to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο εισαγγελέας υπουργός Χ. Αθανασίου

Ο πρωτεργάτης των φυλακών Γ' Τύπου (με νομοσχέδιο ψηφισμένο στο "κατάλληλο" θερινό τμήμα της Βουλής) επιμένει να καταγγέλλει το Νόμο Παρασκευόπουλου με αφορμή αυτή τη φορά ένα ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχτηκε στη Γερμανία από ένα αφγανό που έφτασε εκεί άγνωστο πώς από την Ελλάδα.


Στην προσπάθειά του να πείσει για τις «ευθύνες» του Νόμου ξέχασε το πόσο ο ίδιος ως υπουργός έγραφε ουσιαστικά στα παλιά του τα παπούτσια όλο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για τους ανήλικους και για την αποφυλάκιση υπό όρους όσων εκτίουν ένα μέρος της ποινής τους.

Απαντώντας δε και προσπαθώντας να εξηγήσει ότι οι δικές του ρυθμίσεις για αποφυλάκιση υπό όρους ήταν σωστές και λάθος ήταν οι αμέσως επόμενες λέει κατά λέξη:

Με το Ν. 4274/2014 απολύθηκαν, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, όσοι εξέτιαν, κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) ετών και είχαν εκτίσει τα δύο πέμπτα (2/5) της ποινής τους.Ρητά εξαιρούντο από τη ρύθμιση αυτή όσοι είχαν καταδικασθεί για συγκεκριμένα κακουργήματα με μεγάλη κοινωνική απαξία, όπως ανθρωποκτονίες, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ζωής, ληστείες κ.α.

Στη ουσία δηλαδή επιβεβαιώνει τις ρυθμίσεις που όλοι οι υπουργοί έκαναν προκειμένου να μπορούν μέσα στις φυλακές να ανασαίνουν στοιχειωδώς οι κρατούμενοι και να μην εισπράττει συνεχώς καταδίκες η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι δικές του ρυθμίσεις εξαιρούσαν ωστόσο τα μεγάλης απαξίας εγκλήματα.

Αποφεύγει όμως να πει ότι στην προκειμένη περίπτωση ο τωρινός δολοφόνος της Γερμανίδας φοιτήτριας τότε ήταν ανήλικος και στην προσπάθεια του να ληστέψει την κοπέλα στην Κέρκυρα την έσπρωξε σε ένα γκρεμό από όπου ευτυχώς διασώθηκε ενώ ο αφγανός είχε τελικά καταδικαστεί για ληστεία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Στην Ε.Ε. οι ανήλικοι έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση και ο Νόμος του 2015 απλά υιοθέτησε αυτές τις νομοθετικές διατάξεις που ισχύουν εκεί και για την Ελλάδα εξαιρώντας μόνο τα ειδεχθή εγκλήματα όπως δολοφονία, βιασμό κ.λπ.

Ο ανήλικος πήγε λοιπόν στις φυλακές και αφέθηκε ελεύθερος με όρους αφού συμπλήρωσε το απαραίτητο διάστημα έκτισης ποινής. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε ο Νόμος Παρασκευόπουλου και πάλι λίγους μήνες αργότερα θα είχε αποφυλακιστεί και προφανώς θα είχε επίσης πάει στη Γερμανία.

Όπως ανέφεραν δε οι χθεσινές δηλώσεις των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης οι γερμανικές αρχές προφανώς δεν είχαν ελέγξει την είσοδό του στη χώρα όπως είχαν υποχρέωση και δεν είχαν διαπιστώσει ότι ήταν παραβάτης.

Στην προσπάθειά του ο εν ενεργεία όταν έγινε υπουργός εισαγγελέας Αθανασίου κατονομάζει ακόμα για λόγους απλής σκοπιμότητας τον Πάνο Λάμπρου στοχοποιόντας τον άγνωστο γιατί (;) περίπου ως υπευθύνου για την απόδραση του Αφγανού. 

Ο εισαγγελέας Κ. Αθανασίου ξεπερνάει ακόμα και την λογική αντίδραση της Γερμανίας που ζητάει απλά καλύτερη συνεργασία και σε καμία περίπτωση φυσικά δεν υποδεικνύει να αλλάξουν οι Νόμοι ή να συμπεριφέρεται η Ελλάδα στους ανήλικους όπως συνήθιζε να κάνει η κυβέρνηση του κ. Αθανασίου. 

Δυστυχώς ούτε η πρώην εισαγγελική του πείρα δεν επιτρέπει στον κ. Αθανασίου να κρίνει αντικειμενικά και χωρίς προκατάληψη μπροστά στην ανάγκη να ακολουθήσει τον αρχηγό του στην λογική του «βασιλικότερου του βασιλέως»!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)