to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:18 | 25.05.2012

left.gr

Οικονομία

Ο φόβος φυλάει τα έρμα: Οι πολιτικές λιτότητας στο στόχαστρο αξιωματούχων από όλο τον πλανήτη

Είναι αλήθεια ότι από τα μνημονιακά ΜΜΕ σπάνια -έως ποτέ- δεν ακούγονται φωνές που να συνδέουν την ελληνική κρίση και την πιθανότητα κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας με αναπότρεπτο παγκόσμιας εμβέλειας ντόμινο.


Και όμως... Πληθαίνουν συνεχώς αυτές οι φωνές από ολόκληρο τον κόσμο που σε αυτή τη μονομερή αντίληψη για πλήρη εφαρμογή των μνημονίων και της λιτότητας αντιπαραθέτουν αντίθετες απόψεις και εκπέμπουν “SOS”,  δηλώνοντας ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνεπάγεται παγκόσμιο οικονομικό χάος. Αυτό το ρήγμα στις αντιλήψεις οφείλουν να το εκμεταλλευτούν οι λαοί και τα κινήματα για να αναδείξουν την ανάγκη κάλυψης των κοινωνικών αναγκών. Την ανάγκη να προτάξουν την κοινωνική ευημερία πάνω από την ευημερία των αγορών.

Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αξιωματούχοι των κυβερνήσεων σε Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Χιλή έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις παγκόσμιας κλίμακας συνέπειες μιας ελληνικής κατάρρευσης στις οικονομίες τους.

- Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, προειδοποίησε για τις απρόβλεπτες συνέπειες που θα επέφερε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Αναφέρθηκε σε «μεγάλα, μαζικά σοκ, οι συνέπειες των οποίων θα είναι απρόβλεπτες», για να συμπληρώσει: «Θεωρώ ότι η τύχη της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική για να κάνουμε πειράματα».

- Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, υπογράμμισε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε «απρόβλεπτη και ανεπανόρθωτη ζημιά» τόσο στη βρετανική οικονομία όσο και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή. Εξαπέλυσε μάλιστα «πυρά» κατά του Βερολίνου, λέγοντας πως μέχρι τώρα η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη υπήρξε «αξιοθρήνητα αποσπασματική» και πρέπει άμεσα να αλλάξει, για να σταματήσει να υπονομεύει την προσπάθεια για ανάκαμψη από το τωρινό τέλμα.

- Ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας, Μιχαήλ Ντμιτρίεφ, σε συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε πως έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να «πυροδοτήσει» μια νέα παγκόσμια κρίση και μια «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ως άκρως επικίνδυνη για τη Ρωσία και ειδικότερα για τον πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος, σε τέτοια περίπτωση θα βρισκόταν αντιμέτωπος με έντονες κοινωνικές αναταραχές και αυξημένη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του.
Ως γνωστόν η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ενεργειακά έσοδα και, αν αυτά υποχωρήσουν, οι δεσμεύσεις Πούτιν για ανάπτυξη και κοινωνικές παροχές θα είναι αδύνατον να υλοποιηθούν, ενώ πιθανότατη θα είναι και η αθρόα εκροή επενδυτικών κεφαλαίων από τη χώρα.

- Η τύχη της Ελλάδας απασχολεί έντονα και την Κίνα, η οποία μπορεί να μην απειλείται άμεσα από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, πλην όμως εμμέσως εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο την Ευρωζώνη, άρα και σε «μεγάλο αναπτυξιακό σοκ την Ευρώπη», όπως δήλωσε ο Μιρτάζα Σιέντ, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κίνα.
Η Ευρώπη, άλλωστε, αποτελεί σημαντικό «πελάτη» για τις κινεζικές εξαγωγές (με μερίδιο άνω του 18%) και μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να πλήξει σημαντικά τις εξαγωγές της Κίνας.

- «Η παγκόσμια οικονομία είναι ''στην εντατική'' και καμία χώρα δεν είναι προφυλαγμένη από την ευρωπαϊκή κρίση» επεσήμανε ο Χιλιανός υπουργός Οικονομικών, Φελίπε Λαράιν. «Καμία οικονομία δεν έχει ανοσία από αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη» είπε και εκτίμησε ότι είναι απαραίτητη «μια αποφασιστική δράση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης». «Για να καθησυχάσουμε τις αγορές πρέπει να δείξουμε ξεκάθαρα ότι το τείχος προστασίας της Ευρωζώνης επαρκεί για τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και για πιο μεγάλες χώρες, και ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει με όλα τα απαραίτητα μέσα», υπογράμμισε ο Λαράιν.


Σχετικές δηλώσεις του Τσαρλς Νταλάρα  εδώ.

Συνέντευξη του συμβούλου του γάλλου Προέδρου Ολάντ, Φιλίπ Αγκιόν, εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)