to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο ελληνικός Τύπος της εποχής για την Κουβανική Επανάσταση

Τα γεγονότα στην Κούβα και η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων όπως τις κατέγραψαν Έλληνες δημοσιογράφοι


Οι ελληνικές εφημερίδες, έχοντας γρήγορη ενημέρωση από μεγάλα διεθνή δίκτυα, παρακολουθούν από νωρίς τις εξελίξεις κατά την Κουβανική Επανάσταση και περιγράφουν με ακρίβεια τα γεγονότα.

Η «Αυγή», στο φύλλο της Πρωτοχρονιάς του 1959, αναφέρεται στις νίκες των επαναστατών και επισημαίνει την προσχώρηση Κουβανών φρουρών στην Επανάσταση. Αναφέρεται και σε φήμες για αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων.

«Τα Νέα» στο φύλλο της 31.12.58 γράφουν για κατάρρευση του καθεστώτος Μπατίστα, αλλά στις 2.1.59 μιλάνε για χούντα υπό τον Καντίλλιο. Τις επόμενες ημέρες περιγράφουν την προέλαση των επαναστατών, αναφέρονται υποτιμητικά στον βοηθό κουρέα, ράφτη - ξυλουργό - λοχία Μπατίστα και στις 5.1.59 δημοσιεύουν άρθρο με τίτλο «Διαγραφή της μοίρας όλων των δικτατόρων».

Κοινή γραμμή πολλών εφημερίδων («Ακρόπολις», «Απογευματινή», «Καθημερινή», «Μακεδονία» κ.ά.), ο χαρακτηρισμός «Αντικομμουνιστικό Κίνημα». Ο «Εθνικός Κήρυξ» Νέας Υόρκης προσθέτει στους χαρακτηρισμούς για τους επαναστάτες μία ακόμα λέξη: Καθολικοί και αντικομμουνιστές.

Στη σύγχυση έχουν συμβάλει δηλώσεις του χολιγουντιανού γόη Έρολ Φλιν πως «ούτε ο Κάστρο ούτε ο αδελφός του είναι κομμουνιστές» και, κυρίως, του Ερνέστο Μπετανκούρ, ενός μικροαστού αντίπαλου του Μπατίστα, ο οποίος είχε συμμαχήσει με τον Κάστρο στον αγώνα ενάντια στη δικτατορία (αργότερα έφυγε στις ΗΠΑ): «Είμαστε αντικομμουνιστές».

Μελετώντας την εφημερίδα «Μακεδονία», το πρώτο που εμπεδώνουμε, από τις τακτικές αναφορές, είναι πως οι αντάρτες έχουν γένια!

Δεν τραγούδησε η Κίτσα...

Η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» της Αλεξάνδρειας (10.1.1959) επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε ένα καλλιτεχνικής υφής απρόοπτο περιστατικό: «Πληροφορίες από την Νέα Υόρκη, αναφέρουν ότι η εκλεκτή Ελληνίδα βεντέτα των μιούζικ - χωλ και της τηλεοράσεως Κίτσα Καζάκου υπήρξε μάρτυς των τελευταίων δραματικών πολιτικών εξελίξεων στην Κούβα. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η Κίτσα Καζάκου είχεν αναχωρήσει αεροπορικώς από την Νέα Υόρκη με προορισμό την Αβάνα, πρωτεύουσα της Κούβας, όπου το βράδυ της επομένης είχεν υποχρέωσι να εμφανιστεί στο 'σουαρέ ντε γκαλά' του εκεί 'Καζινό Σαν Σουσί'». Η εφημερίδα περιγράφει ότι το αεροπλάνο γύρισε πίσω και καταλήγει: «Το ίδιο βράδυ οι επαναστάται είχαν εισχωρήσει στην Αβάνα και μεταξύ άλλων είχαν πυρπολήσει το 'Καζινό Σαν Σουσί' και το ξενοδοχείον 'Κάπρι', όπου επίσης είχε συμβόλαιο να εμφανισθή η Ελληνίδα βεντέτα Κίτσα Καζάκου».

Ήττες νικητών - νίκες ηττημένων!

Πολλές σελίδες και αρκετά πρωτοσέλιδα αφιερώνουν οι ελληνικές εφημερίδες τον Απρίλιο του 1961 στην απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων.

Η «Αυγή» (18.4.61) μιλάει αμέσως για εισβολή μισθοφόρων των ΗΠΑ. Οι περισσότερες περιγράφουν με ακρίβεια τα γεγονότα, χωρίς να αποκρύπτουν ορισμένες ευσεβείς πόθους. Η «Απογευματινή» (18.4.61) γράφει για επιτυχίες των εισβολέων και η «Αθηναϊκή» (18.4.61) για επικράτησή τους!

Το «Έθνος» (20.4.61) αναφέρεται στον ακήρυκτο πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας και, δύο μέρες αργότερα, στο αδιέξοδο του Κένεντι.

«Τα Νέα», αφού περιγράφουν τη συντριβή των εισβολέων (20.4.61), τονίζουν την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και αναφέρονται στο υψηλό κόστος της εισβολής (22.4.61).

Η «Καθημερινή» γράφει για της αποτυχία της εισβολής, αλλά προβάλλει και τη δήλωση του Κένεντι, ότι δεν θα επιτρέψει την εγκατάσταση κομμουνιστικών καθεστώτων στη Δύση (21.4.61).

Οι περισσότερες εφημερίδες έχουν αποδεχθεί τα γεγονότα. Πρωτοσέλιδο στην «Αυγή» (21.4.61) βεβαιώνει ότι «Ο ηρωικός λαός της Κούβας ενίκησε». Υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα το πρωτοσέλιδο της ίδιας ημέρας στην «Αθηναϊκή». Αφού σε προηγούμενα φύλλα περιέγραφε νίκες των «επαναστατών», όπως ονόμαζε τους εισβολείς, εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν την κυβέρνησή τους, η οποία θα σχηματιζόταν κάπου σε ορεινή περιοχή...

Φάλτσο από Καραμανλή

Τις ημέρες των δραματικών γεγονότων βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Φωτογραφίες με τα απαστράπτοντα ζεύγη του Τζον και της Τζάκι Κένεντι και του Κωνσταντίνου και της Αμαλίας Καραμανλή δημοσιεύονται σε πολλά πρωτοσέλιδα. Η «Αυγή» (22.4.61) θα καυτηριάσει δήλωση στήριξης του Έλληνα πρωθυπουργού προς τις ΗΠΑ για την απόβαση, ως θλιβερή εξαίρεση στη γενική κατακραυγή. Αναφέρεται στη στάση άλλων ηγετών, οι οποίοι καυτηρίασαν την εισβολή ή περιορίστηκαν σε εύγλωττη σιωπή, και κατηγορεί τον Καραμανλή για δουλικότητα.

Πρωτοσέλιδα της ίδια ημέρας: Η «Αυγή» γράφει για νίκη του λαού της Κούβας και η «Αθηναϊκή» για σχηματισμό κυβέρνησης από τους εισβολείς...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)