to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna

Η έγκριση ενός δεύτερου εμβολίου, έπειτα από εκείνο των Pfizer-BioNTech, αναμένεται να δώσει ώθηση στις εκστρατείες εμβολιασμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή το Ισραήλ - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ευχάριστα νέα


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη 6/1, το μεσημέρι, την επείγουσα χρήση του εμβολίου της Moderna κατά της νόσου Covid-19, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του νέου κορονοϊού.

Το εμβόλιο της Moderna έγινε σήμερα το δεύτερο που λαμβάνει έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, καθώς οι αρχές επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού, που στοχεύουν στην αναχαίτιση της πανδημίας, μεταξύ των ανησυχιών για περισσότερο μεταδοτικές μεταλλάξεις.

Μετά το πράσινο φως από τον ΕΜΑ, το τελικό στάδιο είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα.

"Ο EMA συστήνει να χορηγηθεί άδεια υπό όρους για την κυκλοφορία στην αγορά του εμβολίου κατά της Covid-19 της Moderna προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια στα άτομα άνω των 18 ετών", αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

«Η συνεδρίαση της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP), προκειμένου να συζητήσει το εμβόλιο Covid-19 της Moderna, ξεκίνησε. Θα ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα», ανέφερε ο οργανισμός σε ένα tweet.

H CHMP είχε συγκληθεί τη Δευτέρα για να συζητήσει το εμβόλιο της Moderna, ωστόσο δεν είχε καταλήξει σε συμπεράσματα.

H Επιτροπή Φαρμάκων ανέφερε χθες πως οι ειδικοί της «εργάζονται σκληρά για να αποσαφηνίσουν εκκρεμή ζητήματα με την εταιρεία».

Η ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σύντομα το πράσινο φως και είναι έως σήμερα το μονοδικό εγκεκριμένο εμβόλιο στην Ευρώπη, όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου.

Η έγκριση ενός δεύτερου εμβολίου, έπειτα από εκείνο των Pfizer-BioNTech, θα δώσει ώθηση στις εκστρατείες εμβολιασμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή το Ισραήλ.

Σαρλ Μισέλ: Τεράστια πρόκληση η ανάπτυξη των εμβολίων

Σε μια συνέντευξη τύπου από τη Λισαβόνα, με την ευκαιρία της έναρξης της εκ περιτροπής προεδρίας της Πορτογαλίας από την 1η Ιανουαρίου, ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, αναφέρθηκε στην «τεράστια πρόκληση» που θέτει η ανάπτυξη των εμβολίων αυτών για έναν πληθυσμό 450 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη στήριξη των κρατών μελών, εργάζεται νυχθημερόν για να εγγυηθεί ότι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων», διασφαλίζοντας παράλληλα «τον σεβασμό στην ανεξαρτησία του οργανισμού φαρμάκων», τόνισε.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ευχάριστα νέα

«Ευχάριστα νέα για τις προσπάθειές μας να φέρουμε περισσότερα εμβόλια στους Ευρωπαίους» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Συμπλήρωσε ότι τώρα η ΕΕ εργάζεται με ταχύτητα για να διατεθεί το εμβόλιο στους Ευρωπαίους.

«Ενδέχεται να λειτουργήσει κατά της βρετανικής μετάλλαξης»  

Το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19, που ανέπτυξε η εταιρεία Moderna, αναμένεται να είναι επίσης αποτελεσματικό κατά της νέας μετάλλαξης κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία, ανέφερε σήμερα η εθνική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ολλανδίας CBG.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)