to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 02.02.2018

Διεθνή

«Ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός είναι ο καρκίνος της Ευρώπης»

Συνέντευξή του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Φελίπε Γκονθάλεθ


«Ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός είναι ο καρκίνος της Ευρώπης», τονίζει σε συνέντευξή του στο Euronews ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονθάλεθ. Και, την ώρα που η Ευρώπη μοιάζει να έχει ξεπεράσει τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης, πιστεύει πως η Ελλάδα και οι χώρες της νότιας Ευρώπης πλήρωσαν υπερβολικό τίμημα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η πολιτική λιτότητας ήταν αυτοκτονική», τονίζει ο Γκονθάλεθ. «Δεν παρουσιάσθηκαν εναλλακτικές πολιτικές (...). Το κόστος ήταν υπερβολικά υψηλό, άνθρωποι υπέφεραν χωρίς να χρειάζεται, δημιουργήθηκαν ρωγμές στην κοινωνία». Άραγε η κατάσταση μπορεί τώρα να βελτιωθεί; «Χρειάζεται σχέδιο και πολιτική βούληση», απαντά. «Η αλήθεια είναι πως το οικονομικό μοντέλο της παγκοσμιοποίησης αναδιανέμει άνισα το εισόδημα και δημιουργεί μεγαλύτερη ανισότητα. Αυτό ισχύει ακόμη και όταν η οικονομία ανακάμπτει. (...) Στην Ισπανία, η οικονομική κρίση οδήγησε σε υποβάθμιση των μισθών, επισφάλεια στην απασχόληση και αύξηση της ανισότητας».

Ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει πως η σοσιαλδημοκρατία έχει τη ικανότητα να αυτοανανεώνεται. Ποιοι όμως ενσαρκώνουν σήμερα αυτή την ανανέωση της σοσιαλδημοκρατίας στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή; «Ο Κόστα στην Πορτογαλία αντιμετωπίζει την προσαρμογή και την κρίση και ανταποκρίνεται. Αυτό που κάνει είναι ενδιαφέρον. Ο Τσίπρας στην Ελλάδα υπέφερε πολύ περισσότερο από μια ριζοσπαστική αριστερή τοποθέτηση, τουλάχιστον στην αρχή».

Για τον Φελίπε Γκονθάλεθ, «ο καρκίνος σήμερα στην Ευρώπη είναι ένα μίγμα εθνικισμού και λαϊκισμού, ενώ στον κόσμο ενσαρκώνεται σίγουρα από τον Τραμπ» και στην πραγματικότητα αυτή «πρέπει να αναρωτηθούμε τι κάναμε λάθος και επιτρέψαμε στον λαϊκισμό να ευημερήσει». Όσο για το καταλανικό ζήτημα και τις ευθύνες που μπορεί να φέρουν γι' αυτό η Μαδρίτη και η Καταλονία, ο Γκονθάλεθ πιστεύει πως οι ευθύνες τους «δεν είναι ίσες». «Η κυβέρνηση της Μαδρίτης είχε επιχειρησιακές αποτυχίες, σε όρους πολιτικής δεν αντέδρασε αρκετά κατάλληλα», εξηγεί, «όμως αυτό δεν εξισώνει τα λάθη της με τα λάθη των αυτονομιστών και των εθνικιστών. Αυτοί απλούστατα παραβίασαν το Σύνταγμα και το δημόσιο συμφέρον».

Πηγή: Euronews

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)