to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:50 | 07.10.2014

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Ο Ερντογάν ζητάει από τις ΗΠΑ να εντείνουν τους βομβαρδισμούς κατά του ΙΚΙΛ

Η Τουρκία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές για να εμποδίσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να καταλάβουν τη συριακή, κουρδική πόλη Κομπάνι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


"Η κυβέρνησή μας επισήμανε στους Αμερικανούς αξιωματούχους την αναγκαιότητα να ενταθούν αμέσως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, με πιο ενεργό και αποτελεσματικό τρόπο" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ΓιαλτσίνΑκντογάν, σύμφωνα με τον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου Haber. 

Η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στα νοτιοδυτικά του Κομπάνι έχει εντείνει τις πιέσεις που δέχεται η Άγκυρα για να παρέμβει στη σύγκρουση. Οι επικρίσεις αυξάνονται και εντός της χώρας, ιδίως από την κουρδική μειονότητα που κατηγορεί την κυβέρνηση για απραξία. Μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει υποδεχτεί στο έδαφός της περισσότερους από 180.000 πρόσφυγες από το Κομπάνι. Δεν έχει όμως ενταχθεί στον συνασπισμό των δυτικών και αραβικών χωρών εναντίον των σουνιτών τζιχαντιστών, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι η απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ, με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πραγματοποίησαν χθες και σήμερα 5 αεροπορικές επιδρομές κοντά στην πόληΚομπάνι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν συνολικά 9 επιδρομές στη Συρία χθες και σήμερα, περιλαμβανομένων 5 γύρω από αυτήν την πόλη, πολύ κοντά στην τουρκική μεθόριο, διευκρίνισε η Κεντρική Διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, η οποία είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (CentCom) σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε. Στο Ιράκ οι ΗΠΑ με τη βοήθεια του Βελγίου πραγματοποίησαν 4 πλήγματα. Στη Συρία ένας βομβαρδισμός στα νότια της Κομπάνι είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν 3 στρατιωτικά οχήματα και να προκληθούν ζημιές σε άλλο 1. Σε μια δεύτερη επιδρομή στο νοτιοανατολικόΚομπάνι καταστράφηκε ένα στρατιωτικό όχημα που μετέφερε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Δύο άλλα πλήγματα στα νοτιοδυτικά της πόλης είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε ένα άρμα μάχης και σε μία άλλη επιδρομή στο νότιο Κομπάνι καταστράφηκε μία μονάδα του Ισλαμικού Κράτους.

Επιπλέον ο διεθνής συνασπισμός εξαπέλυσε δύο επιδρομές στα δυτικά του Χασάκε (βορειοανατολικά) με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε πολλά κτίρια του Ισλαμικού Κράτους, μία στα βορειοανατολικά του Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) κατά την οποία επλήγη ένας σταθμός συγκέντρωσης και εγκαταστάσεις παραγωγής εκρηκτικών. Σε μια άλλη επιδρομή στα βορειοδυτικά της Ράμπια επλήγη μια μικρή μονάδα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Στο Ιράκ, ο διεθνείς συνασπισμός στοχοθέτησε την περιοχή βορειανατολικά του Σίντζαρ (βόρεια) με αποτέλεσμα να καταστραφούν στρατιωτικά οχήματα και να πληγεί μια μικρή ομάδα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. 

Παράλληλα, μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Ολλανδίας πραγματοποίησαν σήμερα τους πρώτους τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν προκληθεί απώλειες στις τάξεις τωντζιχαντιστών. «Σήμερα το πρωί δύο F-16 έκαναν για πρώτη φορά χρήση του οπλισμού τους στο Ιράκ εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Εξαπέλυσαν 3 βόμβες εναντίον στρατιωτικών οχημάτων του Ισλαμικού Κράτους που είχαν ανοίξει πυρ εναντίον Κούρδων μαχητών στα βόρεια της χώρας» σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)