to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:31 | 10.05.2018

Κοινωνία

Ο Γ. Καμίνης της αδράνειας θεωρεί «θεσμικό έκτρωμα» το σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας

Σε αντιπολιτευτική γραμμή ο Δήμος Αθηναίων, δεν θα συμμετάσχει στην εταιρία “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.” με την οποία επιχειρείται ο συντονισμός των φορέων ώστε να προχωρήσουν έργα αναγκαία για την πόλη


Δεν θα συμμετάσχει ο δήμος Αθηναίων στη διοίκηση της "Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε."» έτσι όπως προβλέπεται από τον νόμο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος, χαρακτηρίζοντας «θεσμικό έκτρωμα» την ίδρυση αυτής της εταιρία. Ο δήμος Αθηναίων καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι προχώρησε στη ψήφιση της σύστασης της, παρά τη σύσσωμη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τις ενστάσεις της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής. Σύμφωνα με τον δήμο, « η κυβέρνηση, επιχειρώντας να υποκαταστήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε βασικές της αρμοδιότητες, αγνοεί, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων, το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης που με κόπο κατάρτισε και υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων και που φέρει τις υπογραφές 17 υπουργείων». Επίσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δημιουργώντας μία ακόμη εταιρία και καλλιεργώντας προσδοκίες για νέες προσλήψεις, επιβαρύνει με νέα βάρη τους φορολογούμενους και προκαλεί καθυστερήσεις στο σχέδιο αναβάθμισης της Αθήνας».

Ανοιχτή Πόλη: Αποσπασματικές και αναποτελεσματικές οι ελάχιστες παρεμβάσεις το έργο Καμίνη

«Ο κ. Κα­μί­νης, χρειά­στη­κε να φτά­σει στο ό­γδοο έ­τος της θη­τείας του, ή στην α­φε­τη­ρία της προ­ε­κλο­γι­κής κα­μπά­νιας για την ε­πό­με­νη ε­κλο­γι­κή α­να­μέ­τρη­σή του, ό­που κι αν θα γί­νει αυ­τή, για να κά­νει κά­ποιες ε­λά­χι­στες κι­νή­σεις, ε­νώ έ­χουν μεί­νει στα χαρ­τιά ε­ξαγ­γε­λίες και δια­γω­νι­σμοί που δεν υ­λο­ποιή­θη­καν πο­τέ» δηλώνουν από τη δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη. «Εί­ναι προ­φα­νές ό­τι ό­λες αυ­τές οι πα­ρεμ­βά­σεις, με τον τρό­πο που γί­νο­νται, δεν δη­μιουρ­γούν κα­μία αι­σιο­δο­ξία για βελ­τίω­ση των συν­θη­κών στην πό­λη μας. Μέ­χρι τώ­ρα, κα­μία δη­μο­τι­κή αρ­χή δεν έ­χει α­ντι­με­τω­πί­σει την πό­λη ως έ­να σύ­στη­μα που χρειά­ζε­ται συ­νο­λι­κό σχε­δια­σμό, ώ­στε να εί­ναι λει­τουρ­γι­κό» τονίζουν.

Πό­λη, σύ­στη­μα λει­τουρ­γι­κό

Από την Ανοιχτή Πόλη αναφέρουν ότι «μέ­χρι τώ­ρα, κα­μία δη­μο­τι­κή αρ­χή δεν έ­χει α­ντι­με­τω­πί­σει την πό­λη ως έ­να σύ­στη­μα που χρειά­ζε­ται συ­νο­λι­κό σχε­δια­σμό, ώ­στε να εί­ναι λει­τουρ­γι­κό. Η Ανοι­χτή Πό­λη έ­δι­νε πά­ντα στο πρό­γραμ­μά της με­γά­λη ση­μα­σία στο κέ­ντρο της Αθή­νας, ό­πως και σε ό­λες τις γει­το­νιές της πό­λης. Η πρό­τα­σή μας εί­χε πά­ντα στη βά­ση της ό­τι πρώ­τα θα πρέ­πει το κέ­ντρο να κερ­δί­σει τους κα­τοί­κους του, με ε­νί­σχυ­ση της κα­τοι­κίας και έ­λεγ­χο των χρή­σεων γης. Χω­ρίς κα­τοί­κους κα­μία πό­λη δεν έ­χει μέλ­λον. Προ­τεί­να­με την α­πο­κα­τά­στα­ση της πρό­σβα­σης των κα­τοί­κων σε κοι­νω­νι­κές υ­πο­δο­μές για την υ­γεία, τον α­θλη­τι­σμό και τον πο­λι­τι­σμό, την ε­πα­να­λει­τουρ­γία και ε­νί­σχυ­ση των σχο­λι­κών δο­μών σε ό­λες τις βαθ­μί­δες. Την α­νά­λο­γη δια­μόρ­φω­ση των δη­μο­τι­κών τε­λών για εν­θάρ­ρυν­ση νέων κα­τοί­κων. Ήπιες και ο­λο­κλη­ρω­μέ­νες πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κές πα­ρεμ­βά­σεις για την ε­νί­σχυ­ση του πρα­σί­νου και την α­πε­λευ­θέ­ρω­ση κοι­νό­χρη­στων χώ­ρων. Ει­ση­γη­θή­κα­με και πε­τύ­χα­με την πα­ρά­τα­ση του ω­ρα­ρίου του με­τρό. Ση­μα­ντι­κή θεω­ρού­με την α­πο­θάρ­ρυν­ση της χρή­σης ΙΧ στο κέ­ντρο της πό­λης, την προώ­θη­ση ο­λο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δια­σμού δι­κτύων μέ­σων μα­ζι­κής με­τα­φο­ράς και πο­δη­λα­το­δρό­μων, τη συ­νο­λι­κή με­λέ­τη για την κυ­κλο­φο­ρία και τη στάθ­μευ­ση των ο­χη­μά­των χω­ρίς ε­πι­βά­ρυν­ση των κα­τοί­κων. Σή­με­ρα, με την ρα­γδαία α­νά­πτυ­ξη του του­ρι­σμού, ο­φεί­λου­με να με­ρι­μνή­σου­με για την προ­σβα­σι­μό­τη­τα, τη δια­χεί­ρι­ση πλή­θους και την προ­στα­σία της κα­τοι­κίας α­πό ε­μπο­ρι­κές χρή­σεις, αλ­λά και την προ­στα­σία της μι­κρο­με­σαίας πα­ρα­δο­σια­κής ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας. Προ­τεί­να­με την α­ξιο­ποίη­ση και διά­σω­ση των κτι­ρίων που εί­ναι υ­πό ε­γκα­τά­λει­ψη, με πα­ράλ­λη­λους στό­χους την α­νά­δει­ξη της αρ­χι­τε­κτο­νι­κής κλη­ρο­νο­μιάς και την ε­νί­σχυ­ση των δο­μών υ­πο­στή­ρι­ξης στις ευά­λω­τες ο­μά­δες και συμ­με­το­χής των πο­λι­τών σε πρω­το­βου­λίες συν­δια­χεί­ρι­σης.


Επι­δίω­ξή μας εί­ναι η εκ­πό­νη­ση ε­νός συ­νο­λι­κού σχε­δίου για την α­να­συ­γκρό­τη­ση του κέ­ντρου της Αθή­νας με προϋπο­θέ­σεις και στό­χους. Θεω­ρού­με την πρω­το­βάθ­μια αυ­το­διοί­κη­ση την πιο ά­με­ση και α­πο­δο­τι­κή μορ­φή κοι­νω­νι­κής και πο­λι­τι­κής δρά­σης. Απαι­τεί­ται, ό­μως, η ου­σια­στι­κή ε­να­σχό­λη­ση και η βα­θιά γνώ­ση των προ­βλη­μά­των, και ό­χι ε­πι­κοι­νω­νια­κή δια­χεί­ρι­ση προς ά­γρα χρη­μα­το­δο­τή­σεων, τη στιγ­μή μά­λι­στα που εί­μα­στε ό­λοι κοι­νω­νοί της υ­πο­βάθ­μι­σης της πό­λης. Εί­ναι ση­μα­ντι­κός ο συ­ντο­νι­σμός των πρω­το­βου­λιών που έ­χουν α­να­λά­βει κα­τά και­ρούς οι διά­φο­ροι φο­ρείς, οι ο­ποίοι μπο­ρούν α­κό­μα να συ­νερ­γα­στούν α­πο­δο­τι­κά και να α­ντι­στρέ­ψουν το κλί­μα ε­γκα­τά­λει­ψης και χα­ο­τι­κής δια­μόρ­φω­σης που ε­πι­κρα­τεί αυ­τή τη στιγ­μή στο κέ­ντρο της Αθή­νας. Ανα­μέ­νου­με με ι­διαί­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον την πλή­ρη α­νά­πτυ­ξη της πρω­το­βου­λίας που α­να­λαμ­βά­νει η κε­ντρι­κή διοί­κη­ση με την ψήφιση του νο­μο­σχε­δίου και τη δη­μιουρ­γία του φο­ρέα για την α­νά­πλα­ση πό­λης της Αθή­νας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)