to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:48 | 17.09.2015

Διεθνή

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ καταδικάζει την Ουγγαρία για ξενοφοβική συμπεριφορά

Η σκληρή αντιμετώπιση των αρχών της Ουγγαρίας έναντι των προσφύγων που φτάνουν στα σύνορα της χώρας ελπίζοντας να βρουν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν «ξενοφοβική καιαντιμουσουλμανική», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παραβίασε το διεθνές δίκαιο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


«Ο Ύπατος Αρμοστής Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν αποδοκίμασε τις ξενοφοβικές και αντιμουσουλμανικές απόψεις που φαίνεται να βασίζονται στην καρδιά της τωρινής ουγγρικής κυβερνητικής πολιτικής», αναφέρει ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Οι εικόνες γυναικών και παιδιών που δέχθηκαν επίθεση με δακρυγόνα και αντλίες νερού στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Σερβία ήταν «πραγματικά σοκαριστικές», τόνισε ο Ζέιντ.

«Μου προκάλεσαν φρίκη οι ανάλγητες, και σε ορισμένες περιπτώσεις παράνομες, πράξεις των ουγγρικών αρχών τις τελευταίες μέρες, που περιελάμβαναν άρνηση εισόδου, συλλήψεις, απορρίψεις (σ.σ.: αιτήσεων χορήγησης ασύλου) με συνοπτικές διαδικασίες και επαναπροωθήσεις προσφύγων, με τη χρήση δυσανάλογης αστυνομικής ισχύος ενάντια στους μετανάστες και στους πρόσφυγες, καθώς και από τις αναφερθείσες επιθέσεις σε δημοσιογράφους και την κατάσχεση οπτικοακουστικού υλικού».

Οι νέοι νόμοι που θέσπισε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ποινικοποιώντας την παράτυπη είσοδο στην Ουγγαρία, είναι ασύμβατες με τις δεσμεύσεις της Βουδαπέστης για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το να ζητάς άσυλο δεν είναι έγκλημα, ούτε η παράτυπη είσοδος σε μια χώρα», συνέχισε.

Σημείωσε πως οι πρόσφυγες από τους πολέμους στην Μέση Ανατολή και την Αφρική που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βασιστούν σε διακινητές, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σχέδια μετεγκατάστασης ή νόμιμοι μεταναστευτικοί δίαυλοι στους οποίους θα μπορούσαν να βασιστούν.

Παρότρυνε την ΕΕ να συμφωνήσει επειγόντως σε περισσότερες πολιτικές με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ανέφερε πως είναι εξαιρετικά ανήσυχος σε επαναλαμβανόμενες αποτυχίες λήψης σταθερών ηθικών δράσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)