to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 05.12.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Ο φωτογράφος Μ. Λώλος για τον Δεκέμβρη του 2008: Η εξέγερση ήταν των παιδιών

Από την εξέγερση του 2008 σπάσαμε αυτό που ως τότε ίσχυε, να βρισκόμαστε χωρίς τη θέλησή μας πίσω από τις αστυνομικές δυνάμεις σε πορείες και διαδηλώσεις. Από εκείνον το Δεκέμβρη περάσαμε στην άλλη πλευρά με τους διαδηλωτές, με τα παιδιά, με όσους βρίσκονταν στον δρόμο.


«Μια πιτσιρίκα με Maalox  στο πρόσωπο και παλαιστινιακή μαντίλα με το πιο οργισμένο βλέμμα που έχω δει, ήταν για εμένα η φωτογραφία του Δεκέμβρη του 2008. Αυτή η εξέγερση μετά τη δολοφονία του Αλέξη ήταν η εξέγερση των παιδιών. Η εργατική τάξη δεν τη στήριξε, γι' αυτό και δεν κράτησε περισσότερο». Ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας το 2008, μίλησε χθες στην εκπομπή στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, και στη Τζούλυ Τσίγκα, και περιέγραψε τις μέρες του Δεκέμβρη, όπως τις αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του ίδιου και των συναδέλφων του.

Από εκείνον το Δεκέμβρη περάσαμε στην άλλη πλευρά

«Από την εξέγερση του 2008 σπάσαμε αυτό που ως τότε ίσχυε, να βρισκόμαστε χωρίς τη θέλησή μας πίσω από τις αστυνομικές δυνάμεις σε πορείες και διαδηλώσεις. Από εκείνον το Δεκέμβρη περάσαμε στην άλλη πλευρά με τους διαδηλωτές, με τα παιδιά, με όσους βρίσκονταν στον δρόμο. Με ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ τότε γνωστοποιήσαμε πως είχαμε φωτογραφικό υλικό διαθέσιμο για τους δικηγόρους των παιδιών που προσήγαγαν ή συλλάμβαναν και τους 'φύτευαν' εκ των υστέρων οι αστυνομικοί τσάντες με μολότοφ. Εκείνες τις εβδομάδες καταναλώθηκαν 4,5 τόνοι χημικών από την ΕΛΑΣ.

Η φωτογραφία ορόσημο του Δεκέμβρη

Η φωτογραφία ορόσημο του Δεκέμβρη, ήταν εκείνη του Κώστα Τσιρώνη, με τον αστυνομικό που έβγαλε όπλο την Κυριακή, στη διαδήλωση στη ΓΑΔΑ, ενώ το αίμα του Αλέξη ήταν ακόμα ζεστό. Και του άλλου αστυνομικού που έκανε με το χέρι του σαν να στόχευε τους διαδηλωτές. Δουλεύαμε τότε και οι δύο στον Ελεύθερο Τύπο της Γιάννας Αγγελοπούλου. Η φωτογραφία έπρεπε να μπει στο φύλλο της Δευτέρας, κάτι που δεν έγινε. Κι αφού οι διευθυντές τη γύρναγαν στη ΓΑΔΑ για να επιβεβαιώσουν ότι το όπλο του αστυνομικού ήταν αληθινό, μπήκε τελικά μετά από δύο ημέρες, στις μέσα σελίδες. Κι ο Κώστας απολύθηκε.

Εμείς λέμε την είδηση με εικόνες

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την ιστορία. Εμείς λέμε την είδηση με εικόνες. Κι οι εικόνες τον Δεκέμβρη του 2008 ήταν ένα πολύχρωμο ποτάμι πιτσιρικάδων με φαντασία και οργή. Εικόνες αλλιώτικες, όπως αυτή του Ιανουαρίου από την κατάληψη στη Λυρική, μια νύχτα στις 2 πμ που έπαιζαν μπάλα στην Ακαδημίας. Φαντασία υπήρχε και στα συνθήματα όπως 'μη μας ρίχνετε άλλο χημικό κλαίμε και μόνοι μας' ή 'δύο φορές τη μέρα θα κάνουμε πορεία, μπάτσοι θα πεθάνετε απ' την ορθοστασία'.

Τα συστημικά ΜΜΕ έπαιξαν βρώμικο ρόλο

Πρώτο το ΜEGA που αλλοίωσε το βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου αλλά και τα υπόλοιπα με ρεπορτάζ που μιλούσαν για ομαδικές προκλήσεις από αναρχικούς πριν τη δολοφονία. Γι' αυτό και ήταν η πρώτη φορά που έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο το Social Media. Διπλό ρόλο, της άμεσης ενημέρωσης και της οργάνωσης, της δικτύωσης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)