to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:56 | 04.01.2016

Διεθνή

Ο Φίλιπο Γκράντι ανέλαβε καθήκοντα ως επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πλέει σε εξαιρετικά δύσκολα νερά», δήλωσε ο Φ. Γκράντι κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Ο συνδυασμός των πολλαπλών συρράξεων με τον μαζικό εκτοπισμό που προκαλούν, με τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα του ασύλου, με το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των ανθρωπιστικών αναγκών και των πόρων και την αυξανόμενη ξενοφοβία είναι πολύ επικίνδυνος».


Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Υπατης Αρμοστείας:

Από την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε ο Filippo Grandi, αξιωματούχος του ΟΗΕ που έχει εργαστεί επί των προσφυγικών και των πολιτικών θεμάτων στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, την πενταετή θητεία του ως Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Διαδέχθηκε τον António Guterres, αμέσως μετά τη λήξη της δεκαετούς και πλέον θητείας του την περασμένη βδομάδα. 

Σήμερα, o Ύπατος Αρμοστής Grandi μετέβηκε στα κεντρικά γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στη Γενεύη ώστε να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, σε μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο έντονων προκλήσεων λόγω του φαινομένου του εκτοπισμού που έχει λάβει διαστάσεις δίχως προηγούμενο. Ο αριθμός των ατόμων που αναγκάζονται να εκτοπιστούν παγκοσμίως εξαιτίας του πολέμου και των διώξεων έχει σημειώσει επίπεδα ρεκόρ, σε συνδυασμό με το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες που διέσχισαν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη μέσα στο 2015. Κάποιες άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πολύ σημαντικές ελλείψεις στη χρηματοδότηση ανθρωπιστικών δράσεων, μικρότερο αριθμό εθελούσιων επιστροφών εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, παραμονή στην εξορία για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και αυξημένη πολιτικοποίηση των προσφυγικών θεμάτων σε πολλές χώρες. 

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πλέει σε εξαιρετικά δύσκολα νερά», δήλωσε ο Grandi. «Ο συνδυασμός των πολλαπλών συρράξεων με τον μαζικό εκτοπισμό που προκαλούν, με τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα του ασύλου, με το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των ανθρωπιστικών αναγκών και των πόρων και την αυξανόμενη ξενοφοβία είναι πολύ επικίνδυνος. Ο δρόμος που εκτείνεται μπροστά μας είναι γεμάτος προκλήσεις, αλλά ελπίζω ότι – σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και άλλους εταίρους – θα σημειώσουμε πρόοδο στη διασφάλιση της διεθνούς προστασίας και των βελτιωμένων συνθηκών διαβίωσης για εκατομμύρια πρόσφυγες, εσωτερικά εκτοπισμένους και ανιθαγενείς. Ελπίζω, επίσης, ότι θα αναζητηθούν λύσεις για την επίλυση των κρίσεων εκτοπισμού με ανανεωμένη αποφασιστικότητα με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες και να επενδυθούν επαρκείς πολιτικοί και υλικοί πόροι. Η Υ.Α., καθώς η αναζήτηση λύσεων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εντολής της, είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συνεργαστεί με όλους τους φορείς που επιδιώκουν την επίτευξη του ίδιου στόχου.» 

Ο κ. Grandi (58 ετών), από την Ιταλία, εργάζεται στον τομέα των διεθνών υποθέσεων εδώ και πάνω από 30 χρόνια, από τα οποία τα 27 εργάζεται για τον ΟΗΕ. Πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), εργαζόταν πιο πριν στην Αποστολή Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) ως Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος, μετά από μια μακρόχρονη καριέρα στην Υ.Α. στην Αφρική, στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Γενεύη. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)