήθηκε την Τρίτη 27/9 στην εξεταστική επιτροπή (εδώ όλα τα σχετικά δημοσιεύματα από τις συνεδριάσεις) καθώς είναι διευθύντρια της Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος. Ακολουθεί μία σύνοψη των σημερινών εργασιών. 

Κόμματα όπως ξενοδοχεία!

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Ν. Μηταράκης παρομοίασε τις εγγυήσεις των μελλοντικών επιχορηγήσεων των κομμάτων με τις κρατήσεις στα... ξενοδοχεία για να δικαιολογήσει τον χωρίς εξασφαλίσεις δανεισμό προς τα κόμματα (θεωρώντας ότι τα μελλοντικά ποσοστά των κομμάτων, και άρα η κρατική χρηματοδότη, θα είναι τα ίδια!). Ο βουλευτής της ΝΔ έκρινε δηλαδή ότι η μελλοντική και αβέβαιη, ιδίως στα χρόνια των Μνημονίων, κρατική χρηματοδότηση αποτελεί σταθερή και σίγουρη εγγύηση εξόφλησης των δανείων των κομμάτων και μάλιστα συνέκρινε την πρακτική δανειοδότησης των κομμάτων με τέτοιου είδους εγγυήσεις με την πρακτική των ξενοδοχείων να κάνουν προϋπολογισμό με βάση τις κρατήσεις!

Και διευθύντρια του Σταϊκούρα και στο Δ.Σ. της τράπεζας Αττικής!

Σύμφωνα με καταγγελίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αικατερίνη Ζευγώληαπό την 1η Ιουλίου 2014 «αναλαμβάνει καθήκοντα Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας και Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας». Ανέλαβε δηλαδή να ελέγχει τις συνθήκες, τις εγγυήσεις και τους όρους χορήγησης δανείων και αν έκρινε ότι υπάρχει είτε μη συμφέρουσα ή παράνομη δραστηριότητα, να παραπέμπει τις υποθέσεις στο Δ.Σ. της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Attica Bank, το στέλεχος που καταλαμβάνει τη θέση αυτή αναφέρεται απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, δηλαδή εκείνη την εποχή τον Γκίκα Μάναλη.

Η Αικατερίνη Ζευγώλη όμως δεν απασχολούνταν μόνο στην Attica Bank. Οπως προκύπτει από τα σχετικά ΦΕΚ, διορίστηκε στις 9 Ιουλίου 2012 ως μετακλητή στο υπουργείο Οικονομικών και ορίστηκε συγκεκριμένα «Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα». Υπήρξε δε στενή συνεργάτιδά του μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του 2014, «ύστερα από την υποβολή αίτησης παραίτησής της». Με άλλα λόγια, η Αικατερίνη Ζευγώλη υπήρξε, όπως υπενθύμισαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής, ταυτόχρονα διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Χρήστου Σταϊκούρα και κορυφαίο στέλεχος της Attica Bank.

Η «ομολογία» της κ. Παπαγιαννίδου

«Εμείς ελέγχουμε και εποπτεύουμε τις τράπεζες και όχι τα δάνεια που δίνουν ξεχωριστά», είπε η διευθύντρια (από το 2015) της Τράπεζας της Ελλάδος Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου, η οποία Εποπτεύει τη λειτουργία των τραπεζών. Και μετά εξήγησε ότι η ΤτΕ έδινε γραπτώς και προφορικώς οδηγίες συμμόρφωσης όταν διαπίστωνε συστηματικά προβλήματα επισφαλούς δανεισμού, όπως στα δάνεια προς τα ΜΜΕ και στα κόμματα Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.

Αλλά το χειρότερο ήταν όταν ομολόγησε πως «όταν διαπιστώνεται επισφαλής χορήγηση δανείων -δίχως δηλαδή τις απαιτούμενες εγγυήσεις-  τότε υποχρεώνουμε τις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους και εάν τα πράγματα πάνε ακόμα πιο άσχημα να τις υποχρεώσουμε να ενισχυθούν κεφαλαιακά», δηλαδή υποχρεώνουν τις τράπεζες που έδιναν θαλασσοδάνεια αφειδώς προς τα «δικά τους» ΜΜΕ και τα «δικά τους» κόμματα να ανακεφαλαιοποιηθούν... με λεφτά του ελληνικού λαού.

Κατά τα λοιπά μετά το 2014 η Ελλάδα με την Τράπεζα της Ελλάδος έχει το καλύτερο ίσως σε όλο τον κόσμο σύστημα παρακολούθησης των τραπεζικών δανείων, τόνισε η κ. Παπαγιαννίδου και επέμεινε ότι η σημερινή κατάσταση των επιχειρήσεων, των κόκκινων δανείων και των τραπεζών οφείλεται στην κρίση και τη μεγάλη οικονομική ύφεση (πηγή: Εφ.Συν.)...

Διαρροές με «άρωμα Στουρνάρα»

Διαρροές με «άρωμα Στουρνάρα» για την Τράπεζα Αττικής κατήγγειλε η Διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, σε επόμενη φάση της συνεδρίασης.  Το θέμα των διαρροών μέσα από την ΤτΕ αναδείχθηκε από τις ερωτήσεις του προέδρου της Εξεταστικής Σωκράτη Φάμελλου.

Η Σ. Παπαγιαννίδου κατέθεσε ότι μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής στην οποία αναπέμφθηκε η απόφαση για τον διορισμό της νέας διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, εκείνη πήγε στο γραφείο της και έστειλε την απόφαση της ΤτΕ στον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής στις 9.15 το βράδυ από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της γραμματέως της. Όμως διαπίστωσε ότι η είδηση «είχε ήδη διαρρεύσει» στον ηλεκτρονικό Τύπο πριν καν ενημερωθεί η Τράπεζα Αττικής (πηγή: Αυγή).

Σίσσυ Παπαγιαννίδου

Το επόμενο διάστημα ενώπιον της Εξεταστικής θα βρεθούν ο τέως διοικητή της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, ο νυν διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και ο Θέμος Αναστασιάδης (18 Οκτωβρίου). Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή έχουν καταθέσει ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ Γιάννης Αλαφούζος, ο εκδότης της «Καθημερινής» Θέμης Αλαφούζος, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας «Πήγασος» Φώτης Μπόμπολας, ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA» Δημήτρης Κοντομηνάς, ο γιος του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη, Παναγιώτης, ο επικεφαλής του ομίλου των «Παραπολιτικών» Γιάννης Κουρτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας «Αυγή» Δημήτρης Στούμπος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)