to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο «δρόμος» έως τις εκλογές…

Η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει, μέχρι τις εκλογές, να «επενδύσει» πολιτικά στον φόβο (κυρίως για τα εθνικά ζητήματα), στο «όλοι ίδιοι είναι», στο «φταίει ο Πούτιν» και στην προσπάθεια για «μακιγιάρισμα της εικόνας» του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε τι θα γίνει από σήμερα έως την ημέρα των εκλογών:

Κυρίαρχο θέμα στην καθημερινότητά μας θα είναι η ακρίβεια. Ήδη μας έχουν προϊδεάσει με ανακοινώσεις και «διαρροές» για νέο κύμα ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ και σε μια σειρά άλλα προϊόντα και υπηρεσίες. Το ενδεχόμενο ενός «σκληρότερου» χειμώνα από αυτόν που έως σήμερα ζούμε, είναι δεδομένο ότι θα σημάνει ταυτόχρονα αύξηση του (ήδη πανάκριβου) κόστους θέρμανσης των νοικοκυριών. Σε συνδυασμό με τις εξωφρενικές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι δεδομένο ότι θα εξαντλήσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό στα μεσαία και κατώτερα εισοδηματικά στρώματα.

Δεύτερο, θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί με την επάρκεια των φαρμάκων, ακόμα και των πιο βασικών. Ο τομέας της υγείας όμως συνολικά βρίσκεται σε πορεία αποδιάρθρωσης. Η αναμονή για μια επέμβαση (ειδικά στα παιδιατρικά νοσοκομεία) είναι απαράδεκτη. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικό εξοπλισμό καθημερινά αυξάνονται ενώ η κυβέρνηση κάνει ότι περνά από το χέρι της για να στρέψει τους πολίτες στην ιδιωτική περίθαλψη.

Τρίτο θέμα, βεβαίως, είναι οι υποκλοπές και η δράση αυτού του παρακρατικού μηχανισμού που έχει στηθεί γύρω από την «Μέγαρο Μαξίμου ΑΕ»… Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για νέες αποκαλύψεις, το διεθνές ενδιαφέρον και η προσπάθεια της ΑΔΑΕ (μόνοι αυτοί…) για να ριχθεί άπλετο φως στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο, μας προδιαθέτουν για μια περίοδο που η κυβέρνηση (και οι μηχανισμοί που ελέγχονται από αυτήν) θα προσπαθούν να κουκουλώσουν και να απαξιώσουν κάθε αποκάλυψη, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση.

Επίσης, φαίνεται ότι οι αποκαλύψεις γύρω από πρόσωπα και καταστάσεις που βρίσκονται (ή επρόκειτο να ενταχθούν) στο φιλο-Μητσοτακικό στρατόπεδο, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Μετά τον Πάτση, την Σπυράκη, την Καϊλή και τον Μαραβέγια, είχαμε τον Χειμάρα. Κανείς τους δεν ήξερε, κανείς δεν ευθύνεται,, απλά «έτυχε» άλλος να βγάζει «στο σφυρί» τα σπίτια των πολιτών, άλλη να μην γνωρίζει πως βρέθηκαν κάτι τσάντες με χιλιάδες ευρώ στο σαλόνι της, άλλοι να «ρίχνουν» το φταίξιμο σε συνεργάτες τους, άλλος να παίρνει παράνομα δουλειές από το δημόσιο, κοινώς «είμαστε όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα»… Όλοι «άριστοι», όλοι εκσυγχρονιστές, όλοι «σκληροί επικριτές του λαϊκισμού»… Και η κυβέρνηση σιωπηρή, παρατηρητής των εξελίξεων, δειλή μοιραία και άβουλη αντάμα!

Αυτή θα είναι η πραγματικότητα έως τις εκλογές. Βεβαίως τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν μιαν άλλη, επίπλαστη εικόνα. Με μια κυβέρνηση που δήθεν «νοιάζεται» για τον πολίτη, γι’ αυτό του δίνει food pass, του δίνει αυξήσεις στις συντάξεις (άσχετο αν είχαν νομοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ) και επισπεύδει κατά έναν μήνα την αύξηση του κατώτατου μισθού (τελείως τυχαία συμπίπτει αυτό με την φημολογούμενη ημερομηνία των εκλογών)…

Βεβαίως θα επιδιώξουν να επαναφέρουν μνήμες από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ισχυριστούν ότι όλοι ίδιο είναι και να αναθερμάνουν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο (το οποίο «δυστυχώς» γι΄αυτούς πνέει τα λοίσθια)…
Αυτό θα είναι το επικοινωνιακό περιβάλλον έως τις εκλογές (συν ό,τι έκτακτο εμφανιστεί). Πιστεύει σοβαρά κάποιος ότι σε αυτό το κλίμα μπορεί να ευνοηθεί η απερχόμενη κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη; Πιστεύει κάποιος σοβαρά ότι υπάρχει δυνατότητα πολιτικής ανάκαμψης του πανταχόθεν βαλλόμενου κυβερνητικού αφηγήματος; Πιστεύει κάποιος σοβαρά ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο νέο αφήγημα με «αρίστους», με «οικονομική ανάκαμψη», με «δουλειές καλά αμειβόμενες», με «νόμο και τάξη», ένα αφήγημα που να πείθει;

Η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να «επενδύσει» πολιτικά στον φόβο (κυρίως για τα εθνικά ζητήματα), στο «όλοι ίδιοι είναι», στο «φταίει ο Πούτιν» και στην προσπάθεια για «μακιγιάρισμα της εικόνας» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Βέβαια δεν φτάνει αυτό. Πρέπει εμείς να κάνουμε σωστά την δουλειά μας, να εμπνεύσουμε τους πολίτες, να μιλήσουμε για το πρόγραμμα μας, να παρουσιάσουμε ψηφοδέλτια νίκης που θα συνδυάζουν την ανανέωση με την εμπειρία, να πετύχουμε συσπειρώσεις ευρύτερες και (πάνω απ’ όλα) να πείσουμε ότι αυτή η καταστροφική τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη πρέπει να καταδικαστεί και εκλογικά.

Είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε.

*Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής Νοτίου Τομέα της Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην υφυπουργός

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)