to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:23 | 20.11.2021

Πολιτική

Ο Γ. Μπουρνούς εισηγητής στην κύρωση της Σύμβασης για το Ίδρυμα Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής

Στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ήρθε προς κύρωση η Σύμβαση για τη σύσταση του Ιδρύματος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (ΕΕ-ΛΑΚ) στην οποία εισηγητής, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν ο Βουλευτής Λέσβου και Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάννης Μπουρνούς.


Το Ίδρυμα ΕΕ-ΛΑΚ, με έδρα το Αμβούργο, συστήθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής με σκοπό να προάγει την ορατότητα αυτής της συνεργασίας, τις σχέσεις και τις ανταλλαγές της κοινωνίας των πολιτών σε αυτές τις δυο μεγάλες περιφέρειες που συνδέονται με στενότατους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς.

Ο Γ. Μπουρνούς τόνισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι κορυφαίας σημασίας η ενίσχυση της συνεργασίας των δυο περιφερειακών εταίρων, αλλά και η διαδικασία της περιφερειακής ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, στην οποία πρωταγωνίστησαν ο Ούγο Τσάβες, η Κούβα και οι προοδευτικές κυβερνήσεις της ηπείρου, προκειμένου να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Λατινική Αμερική έκανε μεγάλα βήματα κοινωνικής προόδου και εκδημοκρατισμού τα τελευταία είκοσι χρόνια, υπό την ηγεσία αριστερών και προοδευτικών κυβερνήσεων, κεκτημένα που πρέπει να προστατευτούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να είναι παγκόσμια δύναμη ειρήνευσης, σταθεροποίησης και εξισορρόπησης και ο ρόλος της σε κάθε διαμάχη που ανακύπτει στη Λατινική Αμερική να είναι εποικοδομητικός και όχι εμπρηστικός, ρόλος εταίρου στην πρόοδο και την ανάπτυξη των λαών της περιοχής», τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Μπουρνούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)