to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:54 | 20.04.2021

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Ο «Επιτάφιος» του Τάσσου για τον Εμφύλιο εγκαθίσταται μόνιμα στον σταθμό της Νίκαιας

Το εμβληματικό τρίπτυχο του χαράκτη Α. Τάσσου είχε προσφερθεί στο Δήμο το 1965 - Καταστράφηκε από την Χούντα το 1967 - Ο διάσημος χαράκτης το δώρισε εκ νέου στη Νίκαια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.


Το εμβληματικό τρίπτυχο του χαράκτη Α. Τάσσου που έγινε γνωστό ως «Επιτάφιος» αν και ο ίδιος το είχε ονομάσει «Λεπτομέρεια Εμφύλιου Πολέμου», κοσμεί εδώ και λίγες μέρες τον νέο σταθμό του Μετρό στη Νίκαια.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μεγέθους ξυλογραφία του που ο Α. Τάσσος φιλοτέχνησε το 1961 και ο ίδιος δώρισε στη Νίκαια το 1964 για τα 20 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Όπως θυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το έργο, μήκους 2,7 μ., βρισκόταν μετά το 1965 στο γραφείο του δημάρχου Νίκαιας έως το Νοέμβριο του 1967, όταν καταστράφηκε κατά τη περίοδο της Δικτατορίας.

Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ο καλλιτέχνης ξανατύπωσε ένα αντίτυπό του, που και πάλι δώρισε στον Δήμο, όπου ως και σήμερα βρίσκεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου. Ένα νέο αντίτυπο που δημιουργήθηκε είναι αυτό που τοποθετήθηκε στη στάση του Μετρό της Νίκαιας.

Με δήλωσή του ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης τονίζει ότι «η απόφαση του Α. Τάσσου να δωρίσει δυο φορές στην πόλη ένα από τα σημαντικότερα έργα του, εκτός από τιμή μας έδωσε και το χρέος να το αναδείξουμε ως έναν ζωντανό οργανισμό όπου η Τέχνη ενσωματώνεται στη ζωή και λειτουργεί αμφίδρομα με τους περαστικούς, δημότες και επισκέπτες ... Σε μια εποχή που η κοινωνική απομόνωση είναι έντονη, ο "Επιτάφιος" του Α. Τάσσου δίνει την αφορμή για αναστοχασμό και το ερέθισμα για μια διαφορετική παρατήρηση της καθημερινότητας με τη μνήμη να πρωταγωνιστεί».

tags: Τάσσος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)