to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:12 | 02.05.2017

Πολιτική

Ο ευρωπαϊκός Τύπος για τη συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές

Ψηλά στην ειδησεογραφία τους προβάλλουν την είδηση για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς οι ιστοσελίδες των μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων.


Η βρετανική «The Guardian» έχει το θέμα στη δεύτερη θέση, επικαλούμενη μάλιστα και το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου και στη μεταφορική έκφραση για την επιτυχία της διαπραγμάτευσης «ότι υπήρξε άσπρος καπνός». Η εφημερίδα στο άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα καταλήγει σε συμφωνία με τους δανειστές, ανοίγοντας το δρόμο για τις συνομιλίες για το μνημόνιο» αναφέρεται λεπτομερειακά στα στοιχεία της συμφωνίας που αφορούν τις συντάξεις και τα φορολογικά, αλλά σημειώνει και το γεγονός ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να εφαρμόσει τις προβλεπόμενες περικοπές εάν αργότερα εντός του μηνός δεν υπάρξει μία σαφής δέσμευση για μέτρα υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους». Επίσης στέκεται και στη σαφή φιλοδοξία της Αθήνας να αποκτήσει πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που θα τη βοηθήσει να βγει στις αγορές.

Στα πρώτα θέματα της οικονομικής της σελίδας έχει τη συμφωνία η μεγάλη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». «Η Ελλάδα ήλθε σε προκαταρτική συμφωνία με τους πιστωτές της», τιτλοφορεί το άρθρο της η εφημερίδα, τονίζοντας πως η συμφωνία αυτή «θα επιτρέψει την έναρξη των συνομιλιών για τη μείωση του ελληνικού χρέους».

Η εφημερίδα «Le Figaro» από την πλευρά της στο άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα κάνει ένα βήμα προς την ελάφρυνση του χρέους της», τονίζει πως την επαύριο της γενικής απεργίας της Πρωτομαγιάς, η χώρα κατορθώνει να επιτύχει μία συμφωνία με τους δανειστές, που «καθορίζει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, την ενέργεια και τα φορολογικά». Ιδιαίτερα στέκεται δε, στις διαφωνίες που υπήρχαν στους κύκλους των δανειστών, ιδιαίτερα στις επιφυλάξεις από την πλευρά του ΔΝΤ, σχετικά με το ύψος για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, ενώ υπογραμμίζει πως τεχνικά οι συνομιλίες για το νέο σχέδιο βοήθειας είχαν ξεκινήσει τον Οκτώβριο με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής τους τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά έχουν καθυστερήσει κυρίως λόγω της διαφοράς στις απόψεις μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Επίσης σε υψηλή θέση στην ιστοσελίδα της έχουν την είδηση και με σχεδόν ταυτόσημους τίτλους («Η Ελλάδα κι οι δανειστές της επιτυγχάνουν συμφωνία για έναν νέο κύκλο διάσωσης») η μεγάλη ισπανική εφημερίδα «El Pais» κι η επίσης ισπανική «El Publico». Oι δύο εφημερίδες επικαλούνται επίσης τις δηλώσεις του Ευκλ. Τσακαλώτου και προβαίνουν σε μία απαρίθμηση των όρων της συμφωνίας, που έχει ως στόχο την αποδέσμευση των κονδυλίων μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, τονίζοντας όμως πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει τα μέτρα από το Κοινοβούλιο πριν από την κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Ελλάδα, συμφωνία με τους δανειστές. Πιο κοντινή η νέα δόση της βοήθειας», είναι ο τίτλος του κομματιού που παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», που επίσης επαναλαμβάνει τους όρους της συμφωνίας, αλλά φροντίζει να υπογραμμίσει πως «η κυβέρνηση Τσίπρα εκμαίευσε ωστόσο κάποιες παραχωρήσεις: από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις και, εάν οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης τηρηθούν στο έπακρο, θα μπορέσει η Αθήνα να αποδεσμεύσει πόρους για τη βοήθεια ευπαθών ομάδων, όπως για τα παιδιά, την υγεία και τις χαμηλού εισοδήματος οικογένειες».

Από την πλευρά της η έγκυρη οικονομική εφημερίδα «Il Sole-24 Ore», τονίζει στον τίτλο της πως «η Ελλάδα έρχεται σε συμφωνία με την τρόικα (και του ΔΝΤ περιλαμβανομένου)», σημειώνοντας πως η απροθυμία του Ταμείου αποτελούσε έως σήμερα έναν σημαντικό άγνωστο Χ στην επίτευξη της συμφωνίας.

Η πορτογαλική «Jornal de Noticias» αναφέρεται στο άρθρο της με τίτλο «η Ελλάδα έρχεται σε προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές για τη μείωση του χρέους», στο γεγονός ότι η συμφωνία αυτή είναι αναγκαία για την εκταμίευση των αναγκαίων κονδυλίων ώστε να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδος που ωριμάζουν τον Ιούλιο.

Το POLITICO σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνει τη συμφωνία διάσωσης για την Ελλάδα», τονίζει ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της κατέληξαν σε συμφωνία για το πακέτο των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις στις οποίες προέβη νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο EUOBSERVER αναφέρει ότι «η συμφωνία για την Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο για τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους», ενώ το EURACTIV τονίζει ότι «η Ελλάδα και οι δανειστές καταλήγουν στην πολυαναμενόμενη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης».

Σε δημοσίευμα της βελγικής De Tijd υπό τον τίτλο «Συμφωνία Ελλάδας-δανειστών» επισημαίνεται ότι μετά από έξι μήνες συζητήσεων και αντεγκλήσεων, η Ελλάδα συμφώνησε να προχωρήσει σε επιπλέον μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Εκτιμάται πάντως ότι το δυσκολότερο κομμάτι της συμφωνίας, το οποίο αφορά την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, παραμένει ακόμα «ανοιχτό». Κατά την εφημερίδα, η δυσκολία έγκειται στο ότι η αντιπαράθεση δεν έχει να κάνει πλέον με την Αθήνα, αλλά με τους ίδιους τους δανειστές, οι οποίοι διαφωνούν μεταξύ τους για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών αναφέρεται εξάλλου και σύντομο ρεπορτάζ του πρακτορείου Belga που αναδημοσιεύει η De Standaard υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα φτάνει σε συμφωνία με τους δανειστές». Επισημαίνεται πως η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών καθιστά δυνατή την έναρξη των συζητήσεων για την μείωση του χρέους.

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)