to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Γ. Μουζάλας εφ' όλης της ύλης στο left.gr: H μεταναστευτική πολιτική εξελίσσεται με ρήξεις και συγκρούσεις (βίντεο)

Διαψεύδει ο Γ. Μουζάλας τις φήμες για τη δημιουργία «hotspot» 50.000 θέσεων, ενώ διευκρινίζει πώς θα λειτουργούν τα κέντρα καταγραφής στα πέντε νησιά του Αιγαίου. Επισημαίνει πως ο Ελαιώνας θα επεκταθεί, και απαντά στο ζήτημα της συνεργασίας με την Τουρκία και τοποθετείται για τις περιπτώσεις απωθήσεων στο Αιγαίο. Ο υπουργός που κρατά το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλά για όλα στον Άγγελο Καλοδούκα και το left.gr


Η τοποθέτηση του Γιάννη Μουζάλα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπήρξε πηγή αισιοδοξίας για τους ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα ρατσισμού και υποστήριξης προσφύγων. Και αυτό γιατί ο Γιάννης Μουζάλας υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη των Γιατρών του Κόσμου, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 25 αποστολές στην Ασία και την Αφρική και είναι άριστος γνώστης των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. 
Η υπουργοποίηση του Γιάννη Μουζάλα συμπίπτει με το προσφυγικό κύμα (από τα μεγαλύτερα στην ιστορία) που συνταράσσει την Ευρώπη, Είχαμε λοιπόν πολλά να συζητήσουμε μαζί του σε αυτήν την τριαντάλεπτη συνέντευξη. 


Με τον υπουργό συζητάμε το καυτό θέμα με τα λεγόμενα hot spots, τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων. Πούυ θα δημιουργηθούν, από ποιους θα διοικούνται και πόσους πρόσφυγες θα μπορούν να εξυπηρετήσουν (από το 0:20-6:15). 
Η Τουρκία μαζί με την Ελλάδα αντιμετωπίζουν το κύριο προσφυγικό όγκο. Χαρακτηριστικά η Τουρκία φιλοξενεί περί τα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Επομένως είναι κρίσιμο το θέμα του συντονισμού ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία Επιπλέον, συζητάμε με τον υπουργό αν υπάρχουν επαρκή κονδύλια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος (6:15-8:57).
Ακολουθεί το μεγάλο θέμα ποια είναι τα κριτήρια ώστε κάποιος να χαρακτηριστεί «πρόσφυγας πολέμου», «οικονομικός μετανάστης», «παράνομος μετανάστης». (8:57-12:15). 
Και ασφαλώς ρωτάμε τον υπουργό με ποιες υποδομές, με πόσα κέντρα υποδοχής (και τι τύπου) σκέπτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα (12:15-15:36)
Στη συνέντευξη τίθεται και το ζήτημα των καταγγελιών (από ακτιβιστές αλλά και πρόσφυγες) παράνομων συμπεριφορών και απωθήσεων σκαφών με πρόσφυγες από άνδρες του λιμενικού (15:36-20:06)
Το ζήτημα του προγράμματος της ΕΕ μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες κράτη-μέλη και αν αυτό επαρκεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος θίγεται από το 20:06-25:35
Τέλος, στη συνέντευξη τίθενται τα ζητήματα της Frontex και του τείχους στον Έβρο (25:35-31:30).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)