to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:46 | 21.07.2021

Πολιτική

Ο Γ. Μπουρνούς στη Γένοβα: Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και αναγκαίος

Ο Γιάννης Μπουρνούς εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από τις διεθνείς διαδηλώσεις στη Γένοβα ενάντια στη σύνοδο των οκτώ ισχυρότερων κρατών του κόσμου (G8), που σημαδεύτηκαν από τη δολοφονία του 23χρονου Ιταλού διαδηλωτή, Κάρλο Τζουλιάνι, από την ιταλική αστυνομία.


Στη Γένοβα της Ιταλίας βρέθηκε στις 19-20 Ιουλίου ο Βουλευτής Ν.Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Η ελληνική παρουσία σε εκείνες τις διαδηλώσεις, τον Ιούλιο του 2001, ήταν πρωτοφανής: Η "Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Διαδήλωση στη Γένοβα" στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν τότε ο Συνασπισμός και η Νεολαία Συνασπισμού, κατάφερε να φτάσει στη Γένοβα με 1800 διαδηλωτές, ενώ άλλοι 150 Έλληνες αποκλείστηκαν από την ιταλική αστυνομία στο λιμάνι της Ανκόνα και απελάθηκαν με βία, εντελώς παράνομα, πίσω στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους 150 της Ανκόνα ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας, ως Γραμματέας, τότε, του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού.

Τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, ο Γιάννης Μπουρνούς πήρε μέρος στη συνάντηση των ιταλικών κοινωνικών κινημάτων. Τον χαιρετισμό του ενώπιον εκατοντάδων εκπροσώπων κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, έκλεισε λέγοντας: "20 χρόνια μετά, οι Έλληνες είμαστε ξανά εδώ. Γιατί η ιστορία δεν τελείωσε. Και γιατί το μέλλον διαρκεί πολύ. Θα τα καταφέρουμε".

Λίγο μετά επισκέφθηκε το μνημείο του Κωνσταντίνου Γεωργάκη στην Πλατεία Ματεότι, του 22χρονου Έλληνα φοιτητή που αυτοπυρπολήθηκε στη Γένοβα, σε μια ύστατη πράξη αντίστασης στην ελληνική Χούντα, στις 19 Σεπτεμβρίου 1970.

Παραχώρησε, τέλος, συνέντευξη στην ιστορική ιταλική εφημερίδα "il Manifesto".

Την Τρίτη, 20 Ιουλίου, ο Γιάννης Μπουρνούς πήρε μέρος σε συνέντευξη τύπου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κατά την οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων: "Όλα όσα συζητούσαμε πριν 20 χρόνια στη Γένοβα, η ανάγκη διαγραφής χρεών των πιο αδύναμων χωρών, η προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των προσφύγων, τα εργασιακά δικαιώματα, η διαφάνεια και ο πλουραλισμός στην ενημέρωση, βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης και μάλιστα με πολύ πιο δραματικό τρόπο. Γι' αυτό και τα αιτήματα της Γένοβας παραμένουν επίκαιρα".

Στη συνέχεια συμμετείχε στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Αλιμόντα της Γένοβας, στο σημείο της δολοφονίας του Κάρλο Τζουλιάνι. Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι γονείς του αδικοχαμένου διαδηλωτή, Χάιντι και Τζουλιάνο Τζουλιάνι, ο τραγουδιστής Μανού Τσάο, καθώς και οι ηγεσίες των κομμάτων της ιταλικής Αριστεράς. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο Γιάννης Μπουρνούς απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο του Κάρλο Τζουλιάνι.

Αναχωρώντας από τη Γένοβα, δήλωσε: "Το κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, που άνθισε τη δεκαετία 1999-2009 μέσα από το σχηματισμό του Παγκόσμιου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, έβαλε τις βάσεις για την ανανέωση της σκέψης και του τρόπου δράσης της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Η συνεργασία πολύμορφων δυνάμεων στο κίνημα αυτό, οδήγησε δε στη συγκρότηση ενωτικών πολιτικών εγχειρημάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ή το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σήμερα, 20 χρόνια μετά, η γενιά μου, η "γενιά της Γένοβας", βρέθηκε ξανά εδώ. Για να τιμήσουμε τη μνήμη του Κάρλο Τζουλιάνι, αλλά και για να ανανεώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε τότε, ότι οι επόμενες γενιές θα ζήσουν σε έναν άλλο κόσμο, που είναι εφικτός και αναγκαίος, όπως έλεγε το βασικό σύνθημα του Κοινωνικού Φόρουμ".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)