to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:30 | 07.06.2013

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου καίει Βενιζέλο και Διώτη - Υπερψηφίστηκε η κατηγορία της απιστίας στη Βουλή

Υπερψηφίστηκε η πρόταση των 54 βουλευτών για την διερεύνηση του κατηγορητηρίου με την προσθήκη του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του δημοσίου για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.


Στην ψηφοφορία, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 μμ στο σύνολο των 266 υπέρ τάχθηκαν 234, 21 κατά, τρία λευκά και ένα άκυρο. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, αποφασίστηκε η προκαταρτική επιτροπή να καταθέσει το πόρισμά της μέχρι την 25 Ιουνίου του 2013.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιχειρεί με νύχια και με δόντια η τρικομματική κυβέρνηση είναι να προστατεύσει τον Ευ. Βενιζέλο από τυχόν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και συνεπώς περιορίζεται μόνο στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου και τον βάζει στο στόχαστρο για το αδίκημα της απιστίας και όχι της υπεξαγωγής εγγράφου.

Βουλή: Καίει Βενιζέλο - Διώτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Πάντως, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκαψε με την τοποθέτησή του τους Ιω. Διώτη και Ευ. Βενιζέλο θέτοντας το ερώτημα: "Γιατί δεν με ρώτησαν που βρήκα την λίστα;" και δεσμέυτηκε ότι θα μιλήσει εν συνόλω όταν εκδοθεί το πόρισμα της επιτροπής.

"Τώρα ανακαλύφθηκε και νέο αδίκημα μετά την νόθευση εγγράφου, τώρα με κατηγορείτε και για απιστία", είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επέκρινε τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής για διαρροές στον Τύπο, που "το μόνο που θέλουν είναι να κατασκευάσουν στο πρόσωπό μου τον ένοχο".

"Η αλληλογραφία δεν ήταν επίσημη..."

"Αν τότε (σ.σ. το 2011) δεν βόλευε να με κατηγορήσουν για απιστία, τώρα τους βολεύει", σημείωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και επεχείρησε να αποκρούσει την κατηγορία εμμένοντας ότι στην συνοδευτική επιστολή του CD της λίστας Λαγκάρντ ότι δεν υπήρχε πρωτόκολλο από την γαλλική πλευρά. "Οι Γάλλοι δεν πρωτοκόλλησαν την επιστολή γιατί ζητούσαν εμπιστευτικότητα", είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε και δικαιωμένος, γιατί "η αλληλογραφία δεν ήταν επίσημη". Επέμεινε, μάλιστα στο ό,τι η λίστα ήταν προϊόν υποκλοπής, γιαυτό και έδωσε στον τότε γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Γ. Καπελέρη μόνο 20 ονόματα, στον κ. Νικολούδη ως επικεφαλής της δίωξης οικονομικού εγκλήματος να τα εξετάσει και στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιω. Διώτη για φορολογική χρήση.

"Κανείς δεν δικαιώθηκε καίγοντας του άλλους"

"Αν τώρα κατηγορούμαι για απιστία τι έπρεπε να γίνει με τους διαδόχους μου ή με τους προκατόχους μου;", διερωτήθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και στο ίδιο πνεύμα τόνισε: "Είμαι αυτός που έφερα την λίστα για φορολογική χρήση" και απευθυνόμενος στην σημερινή κυβέρνηση ζήτησε εξηγήσεις για την φοροδιαφυγή, που υπάρχει σήμερα και για την λίστα της Τράπεζας της Ελλάδος. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι αυτός που εισήγαγε την νομοθεσία για τις off-shore, "που τώρα καίνε τον Τσοχατζόπουλο", επικρίνοντας τον Ευ. Βενιζέλο, τον οποίον φωτογραφίζοντάς τον είπε: "Όσο και αν βολεύει η δική μου εξόντωση ... αλλά δεν είμαι βολική περίπτωση". "Είμαι μόνος μου ούτε έχω κόμμα, ούτε κέντρα εξουσίας να με στηρίζουν, αλλά διεμήνυσε ότι "κανείς δεν δικαιώθηκε καίγοντας του άλλους".

Με καθυστέρηση 2,5 ωρών ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Γ. Παπακωνσταντίνου του οποίου η τοποθέτησή του ήταν προγραμματισμένη για τις 3.30 μμ καθώς ο ίδιος ξεκίνησε την ομιλία λίγο πριν τις 6 μμ.

Λίγο πριν τις 4μμ, έντονες ήταν οι αντεγκλήσεις μεταξύ Ζ. Κωνσταντοπούλου και Χρ. Μαρκογιαννάκη για το τι διεξαγόταν στην προανακριτική επιτροπή με τον τελευταίο να την κατηγορεί ότι "βασανίζει τους μάρτυρες", ενώ η ίδια παρέθεσε τον διάλογο μεταξύ των δυο, έξι μέρες πριν έλθει στην Βουλή το έγγραφο από το ΥΠΕΞ Γαλλίας, το οποίο πιστοποιήσουμε την εγκυρότητα της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Αυγής" ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου τόνισε ότι η λίστα Λαγκάρντ έπρεπε να έχει πρωτοκολληθεί, καθώς αυτό ήταν μία τυπική διαδικασία. Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί στην πρώτη κατάθεσή του απέκρυψε ότι είχε στείλει επιστολή στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ζητώντας τη λίστα Λαγκάρντ, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ψάξει στα αρχεία του και η ανάκληση μνήμης μετά από 2,5 χρόνια είναι δύσκολη. Υπενθυμίζεται ότι ο Ηλ. Πλασκοβίτης είχε θυμηθεί πως έκανε δύο τηλεφωνήματα, αλλά όχι ότι έγραψε επιστολή...

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Πόσοι είχαν τελικά είχαν γνώση για τη λίστα Λαγκάρντ;

"Πόσοι είχαν τελικά είχαν γνώση για την λίστα Λαγκάρντ;" ήταν το ερώτημα που έθεσε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου τονίζοντας ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Μίλησε για εμπλοκή στην κλήτευση μαρτύρων, αλλά και για περιορισμό των αρμοδιοτήτων των δυο οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη, για ρυθμίσεις που έρχονται από το παράθυρο και δίνουν διευκολύνσεις σε μεγάλους επιχειρηματίες.

Με καταιγιστικό τρόπο η Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε πληθώρα ερωτημάτων για τα ονόματα, που βρίσκονται στην λίστα, αλλά και για όσους πολιτικά ιστάμενους είχαν εμπλοκή. Από το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, τον νυν και πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, τον νυν και πρώην επικεφαλής της ΣΔΟΕ, έως τον Ευ. Βενιζέλο, τον Γ. Παπακωνσταντίνου ως πρώην υπουργοί Οικονομικών και τον τέως πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει επιμείνει στην επέκταση της διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ τονίζοντας ότι "η αλήθεια εκδικείται όσους θέλουν να την κόψουν και να την ράψουν στα μέτρα τους".

Απευθυνόμενη στους υπαίτιους, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε: "Δεν μπορείτε να συμμετάσχετε στην υπόθαλψη και συγκάλυψη όπως είχατε μάθει τόσα χρόνια" και επέκρινε την κυβέρνηση ότι περιορίζει την κατηγορία στην απιστία σε βάρος του Δημοσίου και δεν την επεκτείνει στην υπεξαγωγή εγγράφου. Ενώ, μίλησε και για νόθευση των πρακτικών της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Παν. Ρήγας: Θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει σε 5 συνεδριάσεις

Εμμένοντας στην υπερασπιστική γραμμή ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι προϊόν υποκλοπής, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή, Παναγιώτης Ρήγας επέκρινε την διαδικασία της διερεύνησης που όπως είπε "είχε στόχο την συλλογική ενοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ και την σπίλωση του Ευ. Βενιζέλου", γιατί όπως εξήγησε "για εμάς δεν είναι κανείς εκ των προτέρων ένοχος".

Τόνισε μάλιστα ότι εάν δεν υπήρχαν άσχετες ερωτήσεις που μας καθυστέρησε, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει σε πέντε συνεδριάσεις. Επέρριψε τις ευθύνες στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη συνεχίζοντας το κρεσέντο της ρητορικής κατά την οποία οι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ "αθωώνονται". Κάλεσε, μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να προσέχει ποιους επιλέγει να τοποθετήσει σε "τόσο σημαντικές υποθέσεις". Σημείωσε, πάντως, ότι η διερεύνηση της λίστας ανέδειξε ότι "ακόμη και σήμερα ο φορολογικός μηχανισμός και η δημόσια διοίκηση είναι αναποτελεσματική".

Β. Καπερνάρος: Πικρή η δικαίωση για την συζήτηση περί απιστίας

Την ένταξη του αδικήματος για άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή ζήτησε από την ολομέλεια της Βουλής Β. Καπερνάρος, εκπρόσωπος των Αν. Ελλήνων στην προανακριτική επιτροπή. Παρ' όλα αυτά μίλησε για πικρή δικαίωση για την συζήτηση, που διεξάγεται σήμερα, ώστε να επεκταθεί η διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ. Ταυτόχρονα, ζήτησε διεύρυνση της έρευνας ως προς τα πρόσωπα και να εξεταστούν οι πρώην πρωθυπουργοί Παπανδρέου και Παπαδήμος, αλλά και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο για το άδικη της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή. Επίσης, ζήτησε να διερευνηθεί και το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου, πράγμα για το οποίο συμφωνεί και έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ.

Χρ. Μαρκογιαννάκης: Ή θα προχωρήσουμε με ταχύτητα ή αυτή η υπόθεση θα σέρνεται

Με το ψευτοδίλημμα "ή θα προχωρήσουμε με ταχύτητα ή αυτή η υπόθεση θα σέρνεται", ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκης επέχαιρε την πρόταση του Παν. Ρήγα του ΠΑΣΟΚ ότι η διαδικασία θα μπορούσε να είχε λήξει μέσα σε πέντε συνεδριάσεις.

Πάντως, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης έδωσε αβάντζο και τόνισε ότι θα μπορούσε η επιτροπή να είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέσα σε ένα μήνα.

Έντονη ήταν η αντίδραση από τα έδρανα της Βουλής της Ζ. Κωνσταντοπούλου και ο Χρ. Μαρκογιαννάκης δεν έχασε την ευκαιρία να πει "Φαντάζεστε τι γίνεται στην Επιτροπή;".

Στην συνέχεια είπε ότι "η υπόθεση θα μπορούσε να κλείσει διερευνώντας τρία στοιχεία, το αν είχε χαθεί το CD, εάν ερχόταν το έγγραφο από το ΥΠΕΞ της Γαλλίας (σ.σ. που πιστοποιεί την εγκυρότητα της λίστας Λαγκάρντ και εάν υπήρχε η έκθεση πραγματογνωμοσύνης από την Δίωξη ηλεκτρονικού Εγκλήματος".

Ειδικά για το έγγραφο από το ΥΠΕΞ της Γαλλίας ισχυρίστηκε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης ότι "κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να έρθει", αλλά πρόσθεσε "εδώ καθυστερήσαμε με πρακτικά 350 σελίδων από μόνο ένα μέλος της επιτροπής και μιλάμε για βασανισμό του μάρτυρα...".

Στ. Κοντονής: Κονιορτοποιήθηκε η ιστορία ότι η λίστα Λαγκάρντ ήταν ανεπίσημη

"Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης περί νόθευσης εγγράφου και η συγκάλυψη είναι πολιτική" είπε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, που διαδέχθηκε τον προεδρεύοντα της επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη.

"Μην απευθύνετε κατηγορίες στο κόμμα μας, που με βασανιστική προσπάθεια εκθέσαμε όσα όλα ήταν για τον κ. Μαρκογιαννάκη άσχετα και συνιστούσαν κωλυσιεργία", τόνισε ο κ. Κοντονής μέλος της προανακριτικής επιτροπής, προσθέτοντας πως "είστε εσείς που προστατεύεται το σύστημα συγκάλυψης και προστατεύετε τόσο την ΝΔ όσο και τον Ευ. Βενιζέλο".

Επιτιθέμενος στον κ. Μαρκογιαννάκη, ο κ. Κοντονής είπε: "Σε ερώτηση που είχα θέσει στον κ. Πλασκοβίτη με διακόψατε τρεις φορές λέγοντάς μου ότι όσα τον ρωτούσα ήταν άσχετα". Συνέχισε λέγοντας πως "υπήρχαν βάσιμες υποψίες, που αποδείχθηκαν όταν από το ΥΠΕΞ της Γαλλίας ήρθε έγγραφό", που επιβεβαίωνε την πιστότητα της λίστας Λαγκάρντ.

"Δεν αρκεί η διερεύνηση του αδικήματος της απιστίας για την μη είσπραξη φόρου ως δημόσιος λειτουργός, αλλά το αδίκημα για υπεξαγωγή εγγράφου, γιατί ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο είχε από το 2011 την λίστα Λαγκάρντ στο σπίτι, την στιγμή που παραδέχθηκε στην Βουλή ότι είχε και τα αμυντικά σχέδια της χώρας"."Εμείς το περί απιστίας το είχαμε προτείνει από τον Ιανουάριο", διευκρίνισε ο Στ. Κοντονής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)