to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 15.09.2017

Οικονομία

Eurogroup: Αξιολόγηση μέσα στο 2017 και τέλος τα προγράμματα από τον Αύγουστο του 2018

Η ευρωομάδα ενημερώθηκε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υπό εξέλιξη ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.


Στο Ταλίν της Εσθονίας συνεδρίασε σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η ευρωομάδα ενημερώθηκε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υπό εξέλιξη ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την οικονομική ανθεκτικότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Κατά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι θεσμοί (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ενημέρωσαν την ευρωομάδα σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά το εν εξελίξει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας καθώς και για τα σχέδια που συνδέονται με την επικείμενη τρίτη επανεξέταση του προγράμματος.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Η Ελλάδα βρίσκεται, ντε φάκτο, στο τελικό στάδιο της μνημονιακής εποχής»

Το πρόγραμμα τελειώνει τον Άυγουστο του 2018

«Ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος και ότι όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί γι αυτό τον στόχο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά από την συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «ήταν μια συζήτηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα, όπου ο πρόεδρος του Eurogroup αλλά και πολλοί άλλοι είπανε ότι ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος και ότι όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί γι΄αυτό τον στόχο, πως είναι σωστό ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται με την τρίτη αξιολόγηση μας». 

Είπε ακόμη ότι «κάποιοι βάλανε θέματα που χρειάζονται περισσότερη συζήτηση, κάποια από αυτά έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, όπου υπάρχει μία ανησυχία ότι πρέπει να πάμε ακόμα πιο γρήγορα για να δημιουργηθούν συνθήκες που θα μπορέσουν οι τέσσερις εμπορικές τράπεζες να μπορούν να δανείζουν ακόμα περισσότερο στην πραγματική οικονομία». Επίσης «εξέφρασε την ευχαρίστησή του ο πρόεδρος Ντράγκι ότι αρχίζουν τα χρήματα να επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν με σοβαρό τρόπο τα κόκκινα δάνεια και άρα πρέπει να κάνουμε ακόμα πιο γρήγορες κινήσεις με τους πλειστηριασμούς, για να μπορούν οι τράπεζες μέσα στο 2018 να πάνε ακόμα καλύτερα απ΄ ότι πηγαίνουν τώρα. Οι θεσμοί θα έρθουν, τώρα όπως ξέρετε είναι τα τακτικά κλιμάκια κάτω στην Αθήνα, οι θεσμοί είπανε ότι το πιο πιθανό είναι να έρθουν πολύ σύντομα».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «ήταν μία πολύ καλή συνάντηση για την ελληνική οικονομία, κανένας δεν εφησυχάζει, κανένας δεν λέει ότι έχουν τελειώσει τα προβλήματα. Ολοι συμφωνούν ότι πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά γι΄αυτόν τον στόχο που έβαλε ο πρόεδρος Ντάισεμπλουμ να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς να υπάρξει νέο πρόγραμμα».

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Όταν ο Ντάισελμπλουμ δεν εισάκουσε τα παρακάλια των «έγκυρων» ΜΜΕ (βίντεο)

Η El Dorado στην ατζέντα;

Το θέμα της Εldorado Gold δεν συζητήθηκε στο άτυπο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Τάλιν της Εσθονίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρoς της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Σχετικά με το ζήτημα που εγείρει το ΔΝΤ, περί ανάγκης αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (Asset Quaity Review), το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ απάντησε ότι το μόνο θεσμικό όργανο που αποφασίζει για αυτό το θέμα είναι η Ενιαία Εποπτική Αρχή (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Ο SSM έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν βλέπει την ανάγκη για ανάλυση AQR για τις ελληνικές τράπεζες», είπε ο Μπ. Κερέ και υπενθύμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να περάσουν τα stress tests που θα γίνουν εντός του 2018 και πριν από τη λήξη του προγράμματος. 

Ο ίδιος τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ΑQR ή όχι, αλλά να γίνει μια συζήτηση με το ΔΝΤ, ώστε να βρεθεί μια λύση που θα κατευνάζει τις ανησυχίες του. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο Μπ. Κερέ, «υπάρχει μόνο ένας αρμόδιος ανεξάρτητος επόπτης , κι αυτός δεν είναι άλλος από τον SSM».

 

Η Ελλάδα έκανε πολύ δρόμο και αυτό φάνηκε

Η Ελλάδα έκανε πολύ δρόμο και αυτό φάνηκε από την έξοδο από την διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση. Οι τεχνικές ομάδες των θεσμών είναι στην Ελλάδα, εξετάζουν τα στοιχεία και προετοιμάζουν το έδαφος για να ξεκινήσει γρήγορα η αξιολόγηση, σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας, πως στόχος είναι να τελειώσει πριν το τέλος της χρονιάς.

Όπως έκανε γνωστό  τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη γρήγορη εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης.

Ωστόσο, ο Ολλανδός υπουργός μετέφερε τις «ανησυχίες» των υπουργών της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει νομικές υποθέσεις και συγκεκριμένα αυτή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. «Η δικαστική και στατιστική ανεξαρτησία είναι βασικά τοιχεία μιας σύγχρονης δημοκρατίας και πρέπει να διασφαλίζονται από όλους» τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Το τέλος του προγράμματος θα είναι και το τέλος μιας δύσκολης περιόδου

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο λήγει το πρόγραμμα τουESM και κάλεσε όλες τις πλευρές να δουλέψουμε μαζί για να εξασφαλίσουμε ότι θα κλείσει με πλήρη επιτυχία για τη χώρα και τους πολίτες της αλλά και για την ευρωζώνη ως σύνολο.

«Το τέλος του προγράμματος θα είναι το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για την χώρα αλλά θα κλείσει και ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Όπως είπε: «Εγιναν βήματα μετά το τέλος της β’ αξιολόγησης και η ανάπτυξη επέστρεψε στη χώρα, τόνισε. Η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο θετικό βήμα στις αγορές και τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η θετική τάση και η εμπιστοσύνη θα είναι διαρκής και θα ενισχυθεί». Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι αφορά κυρίως την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν ήδη αποφασιστεί. «Υπάρχουν προκλήσεις οι οποίες για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται εντατική δουλειά. Εύχομαι να γίνει σε ήρεμο κλίμα και να υπάρχει εποικοδομητική προσέγγιση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Θετικές οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία
 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε τη βελτίωση των δεδομένων για την ελληνική οικονομία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως σημείωσε, έχει βελτιωθεί σημαντικά η θέση της Ελλάδας στις αγορές καθώς οι τρεις σημαντικότεροι οίκοι αξιολόγησης έχουν αξιολογούν θετικά τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε επίσης τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, ενώ αναφέρθηκε και στην υποδόση των 800 εκατ. που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας πως, προκειμένου να είναι δυνατή η εκταμίευσή τους, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η ρευστότητα των τραπεζών και το κλίμα στην αγορά βελτιώνεται για την Ελλάδα

Τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τη βελτίωση του κλίματος της αγοράς για την Ελλάδα, υπογράμμισε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου Eurogroup στο Τάλιν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup, ο Μπενουά Κερέ ανέφερε ότι η οροφή της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA) που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 5 δισ. ευρώ, και πως το συνολικό ποσό που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ΕLA είναι 33,9 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για τη μείωση - και ελπίζω για την εξάλειψη του ELA», ανέφερε ο Μπ. Κερέ.

Όσον αφορά το επίπεδο των καταθέσεων στην Ελλάδα, ο κ. Κερέ ανέφερε ότι μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να σημειώνεται μια μέτρια ανάκαμψη, ωστόσο τόνισε ότι το επίπεδο των καταθέσεων παραμένει περίπου κατά 35,3 δισ. ευρώ κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο στις αρχές του 2015. Σε γενικές γραμμές, πάντως, τόνισε ο Μπ. Κερέ, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται.

Όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, ο Μπ. Κερέ είπε ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να ολοκληρώσει εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση, και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2017. Στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, τόνισε ότι πρέπει να γίνει «σημαντική και ορατή πρόοδος» για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες (e-auctions).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο του Eurogroup και Ολλανδό υπουργό Οικονομικών κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα. Η συνάντηση θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)