to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:23 | 26.01.2017

Διεθνή

Ο Φρανσουά Φιγιόν αντεπιτίθεται μετά τις αποκαλύψεις για τη σύζυγό του

Ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος της δεξιάς και φαβορί στις δημοσκοπήσεις για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ελπίζει σήμερα να ηρεμήσει τη θύελλα των επικρίσεων που έχουν προκαλέσει οι υποψίες για εικονική απασχόληση της συζύγου του, υποβάλλοντας στη δικαιοσύνη δικαιολογητικά «στοιχεία».


Το εβδομαδιαίο περιοδικό Canard Enchaine αποκάλυψε χθες Τετάρτη πως η ουαλικής καταγωγής Πενέλοπι Φιγιόν, η οποία εμφανιζόταν ανέκαθεν ως νοικοκυρά, αμειβόταν επί οκτώ χρόνια ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και στη συνέχεια, από το 1998 έως το 2012, ως κοινοβουλευτική βοηθός του αναπληρωτή του στην Εθνοσυνέλευση.

Η πρακτική αυτή δεν είναι παράνομη, εκτός αν πρόκειται για εικονική απασχόληση, και ακριβώς αυτό είναι που σχεδιάζει να αποσαφηνίσει η οικονομική εισαγγελία του Παρισιού με μια προκαταρκτική έρευνα για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, κατάχρηση κοινωνικών αγαθών και κλεπταποδοχή.

Χθες ο Φρανσουά Φιγιόν είχε ήδη υποσχεθεί ότι θα κάνει τα πάντα «για να σταματήσουν οι συκοφαντίες». Ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να μιλήσει απόψε στην τηλεφημερίδα του TG1, στις 20:00 (τοπική ώρα), ένα από τα παραδοσιακά ραντεβού των γάλλων τηλεθεατών.

Σήμερα το πρωί, ένας από τους οικείους του, ο επικεφαλής των γερουσιαστών της δεξιάς Μπρουνό Ρεταγιό, διαβεβαίωσε πως ο δικηγόρος του Φρανσουά Φιγιόν θα παραδώσει εντός της ημέρας στους ερευνητές «έναν ορισμένο αρθμό στοιχείων».

«Θα δώσουμε πολύ σύντομα στη δικαιοσύνη το σύνολο των στοιχείων», είπε, «επειδή τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά».

«Σας το λέω (...), αυτή η υπόθεση θα ξεφουσκώσει», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας την έκφραση που είχε χρησιμοποιηθεί από τον δεξιό πρώην πρόεδρο Ζακ Σιράκ αναφορικά με κατηγορίες για αεροπορικά εισιτήρια πληρωμένα με μετρητά, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος έρχεται αυτή τη στιγμή στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις με την υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, θεωρεί πως αυτές οι κατηγορίες εντάσσονται «στη λάσπη» που συνοδεύει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Από την πλευρά του, ο «ούτε δεξιός ούτε αριστερός» υποψήφιος Εμμανουάλ Μακρόν, ανερχόμενος αστέρας των προεδρικών εκλογών, κατηγορήθηκε χθες από βουλευτές ότι χρησιμοποίησε χρήματα από τα έξοδα παραστάσεως του υπουργείου Οικονομίας, επικεφαλης του οποίου ήταν από το 2014 έως το 2016, για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία της πολιτικής κίνησής του, κάτι που ο ίδιος έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.

 

«Πολιτικός ελιγμός»

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η υπόθεση Φιγιόν αποκαλείται #penelopeGate στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, είναι το λιγότερο ενοχλητική για τον υποψήφιο, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο. «Δελτίο καταιγίδας στην εκστρατεία του Φιγιόν», «Πενέλοπι Φιγιόν, ένα βάρος στην εκστρατεία», «ο Φιγιόν σε καταιγίδα μετά τις αποκαλύψεις για τη σύζυγό του», ήταν μερικοί από τους σημερινούς τίτλους των εφημερίδων.

Πολύ περισσότερο που ο συντηρητικός υποψήφιος είχε κάνει την ακεραιότητά του βασικό άξονα της εκστρατείας του στις προκριματικές της δεξιάς εναντίον των αντιπάλων του, των Νικολά Σαρκοζί και Αλέν Ζιπέ. Η φράση του, «ποιος μπορεί να φανταστεί να απαγγέλλονται κατηγορίες στον στρατηγό ντε Γκωλ;», που είχε στόχο τον Νικολά Σαρκοζί, του επιστρέφει σαν μπούμερανγκ. «Μπορείτε να φανταστείτε τον στρατηγό ντε Γκωλ να απασχολεί» τη σύζυγό του στο προεδρικό μέγαρο;, ειρωνεύθηκε χθες το βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ελπίζει να γίνει ο υποψήφιος των σοσιαλιστών μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών της αριστεράς την ερχόμενη Κυριακή.

Μετά τις αποκαλύψεις του Canard Enchaine οι οπαδοί του Φρανσουά Φιγιόν κινητοποιήθηκαν για να τον υπερασπιστούν, αλλά δυσκολεύονται να βρουν επιχειρήματα: μία από τις πρώην υπουργούς του, η Βαλερί Πεκρές, διατύπωσε σήμερα το πρωί την εκτίμηση πως πρόκειται για «πολιτικό ελιγμό», διαβεβαίωσε ότι ο υποψήφιος της δεξιάς είναι ένας «ακέραιος άνθρωπος», αλλά παραδέχθηκε πως «δεν γνώριζε» ότι η σύζυγός του είχε εργασθεί ως κοινοβουλευτική βοηθός.

Μόλις το περασμένο φθινόπωρο στη διάρκεια της εκστρατείας για τις προκριματικές της δεξιάς, η Φιγιόν διακήρυσσε τη διακριτικότητά της και υποστήριζε ότι κρατάει αποστάσεις από τις δραστηριότητες του συζύγου της.

Κανείς δεν την είχε δει ποτέ στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, εκτός από τον πρώην πρόεδρο του σώματος Μπερνάρ Ακογέ, ο οποίος έγινε γενικός γραμματέας του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί που υποστηρίζει τον Φρανσουά Φιγιόν.

Η προκαταρκτική έρευνα αφορά επίσης το κατά πόσον ήταν πραγματική η επ' αμοιβή απασχόληση της Φιγιόν επί ενάμισι χρόνο, από τον Μάιο 2012 έως τον Δεκέμβριο 2013, στην Επιθεώρηση των Δύο Κόσμων (Revue des Deux Mondes), μια λογοτεχνική έκδοση που ανήκει σ' έναν φίλο του συζύγου της, με μισθό 5.000 ευρώ μικτά τον μήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)