to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο φερετζές της νομιμότητας

Η διαδικασία που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης -αν υλοποιηθεί- θα πλήξει τους εργαζόμενους, αλλά θ’ αφήσει στο απυρόβλητο τις διοικήσεις των δήμων, οι οποίες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι στηρίχτηκαν στη νομοθεσία για να παρατείνουν τη διάρκεια ενός προβληματικού συστήματος.


Οπως συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα, μια συζήτηση για ένα σοβαρό θέμα εκφυλίζεται με ευθύνη της πολιτικής και ορισμένων μέσων ενημέρωσης σε καφενειακό κουβεντολόι με πολλές κορόνες, ηχηρές ανοησίες, μισές αλήθειες και μπόλικη ψευδολογία. Το αποτέλεσμα είναι μια απέραντη σύγχυση. Πρέπει να σκάψεις βαθιά κάτω από τις λέξεις, να μην παρασυρθείς από τις οργισμένες πόζες των επιτήδειων που παρελαύνουν φωνασκώντας, για να εντοπίσεις τις προθέσεις των εμπλεκομένων, αν φυσικά έχεις την υπομονή να αντέξεις το λουτρό μπουρδολογίας.

Στην περίπτωση όμως του ζητήματος του επανελέγχου των συμβάσεων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά την καταιγίδα υποκρισίας, είναι φανερή η επιδίωξη του κυρίαρχου λόγου: να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των πολιτών η πολιτική που θα οδηγήσει σε απολύσεις. Κραδαίνει ένα αυτονόητο επιχείρημα, ότι δηλαδή όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά στοιχεία πρέπει να τιμωρηθούν. Ποιος θα διαφωνήσει; Ουδείς σοβαρός άνθρωπος. Βεβαίως ο πλαστογράφος έχει την κύρια ευθύνη. Οι μηχανισμοί ελέγχου των υπηρεσιών που δεν ανακάλυψαν την παρανομία όταν έπρεπε, θα κατηγορηθούν τουλάχιστον για αμέλεια και θα υποστούν τα δέοντα; Αλλου παπά ευαγγέλιο αυτό. Επίσης επιμελώς αποσιωπάται ότι πολλοί εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να εργαστούν χωρίς συμβάσεις για κάποιο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και απλήρωτοι, γιατί μόνο έτσι θα εξασφάλιζαν την παραμονή τους στην εργασία. Αν είναι «ένοχοι» επειδή υπέκυψαν σ’ αυτήν την κατάσταση για βιοποριστικούς λόγους, όσοι τους ανάγκασαν να το κάνουν είναι αθώοι; Η διαδικασία που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης -αν υλοποιηθεί- θα πλήξει τους εργαζόμενους, αλλά θ’ αφήσει στο απυρόβλητο τις διοικήσεις των δήμων, οι οποίες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι στηρίχτηκαν στη νομοθεσία για να παρατείνουν τη διάρκεια ενός προβληματικού συστήματος. Στην υπόθεση όμως παρεισέφρησαν και κομματικές σκοπιμότητες. Η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ για πελατειακή λογική γιατί οι δήμαρχοι που αντιδρούν στη γραμμή Μητσοτάκη εξελέγησαν με την υποστήριξή του. Εδώ έχουμε τη μισή αλήθεια.

Με τη λογική Μητσοτάκη διαφωνούν εμπράκτως και δήμαρχοι (Πάτρας, Ρεθύμνου, Ρέντη-Νίκαιας) που στηρίχτηκαν από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για την κυβερνητική προπαγάνδα όμως αυτό είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Πρέπει πάση θυσία να παρουσιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα που ανέχεται τις παρατυπίες, προστατεύει τους δράστες και συντηρεί ένα παλαιοκομματικό καθεστώς προκειμένου να είναι ευχάριστος σε όλους. Και καλά η κυβέρνηση, κάνει τη δουλειά της. Τα μέσα ενημέρωσης που οφείλουν να ελέγχουν τις πράξεις της εξουσίας κάνουν τη δική τους; Ή μήπως θεωρούν ότι δουλειά τους είναι να υπηρετούν ό,τι συμφέρει την κυβέρνηση;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)