to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Εβρος ενώνει, δεν σκοτώνει

Ο θάνατος ενός πεντάχρονου κοριτσιού από δάγκωμα σκορπιού θα έπρεπε να είναι αδιανόητος στην εποχή μας, στίγμα για τον πολιτισμό μας. Συνέβη όμως, πριν από λίγο καιρό, καταμεσής του Εβρου, σε ένα νησάκι από αυτά που δημιουργούνται με τις αλλαγές στην κοίτη του ποταμού, δηλαδή είναι έργο της φύσης και όχι των κρατών εκατέρωθεν του ποταμού.


Κανονικά, τα ποτάμια σαν τον Εβρο ενώνουν χώρες, λαούς και πολιτισμούς, αποτελούν πηγές ζωής και δεν θα έπρεπε να σκοτώνουν άμεσα ή έμμεσα. Στην περίπτωση του Εβρου υπάρχει και τριμερής συνεργασία, ανεξάρτητα από διαφορές, ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία, για την αποτροπή των καταστροφικών πλημμυρών που προκαλούνται από την αύξηση της ποσότητας και την άνοδο της στάθμης των νερών, με προέλευση τη Βουλγαρία.

Η επιβεβλημένη αυτή συνεργασία αλλά και διασυνοριακές πυρκαγιές και μολύνσεις ποταμών που εκβάλλουν στην Ελλάδα είχαν δώσει την ιδέα για μια Βαλκανική Οικολογική Χάρτα ως συστατικό της διαβαλκανικής συνεργασίας, την οποία διεκδικεί η Αριστερά της Ελλάδας από τις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά και μεταγενέστερα, την περίοδο της διεθνούς ύφεσης, πολύ δε περισσότερο μετά την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

Δυστυχώς, οι κυρίαρχες αντιλήψεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού συχνά μετατρέπουν τον Εβρο σε υγρό τάφο απελπισμένων ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο και προστασία στην Ευρώπη, ενώ έχουν οδηγήσει σε χτίσιμο φραχτών με την έγκριση και της Ε.Ε., της οποίας κορυφαίοι αξιωματούχοι επισκέπτονται και καμαρώνουν για τους φράχτες αυτούς, λες και πρόκειται για οχυρά για την απόκρουση εισβολής (λαθροεισβολείς έχουν αποκληθεί από τον Σαμαρά) βαρβάρων!

Θυμήθηκα όμως, τούτες τις μέρες, που η «μικρή Μαρία έπαψε να κλαίει», μια σπουδαία πρωτοβουλία του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, το 2010, στις 24 Σεπτεμβρίου, για την ακρίβεια, όταν προσκάλεσε την Αριστερά της Τουρκίας (Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης - ODP) σε μια συμβολική συνάντηση ειρήνης στη γέφυρα του Εβρου «Κήποι», όπου και διακηρύχθηκε η «Εκκληση του Εβρου» από τους Αλέξη Τσίπρα και Αλπέρ Τας, προέδρους των δύο κομμάτων.

Κεντρικό αίτημα στις δύο κυβερνήσεις ήταν μια συμφωνία για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών των δύο χωρών, με βάση την κοινή διαπίστωση ότι κάτι τέτοιο θα ανακούφιζε τις οικονομίες και κοινωνίες της Ελλάδας και της Τουρκίας. Προσθέτω ότι τότε είχαμε εκπονήσει και σχέδιο σχετικής συμφωνίας, που είχε επιδοθεί στις δύο κυβερνήσεις.

Λέμε, λοιπόν, και σήμερα ότι ο Εβρος ενώνει, δεν σκοτώνει, προτείνοντας το ίδιο και για το Αιγαίο.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)