to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:59 | 26.10.2020

Διεθνή

Επίθεση (ξανά) κατά Μακρόν και κάλεσμα σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων

Με μποϊκοτάζ και αποχή από κάθε τι γαλλικό κάλεσε σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τους Τούρκους. Προκρίνοντας τη ρητορική του μίσους, ο τούρκος πρόεδρος συνέκρινε τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη με τη μεταχείριση των εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ τα πυρά του εξαπέλυσε και πάλι εναντίον του Εμμανουελ Μακρόν.


«Όπως στη Γαλλία μερικοί λένε «μην αγοράζετε τις τουρκικές μάρκες», απευθύνομαι από εδώ στο έθνος μου: κυρίως μην προσέχετε τις γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Στην ίδια ομιλία ο Ερντογάν συνέκρινε τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη με τη μεταχείριση των εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατηγόρησε ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό».

«Μια εκστρατεία λιντσαρίσματος, παρόμοια με αυτή που έγινε εναντίον των εβραίων της Ευρώπης πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγεται εναντίον των μουσουλμάνων», υποστήριξε κατά την ομιλία του ο Ερντογάν.

Ερντογάν: Η ΕΕ να σταματήσει «την εκστρατεία μίσους του Μακρόν»
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε παράλληλα τους ευρωπαίους αξιωματούχους να βάλουν ένα τέλος σ' αυτό που περιέγραψε ως «εκστρατεία μίσους» έναντι των μουσουλμάνων, η οποία «κατευθύνεται» από τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι οφείλουν να πουν «στοπ» στην εκστρατεία μίσους που κατευθύνεται από τον Μακρόν», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος  δήλωσε το Σάββατο πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του προέδρου της Γαλλίας. Παρόμοια σχόλια έκανε και χθες, Κυριακή, καθώς και κατά τη σημερινή ομιλία του στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό»
«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας Medef απαντώντας στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε χώρες της Μέσης Ανατολής σε απάντηση της στάσης που τηρεί ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στην επίθεση κατά των αρχών της Δημοκρατίας που επιχειρούν ισλαμικοί κύκλοι στην Γαλλία. Ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις να θέσουν τις αρχές τους πριν από το επιχειρείν.

Αιτία της οργής μέρους του μουσουλμανικού κόσμου κατά της Γαλλίας; Οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε ως προς τα σκίτσα (του Μωάμεθ), ούτε ως προς την ελευθερία της έκφρασης.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο Μακρόν κατά την διάρκεια της τελετής στην μνήμη του Σαμουέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίσθηκε επειδή παρουσίασε σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη του.

Ήδη το Σάββατο, γαλλικά προϊόντα αποσύρθηκαν από τα ράφια των σουπερμάρκετ στην Ντόχα του Κατάρ

Σήμερα, η υπουργός Πολιτισμού Ροζλίν Μπασελό εξήγησε ότι η Γαλλία δεν μάχεται «τους γάλλους μουσουλμάνους», αλλά «τον ισλαμισμό και την τρομοκρατία».

Χθες, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ δεν έχουν κανένα αντικείμενο και θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως, καθώς και όλες οι επιθέσεις που κατευθύνονται κατά της χώρας μας, χειραγωγούμενες από μία ακραία μειοψηφία».

Λίγη ώρα μετά, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter: «Την ελευθερία, την αγαπάμε· την ισότητα, την εγγυόμαστε· την αδελφοσύνη, την ζούμε εντατικά. Τίποτε δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ».

Το Παρίσι δεν σχεδιάζει αμοιβαίο μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων δηλώνει ο υπουργός Εμπορίου

Το Παρίσι δεν σχεδιάζει αμοιβαίο μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων και θα συνεχίσει τις συνομιλίες και τις σχέσεις με την Τουρκία και τον πρόεδρό της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

«Δεν υπάρχουν αντίποινα στην ατζέντα», δήλωσε ο Ριστέρ στο ραδιοφωνικό RTL. Ωστόσο, επανέλαβε την καταδίκη της κυβέρνησης για τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την μεταχείριση των μουσουλμάνων στη Γαλλία.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα ενώ συνέκρινε τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη με αυτή των εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του προέδρου της Γαλλίας. Παρόμοια σχόλια έκανε και χθες, Κυριακή, καθώς και κατά τη σημερινή ομιλία του στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό», δήλωσε επίσης νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας Medef απαντώντας στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Δεν απαντάμε με βλακεία στην βλακεία...»

Η οργή αυξανόταν το σαββατοκύριακο και στην Ιορδανία, όπου πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν άδεια ράφια σουπερμάρκετ, συνοδευόμενα από hashtag όπως #France Boycott ή "#Our Prophet is a red line (Ο Προφήτης μας είναι κόκκινη γραμμή).

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διαδήλωση οργανώνεται σήμερα στην Λωρίδα της Γάζας και αύριο στο Αμμάν, ενώ το σαββατοκύριακο έγιναν συγκεντρώσεις στην Τυνησία και σε ορισμένες περιοχές της Συρίας.

Οι πολιτικές αντιδράσεις ήταν επίσης πολλές, αρχής γενομένης από τον Ταγίπ Ερντογάν που κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να κάνει εξετάσεις». Ακολούθησε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν που κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας για «επίθεση κατά του ισλάμ», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Μαρόκου καταδίκασε «την συνέχιση της δημοσίευσης των προσβλητικών για το ισλάμ και τον προφήτη σκίτσων».

Οι επιχειρήσεις ειδών διατροφής, ειδών πολυτελείας και καλλυντικών είναι πιθανόν να πληγούν ιδιαιτέρως από το μποϊκοτάζ στις χώρες του Μάγρεμπ, την Εγγύς και την Μέση Ανατολή.

Οταν ερωτήθηκε στο ενδεχόμενο αμοιβαίου μποϊκοτάζ, ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ απάντησε: «Δεν απαντάμε με βλακεία στην βλακεία...δεν τίθεται θέμα να μποϊκοτάρουμε οποιονδήποτε, το θέμα που τίθεται είναι η διαφύλαξη των αξιών της Δημοκρατίας μας»

Ο επικεφαλής της Medef διευκρίνισε ότι το μποϊκοτάζ είναι προς το παρόν περιορισμένο τοπικά. Σύμφωνα με την γαλλική κυβέρνηση, οι πρώτες συνέπειες του μποϊκοτάζ δεν έχουν προς το παρόν αποτιμηθεί.

Δυσαρέσκεια Βερολίνου: «Απολύτως απαράδεκτες» οι δηλώσεις Ερντογάν για τον Εμανουέλ Μακρόν
«Απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί από φανατικό ισλαμιστή, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απορρίπτοντας ακόμη τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας, με αφορμή την αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ». Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στην Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών». Νωρίτερα ο Χάικο Μάας χαρακτήρισε την επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Εμανουέλ Μακρόν ως «νέο χαμηλότερο σημείο». Πρόσθεσε δε ότι «η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών» και εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την 'Αγκυρα. «Δεν πρέπει να εξισώνουμε τον αγώνα εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Όποιος το κάνει, ενεργεί ανεύθυνα και διευκολύνει αυτούς που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Κληθείς να απαντήσει και σε ερώτημα σχετικά με το εάν οι Γερμανοί αστυνομικοί φορούσαν κατά την έρευνά τους στο τέμενος παπούτσια και ενόχλησαν τους πιστούς που προσεύχονταν, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά επισήμανε ότι γενικά, «η αστυνομία μας ενεργεί στη βάση του δικαίου των νόμων και πολύ περισσότερο στη βάση της θρησκευτικής ελευθερίας που είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα. Αυτή η ελευθερία ισχύει για τα μέλη όλων των θρησκειών. Υπό αυτή την έννοια αποκρούουμε την κατηγορία ότι γίνεται διάκριση σε βάρος του Ισλάμ».

Ιράν: Ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγορεί τη Γαλλία ότι "τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε σήμερα τη Γαλλία ότι "τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό", μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τον "ισλαμιστικό αυτονομισμό" και για την ελευθερία της έκφρασης που επιτρέπει τα σκίτσα για τον προφήτη Μωάμεθ.

"Η προσβολή 1,9 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων -- και των ιερών στοιχείων τους -- λόγω των φρικτών εγκλημάτων τέτοιων εξτρεμιστών είναι μια καιροσκοπική ευκαιριακή κατάχρηση της ελευθερίας της έκφρασης", έγραψε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. "Αυτό το μόνο που κάνει είναι να τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό".

Σύμφωνα με τον Ζαρίφ, "οι μουσουλμάνοι είναι τα πρώτα θύματα της 'λατρείας του μίσους' που υποστηρίζεται από τα αποικιοκρατικά καθεστώτα και διαδίδεται από τους συνεργάτες τους".

Ο Μακρόν μίλησε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη μνήμη του Σαμουέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε σε ισλαμιστική επίθεση γιατί έδειξε αυτά τα σκίτσα στην τάξη. Ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε τότε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη δημοσίευση αυτών των σκίτσων, και το επανέλαβε.

"Θα συνεχίσουμε. Σεβόμαστε όλες τις διαφορές σε πνεύμα ειρήνης. Δεν θα δεχτούμε ποτέ τη ρητορική του μίσους και υπερασπιζόμαστε τη λογική συζήτηση", έγραψε στο Twitter ο αρχηγός του γαλλικού κράτους την Κυριακή το απόγευμα, μήνυμα το οποίο επανέλαβε επίσης στα αραβικά και στα αγγλικά.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο σε πολλές μουσουλμανικές χώρες τα επικριτικά σχόλια των ηγεσιών τους και διαδηλώσεις αλλά και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Στο Ιράν, ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αλί Σαμχανί έγραψε στο Twitter ότι οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν "την έλλειψη εμπειρίας του στην πολιτική, διαφορετικά δεν θα τολμούσε να προσβάλει το Ισλάμ στο πλαίσιο της αναζήτησής του για μια ηγετική θέση στην Ευρώπη".

Συμβούλεψε τον Γάλλο πρόεδρο να "ενδιαφερθεί περισσότερο για την ιστορία" και να μην υπολογίζει στην "υποστήριξη μιας Αμερικής σε παρακμή ή (ενός Ισραήλ) σε μαρασμό".

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μοχαμάντ - Μπαγέρ Γαλιμπάχ εξέφρασε λύπη για την "παράλογη εχθρότητα" της Γαλλίας προς τον προφήτη, εκτιμώντας ότι τα λόγια του και "το φως του δεν μπορούν να διαγραφούν από τέτοιες τυφλές, μάταιες και απάνθρωπες ενέργειες".

Σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί δήλωσε σε ανακοίνωση ότι τα σκίτσα δεν θα έπρεπε να αναδημοσιευθούν μετά την "παγκόσμια καταδίκη" του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

"Η εφαρμογή ενός διπλού προτύπου οδήγησε επίσης στην εκδήλωση στο (γαλλικό) εκπαιδευτικό σύστημα αυτής της αιρετικής και αντιθρησκευτικής σκέψης", συνέχισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)