to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Ο εθνικισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων»

Οι Τουρκικές προκλήσεις είναι σύνηθες φαινόμενο. Με αφορμή την πρόσφατη εισβολή των Τουρκικών δυνάμεων και την κατάληψη 16 στρεμμάτων στον Έβρο, η κάθε κυβέρνηση οφείλει να μην μπει στο «τρυπάκι» που ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα-θερμό επεισόδιο. Τους τελευταίους μήνες όμως ο Ερντογάν δείχνει να παρατραβάει το σκοινί. Ο κύριος λόγος που το κάνει είναι γιατί βλέπει τις νωθρές αντιδράσεις της Ελληνικής κυβέρνησης.


Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη ασκεί πολιτική στρουθοκαμηλισμού. Όταν βρίσκεσαι σε μια ζούγκλα, πλήρως εκτεθειμένος, κρύβοντας μονάχα το κεφάλι και κάνεις ότι δεν βλέπεις το λιοντάρι αυτό δεν σημαίνει πως το θηρίο δεν θα σου επιτεθεί! Έτσι ακριβώς κάνει και η ΝΔ.

Βέβαια τα πρώτα δείγματα τα είδαμε όταν ακόμα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυρανάκης από πλευράς ΝΔ έλεγε ότι προκαλούμε στο Αιγαίο επειδή τιμήσαμε τους πεσόντες των Ιμίων. Στην απαγωγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, η Ντ.Μπακογιάννη έβγαινε στα κανάλια και έλεγε να ανταλλάξουμε τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στη γειτονική χώρα. Ουσιαστικά είπε να καταλύσουμε τους νόμους και να μπούμε σε ένα ανήθικο «ανατολίτικο παζάρι» ψυχών. Ευτυχώς η Ελληνική κυβέρνηση τότε, σεβάστηκε το Διεθνές Δίκαιο και δεν μπήκε καν στη σκέψη να το πράξει και εν τέλει με την υπογραφή του Νίκου Κοτζιά, οι άνθρωποι επέστρεψαν σπίτια τους.

Σήμερα, έχοντας δεξιά κυβέρνηση στο τιμόνι, παρά τις εθνικιστικές κορώνες, κάνουν πίσω σε όλα. Με το που ορκίστηκε ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός, το  πλοίο Γιαβούζ άρχισε τις βόλτες πιο συχνά ενώ ερευνητικά πλοία της γειτονικής χώρας αγνοούσαν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης και προχωρούσαν σε προσπάθειες για παράνομες γεωτρήσεις. Αυτά επί ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονταν ούτε για αστείο.

Το ΥΠΕΞ απλά παρακολουθούσε με δεμένα τα χέρια. Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε απλά «ας τους αφήσουμε, ούτως άλλως λάσπη θα τρυπάνε». Αντί να καταδικάσει τις συγκεκριμένες ενέργειες, κατάφερε να τις νομιμοποιήσει με τις δηλώσεις του!

Το ερώτημα είναι το εξής: Τι μπορεί να κάνει η «μικρή» Ελλάδα έναντι της Τουρκίας; Καταρχήν θα πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι στην Τουρκία, ο απλός λαός θέλει πόλεμο με την Ελλάδα. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ο κόσμος αποδοκίμασε τον Ερντογάν, κυρίως στο Δυτικό κομμάτι της χώρας ενώ η Κωνσταντινούπολη χάθηκε από τον έλεγχό του παρά τις διπλές εκλογές. Η εκλογή του Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν χαστούκι για τον «Σουλτάνο». Το ίδιο έγινε και με το δημοψήφισμα του 2018, όπου ο λαός ουσιαστικά με το όπλο στον κρόταφο ψήφισε υπέρ του μακροχρόνιου ηγέτη. Και πάλι όμως η «αεράτη» νίκη δεν ήρθε ποτέ καθώς η διαφορά του ΝΑΙ με του ΟΧΙ -στο ερώτημα αν ο κόσμος τον θέλει για Σουλτάνο-, ήταν μικρή. Το ποσοστό ανήλθε σε 51,41% υπέρ έναντι του 48,59% κατά. Όλες αυτές οι ήττες οδήγησαν ανά καιρούς τον Ερντογάν σε διάφορα ξεσπάσματα στο Αιγαίο με αεροπαραβιάσεις ή με κρίσεις στη Μ.Ανατολή.

Ωστόσο προβληματισμό προκάλεσε η στάση της ΝΔ στις προθέσεις της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν ξεκίνησε ο διάλογος για οριοθέτηση ΑΟΖ στα 12 ναυτικά μίλια. Η ΝΔ υποστήριξε υποκριτικά στα λόγια αλλά ποτέ στην πράξη. Όταν το ΥΠΕΘΑ έφερε στο προσκήνιο το θέμα της αναβάθμισης των αεροπλάνων P-3 Orion, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι καταψήφισαν. Μονάχα που τα συγκεκριμένα αεροπλάνα είναι στις βασικές προϋποθέσεις για να κηρύξει ΑΟΖ ένα κράτος! Οπότε γιατί ενώ μιλούν υπέρ της Ελληνικής ΑΟΖ κάνουν πίσω; Είναι έντιμη και πατριωτική στάση οι συνεχείς τρικλοποδιές;

Λίγο πριν την κρίση του COVID-19, είδαμε στον Έβρο να γίνονται φοβερά πράγματα. Ανθρώπινες ψυχές έγιναν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ στα σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση παραβίασε κάθε συνθήκη που είχε υπογράψει με την Ε.Ε όσον αφορά την συμβολή της να κρατήσει τους μετανάστες. Με το άνοιγμα των συνόρων, χιλιάδες ταλαίπωροι άνθρωποι προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ευρώπη για ένα καλύτερο μέλλον. Η Ελληνική κυβέρνηση αντί να δείξει το φιλόξενο πρόσωπό της προτίμησε να κάνει επικοινωνιακό show στέλνοντας δυνάμεις των ΜΑΤ να πετούν χημικά σε γυναικόπαιδα και στρατιώτες να πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό. Ακόμη πιο παράλογο ήταν οι δηλώσεις τους περί στησίματος φράχτη τάχα για να εμποδίζει όσους επιχειρούν να εισέλθουν. Μονάχα που ο φράχτης υπήρχε εδώ και χρόνια αλλά αυτό δεν μετράει για κάποιους εκεί στο Μαξίμου. Φυσικά εν έτει 2020 οι φράχτες αποτελούν ντροπή και είναι πληγές στον πλανήτη μας. Ο κάθε άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων έχει το δικαίωμα να μεταναστεύει όπου πιστεύει ότι μπορεί να ζήσει ειρηνικά και ανθρώπινα.

Η Ελληνική κυβέρνηση όπως και η Τουρκική έπαιξαν το εθνικιστικό χαρτί τους στις πλάτες των δύο λαών και των προσφύγων προς τέρψιν των ακροδεξιών ακροατηρίων τους. Ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να κάνει πράξη την εντολή του ΟΗΕ προκειμένου να διακοπεί η πώληση όπλων προς την Τουρκία από πλευράς Ε.Ε. Επίσης θα μπορούσε να απαιτήσει την διακοπή χρηματοδότησης στην γειτονική χώρα καθώς έχουν παραβιαστεί όλες οι συνθήκες μεταξύ των δύο πλευρών. Δημιουργώντας έτσι ένα ασφυκτικό κλίμα στον Ερντογάν, σε συνδυασμό με τις συνεχείς ήττες στο Ιντιλίμπ και την Λιβύη αλλά και την συνεχόμενη πτώση της τουρκικής οικονομίας, θα ήταν θέμα χρόνου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Παρόλα αυτά η δική μας κυβέρνηση προτίμησε το ρόλο του κομπάρσου. Για αυτό και δεν προσκλήθηκε ποτέ στο Βερολίνο για τη Σύνοδο της Λιβύης. Το ίδιο συνέβη και στη σύνοδο για το μεταναστευτικό. Όλοι έκατσαν στο τραπέζι αλλά η χώρα μας, που έχει τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές ήταν απούσα! Είναι ολοφάνερο πλέον ότι τον Μητσοτάκη δεν τον υπολογίζει κανείς.

Για αυτό και στο εσωτερικό έχει στηθεί ολόκληρος μηχανισμός προπαγάνδας μίσους από την κυβέρνηση. Τα media, «μπουκωμένα» από τα εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν ως δωράκι, πέρα από το λιβάνισμα για το... πόσο καλά τα πήγαμε εν καιρώ πανδημίας, δεν αναφέρουν τίποτα από τα παραπάνω. Αντίθετα, ηρωποιούν τις φασιστικές επεμβάσεις της αστυνομίας στον Έβρο και κατηγορούν για όλα τους μετανάστες. Σπέρνουν το μίσος με τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν αλλά αποκρύπτουν τις τάσεις του γειτονικού λαού που θέλει ειρήνη και εμπορικές σχέσεις. Το τελευταίο κατόρθωμα του ΥΠΕΞ, που δεν ανέφερε κανένα μέσο φυσικά, ήταν η κατάργηση της Γραμματείας Κύπρου και η προσχώρησή της στη Γραμματεία Μέσης Ανατολής! Δηλαδή ξεγράφουν εντελώς την Κύπρο και την «πολτοποιούν» με ζητήματα που αφορούν λιγότερο τα συμφέροντά μας.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει χάσει στα διεθνή πριν καν κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου. Για αυτό και κρύβεται πίσω από επικοινωνιακά παιχνίδια. Δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα ώστε να υπερασπιστεί τις θέσεις της χώρας. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να πάρουν την εξουσία με ψέματα, και να κάνουν πλιάτσικο στα ταμεία του κράτους, για αυτούς και τους φίλους τους. Τιμωρούν με τον χειρότερο τρόπο τον λαό που τους εμπιστεύτηκε. Πρέπει να απομακρυνθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο ρόλος της Αριστεράς σε όλο αυτό πρέπει να είναι καταλυτικός και ενωτικός. Δεν πρέπει να φτάσουμε σε σημείο να έχουμε εθνικές απώλειες και να μας παρουσιάσουν την επέμβαση των ξένων δυνάμεων ως επιτυχία. Όπως έλεγε και ο Σάμιουελ Τζόνσον (Άγγλος συγγραφέας), «ο Εθνικισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων».

*Μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)