to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:30 | 19.09.2013

Πολιτική

Ο φασισμός είναι εδώ

Του Δημήτρη Τσουκαλά


Κερατσίνι, Κόρινθος, Πάτρα, Πέραμα, Μελιγαλάς… Η φαιά πανούκλα σηκώνει ξανά το κεφάλι. Πρώτα χτύπησαν τους φτωχούς μετανάστες και τους απροστάτευτους πρόσφυγες, μετά τους «διαφορετικούς», κατόπιν χτύπησαν τους αριστερούς και τους κομμουνιστές, τους ριζοσπάστες και τους συνδικαλιστές. Η ατιμωρησία τούς αποθράσυνε και τώρα πια μαχαιρώνουν και δολοφονούν, προσπαθώντας με τις προκλήσεις τους αυτές να παγιώσουν μια ιδιόρρυθμη μάχη των δρόμων, που το σύστημα γνωρίζει τόσο καλά να εκμεταλλεύεται εις βάρος του λαού.

Αύριο θα συνεχίσουν να χτυπούν, να μαχαιρώνουν και να δολοφονούν όλους τους δημοκράτες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες και γενικώς όποιους διαμαρτύρονται ή κινούνται αγωνιστικά στη μνημονιακή έρημο του ελληνικού καπιταλισμού. Και κάποια στιγμή θα χτυπήσουν τους οφειλέτες τραπεζικών δανείων που δεν πληρώνουν τη δόση τους, τους νοικάρηδες που δεν είναι συνεπείς στο νοίκι τους, τους μεροκαματιάρηδες που απαιτούν τα δεδουλευμένα από σκληρούς εργοδότες ή τον οικογενειάρχη που δεν έδωσε έγκαιρα τα δανεικά στον τοκογλύφο της γειτονιάς.

Στο τοπίο της μνημονιακής Ελλάδας, οι κάθε είδους φασίστες, με προεξάρχουσα την, κατά τον κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου, «σοβαρή» Χρυσή Αυγή, προσπαθούν να ριζώσουν στην κοινωνία συγκροτώντας εξαιρετικά βίαια «κινήματα» μίσους και ρατσισμού, με διακηρυγμένο στόχο την καταστροφή κάθε συνδικαλιστικής, πολιτικής και πολιτιστικής οργάνωσης των εργαζομένων, τη συντριβή κάθε αντίστασης των πολιτών, την άρνηση του δικαιώματος στη διαφορετικότητα και την -ακόμα και φυσική- εξόντωση των «διαφορετικών» και των πιο αδύναμων. Θέλουν μια κοινωνία φόβου, ελέγχου και εκπειθάρχησης, μια κοινωνία ανθρώπων που, αν είναι τυχεροί, μπορεί να μην πεινούν και να κρυώνουν, θα είναι όμως θύματα αμορφωσιάς από την υποβάθμιση της παιδείας και αποβλάκωσης από τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, θα θερίζονται από αρρώστιες και θα δουλεύουν σαν δούλοι για λίγα ψίχουλα.

Η άνοδος αυτή του φασισμού δεν είναι μόνον προϊόν της βαθειάς οικονομικής, κοινωνικοπολιτικής και γενικευμένης ηθικής κρίσης του μνημονιακού τρόπου διακυβέρνησης, αλλά κυρίως πολιτική επιλογή του άθλιου αυτού συστήματος, της διοίκησης Σαμαρά. Κρατική τρομοκρατία για την πάταξη τάχα της ανομίας, κρατικός ρατσισμός, διακρίσεις και αθλιότητες εις βάρος της χειμαζόμενης κοινωνίας. Η «Συντηρητική Συμμαχία» Δεξιάς - Ακροδεξιάς και «σοβαρών» φασιστών (το πρωί με γραβάτα, το βράδυ με ρόπαλο) δεν είναι μόνο φόβητρο για τον ψηφοφόρο πριν από τις εκλογές, είναι μία προοπτική με την οποία φλερτάρει η κυβερνώσα Ακροδεξιά. Παντού και πάντοτε ο φασισμός ανέβηκε με τις ευλογίες της ιθύνουσας ελίτ, πάντα ήταν μια συνειδητή της επιλογή, την οποία πληρώνει όλη η κοινωνία.

Εμείς όμως ως ριζοσπαστική Αριστερά, μαζί με τους άλλους αριστερούς, τους δημοκράτες, τις προοδευτικές δυνάμεις και πολίτες, δεν θα τους αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο: η πάλη ενάντια στην Άκρα Δεξιά και τον νεοναζισμό αποτελεί ένα κατεπείγον καθήκον. Η νεοφασιστική απειλή είναι ήδη τόσο άμεση ώστε να αναβαθμίζει την αντιφασιστική πάλη σε μάχη πρώτης προτεραιότητας, για την διαφύλαξη των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, των αξιών της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας, του δικαιώματος στη διαφορετικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη σε όλα τα μέτωπα και θα επωμιστεί πέρα για πέρα το καθήκον της προστασίας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας: των μεταναστών, των Ρομά, των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, των ανθρώπων με διαφορετικές σεξουαλικές επιλογές, των απεργών, των αγωνιστών των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων και όλων εκείνων που συστηματικά πέφτουν θύματα του κρατικού ρατσισμού και του φασιστικού υποκόσμου.

Αυτή τη φορά η ιστορία δεν θα επαναληφθεί! Ο φασισμός δεν θα περάσει!

* Ο Δημήτρης Τσουκαλάς είναι βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)