to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Δούρειος Ιππος στο σύστημα Σόιμπλε

Γράφουν: Τάσος Κωστόπουλος, Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Ψαρράς


Στη φωτογραφία: Η κυβέρνηση του κρατιδίου της Θουριγγίας με τον αριστερό πρωθυπουργό Μπόντο Ράμελοφ στο κέντρο

Και όμως, λίγες μόλις βδομάδες πριν από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, είχε αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού ένας άλλος ηγέτης αριστερού κόμματος και μάλιστα πολύ κοντά στον πυρήνα της σκληρής αντιαριστερής ηγετικής ομάδας της Ε.Ε.

Από τις 5 Δεκεμβρίου 2014 αναδείχτηκε ο Μπόντο Ράμελοφ πρωθυπουργός στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας, αφού το κόμμα του, το Die Linke, κατόρθωσε να λάβει 28,2% στις τοπικές εκλογές του περασμένου φθινοπώρου. Ο κ. Ράμελοφ είναι πρόεδρος κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων (Bündnis 90 / Die Grünen). Στην κυβέρνηση μετέχουν εκτός από τον Ράμελοφ τρεις υπουργοί από κάθε κόμμα. Το σχήμα της είναι δηλαδή δεκαμελές.

Η συνεργασία των τριών κομμάτων βασίζεται σε ένα πολυσέλιδο ντοκουμέντο που έχουν συνυπογράψει και το οποίο περιλαμβάνει όλους τους τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας. Ορισμένα από τα στοιχεία αυτού του προγράμματος έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για μας εδώ στην Ελλάδα, γιατί αποδεικνύουν ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζονται και από… Γερμανούς.

1. Η φιλοσοφία των δημοσιονομικών

Στο επίκεντρο του προγράμματος είναι βέβαια τα δημοσιονομικά. Πώς θα μπορούσε να γίνει άλλωστε διαφορετικά. Ως κεντρική σκέψη προβάλλεται η πρόληψη δημοσιονομικών προβλημάτων, αλλά και εκεί που υπάρχουν ήδη, προβλέπεται βοήθεια για να δοθούν βιώσιμες λύσεις:

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός επιδιώκει να βελτιώσει με διατηρήσιμο τρόπο τα οικονομικά των δήμων, έτσι ώστε μεταξύ άλλων να προληφθεί η εμφάνιση ακραίων δημοσιονομικών προβλημάτων και σε άλλους δήμους. Ταυτόχρονα θα προσφερθεί στους δήμους με διαρθρωτικά προβλήματα μια βιώσιμη μελλοντική προοπτική. Θεωρούμε πως αυτό είναι ένα καθήκον που πρέπει να αναλάβει από κοινού η μελλοντική κυβέρνηση του κρατιδίου μαζί με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές».

Η πολιτική αυτή οδηγεί σε αναδιανομή πόρων υπέρ των αδύναμων: «Αρχικά, κατά το δημοσιονομικό έτος 2015 θα διατεθούν τυχόν δημοσιονομικά πλεονάσματα, το ύψος των οποίων θα καθοριστεί, μεταξύ άλλων για την αύξηση της ανακατανομής οικονομικών πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη στήριξη των δήμων που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά προβλήματα. Οι δήμοι της Θουριγγίας θα υποστηριχθούν ενεργά στην επενδυτική τους δραστηριότητα, ενώ στους δήμους υπό δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να δοθούν δυνατότητες επενδύσεων».

Ακόμα και τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονταν μέχρι σήμερα στους δήμους με δημοσιονομικά προβλήματα προβλέπεται να αναθεωρηθούν: «Το σύστημα αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος των δήμων και της επιβολής τόκων υπερημερίας σε αυτούς πρέπει να επανεξεταστεί».

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η πρόβλεψη δημοψηφίσματος για θέματα προϋπολογισμού: «Το επονομαζόμενο "δημοσιονομικό ταμπού", δηλ. η απαγόρευση διενέργειας δημοψηφίσματος για θέματα προϋπολογισμού του κρατιδίου, στο εξής θα έχει περιορισμένη ισχύ. Εφόσον χρειαστεί αναθεώρηση του Συντάγματος για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού, τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού θα καταβάλουν προσπάθειες για εξασφάλιση σχετικής πλειοψηφίας».

2. Δημόσιες υπηρεσίες και απολύσεις

Η κυβέρνηση συνεργασίας δεν διανοείται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων: «Πρέπει να διασφαλιστεί η σύννομη και ποιοτικά άρτια παροχή υπηρεσιών από τον δημόσιο τομέα του κρατιδίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αποκλείονται οι απολύσεις για λειτουργικούς λόγους. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να φτάσει ο αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα του κρατιδίου σε ένα επίπεδο συγκρίσιμο με αυτό άλλων ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας. Σε αυτό θα συμμετέχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα συμβούλια του προσωπικού».

 
Η στιγμή της εκλογής του Ράμελοφ | 

3. Οχι στις ΣΔΙΤ και τις ιδιωτικοποιήσεις

Στο κρίσιμο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και της σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το πρόγραμμα χαράζει μια νέα γραμμή από εκείνη που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση των χριστιανοδημοκρατών: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός τάσσεται υπέρ της αρχής της διαφάνειας στη διαχείριση του προϋπολογισμού. Δεν θα υπάρξουν στο μέλλον Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την έννοια της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες στο κρατίδιό μας».

Μάλιστα προβλέπεται ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων και η επαναφορά στον δημόσιο κλάδων που είχαν ιδιωτικοποιηθεί: «Θα διευρυνθούν οι δυνατότητες οικονομικής δραστηριότητας των δήμων μέσω προσαρμογών του δικαίου του κρατιδίου. Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα υποστηρίξει στρατηγικές συμπράξεις με σκοπό την επανάκτηση του ελέγχου του Δημοσίου, εφόσον μπορεί να αποδειχθεί σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση ότι το συγκεκριμένο μοντέλο χρηματοδότησης είναι οικονομικά βιώσιμο στη διάρκεια ολόκληρου του οικονομικού κύκλου. Ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφωνεί στην αξιοποίηση των ευκαιριών για επαναφορά στον έλεγχο του Δημοσίου και θα μεριμνήσει ώστε να μη θεωρήσει καμία κοινότητα ότι εξαναγκάζεται να προβεί σε ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας».

 
Η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού | 

4. Εργασία και συλλογικές συμβάσεις

Αντίθετα από την πολιτική της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, το κυβερνητικό πρόγραμμα της τρικομματικής κυβέρνησης προβλέπει νέο νόμο περί σύναψης συμβάσεων και τήρησης των κανόνων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας: «Η Θουριγγία επιθυμεί να θέσει υψηλότατα μέτρα και σταθμά για τη διαφάνεια στον τομέα της ανάθεσης και σύναψης συμβάσεων προμηθειών.

»Η τοπική κυβέρνηση θα προβεί σε περαιτέρω ανάπτυξη του Νόμου περί Σύναψης Συμβάσεων της Θουριγγίας ενόψει της αποτίμησής του το 2016. Ο Νόμος περί Σύναψης Συμβάσεων θα αξιολογηθεί ως προς την πρακτική σημασία του για τις επιχειρήσεις της Θουριγγίας και τη σκοπιμότητα της επίτευξης των στόχων του. Στη βάση αυτή θα προβούμε σε ενδεχόμενες αλλαγές που θα εξυπηρετούν καλύτερα τις επιδιώξεις του νόμου, χωρίς να προκύπτει μεγαλύτερη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να υιοθετηθούν οι βασικοί κανόνες εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) πέραν της ώς τώρα αποσκοπούμενης ρύθμισης.

Μαζί με τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια και τις επαγγελματικές ενώσεις θα αναζητηθούν και θα υλοποιηθούν κατάλληλες ρυθμίσεις προσαρμογής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις βιοτεχνίες.

 
Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου | 

Οσον αφορά τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, ο Νόμος περί Σύναψης Συμβάσεων της Θουριγγίας θα τροποποιηθεί έτσι ώστε να ανατίθενται δημόσιες συμβάσεις μόνο σε επιχειρήσεις που καταβάλλουν για την εκάστοτε υπηρεσία τουλάχιστον τις αμοιβές που προβλέπει ανάλογη και αντιπροσωπευτική συλλογική σύμβαση κατόπιν συμφωνίας με εξουσιοδοτημένη για τον σκοπό αυτόν συνδικαλιστική οργάνωση».

5. Οι «καλοί» μισθοί

Βασικός άξονας του προγράμματος είναι η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης. Πρόκειται δηλαδή για μια ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής λιτότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης: «Οι καλοί μισθοί και κατ’ επέκταση η αυξανόμενη εσωτερική ζήτηση, οι επενδύσεις σε εκπαίδευση και κατάρτιση, έρευνα και υποδομές, καθώς και η καλύτερη χρηματοδότηση των δήμων και κοινοτήτων αποτελούν βασικές κινητήριες δυνάμεις για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Ο μελλοντικός προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής βασίζεται σε μια στρατηγική τεσσάρων σημείων:

→ Ενίσχυση των περιφερειακών οικονομικών δραστηριοτήτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση του κοινωνικο-οικολογικού εκσυγχρονισμού, κυρίως υπό το πρίσμα των δημογραφικών προκλήσεων.

→ Προαγωγή των δυνατοτήτων της πολυδιάστατης οικονομίας της Θουριγγίας με μεγαλύτερη συμμετοχή του δημιουργικού τομέα.

→ Ενίσχυση της καινοτόμου δύναμης της οικονομίας της Θουριγγίας μέσω έρευνας, ανάπτυξης και προαγωγής της τεχνολογίας.

→ Προσανατολισμός προς μια βιώσιμη στρατηγική για μια εξωστρεφή οικονομία».

Υπάρχει και δικαιολογητική βάση για την απόρριψη της πολιτικής της λιτότητας: «Σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας αλλαγής του κόσμου της εργασίας που συνεπάγεται πολύπλευρες νέες προκλήσεις για τους ανθρώπους. Στόχος μας είναι η Θουριγγία να γίνει πρότυπο της Καλής Απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής για την αγορά εργασίας. Η επιβολή της Καλής Απασχόλησης και των δίκαιων αμοιβών είχε εμφανή επίπτωση στην παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα η αγορά εργασίας της Θουριγγίας να είναι εύρωστη».

6. Καλή Απασχόληση και δίκαιες αμοιβές

Το πρόγραμμα διατυπώνει τη θέση ότι οι καλές συνθήκες απασχόλησης είναι ασπίδα στην κρίση: «Η κυβέρνηση συνασπισμού θα διαμορφώσει το κατάλληλο πλαίσιο που θα επιτρέψει στην αγορά εργασίας της Θουριγγίας –η οποία αποδείχτηκε ανθεκτική στην ευρωπαϊκή δημοσιονομική και οικονομική κρίση– να συνεχίσει να αναπτύσσεται θετικά. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταίροι της κυβέρνησης συνεργασίας θα μεριμνήσουν για την ανάπτυξη από κοινού με τους συλλογικούς και κοινωνικούς εταίρους καλών και υγιεινών συνθηκών εργασίας και τον περιορισμό των επισφαλών σχέσεων απασχόλησης, κυρίως όσον αφορά τις συμβάσεις έργου, την εργασία μέσω γραφείων προσωρινής απασχόλησης, την περιορισμένη απασχόληση, καθώς και την αδικαιολόγητη λήξη της σχέσης εργασίας, ενώ θα φροντίσουν ώστε οι κρατικές ενισχύσεις να χορηγούνται με γνώμονα τους παραπάνω στόχους και σύμφωνα με τα κριτήρια της Καλής Απασχόλησης».

Υπάρχουν επίσης ειδικές προβλέψεις για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας: «Η εργασία μέσω γραφείων προσωρινής απασχόλησης αποτελεί ένα προσωρινού χαρακτήρα εργαλείο για την αντιμετώπιση μεγάλων διακυμάνσεων στον φόρτο εργασίας επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση συνασπισμού θα δραστηριοποιηθεί υπέρ της μέγιστης δυνατής ισότητας μεταξύ των προσωρινά εργαζομένων και του μόνιμου προσωπικού. Κατ’ αναλογία υποστηρίζει την ισότητα στις αμοιβές και στις ευκαιρίες επιμόρφωσης και απόκτησης προσόντων. Η θετική εξέλιξη της απασχόλησης στη Θουριγγία και η υψηλή ζήτηση για εργατικό δυναμικό θα αξιοποιηθεί για να αποκτήσουν μια πρώτη θέση εργασίας άτομα με χαμηλά τυπικά προσόντα. Η σωστή διαμόρφωση μιας πολιτικής για την απασχόληση περιλαμβάνει επίσης ένα σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη των γυναικών, την ισότητα των φύλων και την επιβολή ίσων αμοιβών. Η θετική εξέλιξη του ποσοστού απασχόλησης γυναικών θα συνεχίσει να τυγχάνει στήριξης. Μαζί με τα επιμελητήρια και τις επαγγελματικές ενώσεις καθώς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις θα εκπονήσουμε μια στρατηγική για τη στήριξη των γυναικών, την ισότητα των φύλων και την εξισορρόπηση προσωπικού και εργασιακού βίου».

7. Γενίκευση του κατώτατου μισθού

Φυσικά το πρόγραμμα αναφέρεται και στον κατώτατο μισθό: «Η κυβέρνηση συνασπισμού σκοπεύει να υποστηρίξει τη συνολική εφαρμογή του νομικά κατοχυρωμένου κατώτατου μισθού και την επιβολή των συνθηκών Καλής Απασχόλησης μέσω της αύξησης της πυκνότητας ελέγχων και άλλων κατάλληλων μέτρων σε κρατιδιακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, π.χ. μέσω της δημιουργίας ειδικής τηλεφωνικής γραμμής για τον κατώτατο μισθό. Από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα ξεκινήσουμε διάλογο γύρω από τα θέματα των επαγγελματικών πεδίων δράσης για τα προχωρημένης ηλικίας μέλη του προσωπικού, για τις υγιεινές συνθήκες εργασίας, για την αντιμετώπιση της ποικιλομορφίας και διαφορετικότητας στο προσωπικό επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση συνασπισμού υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο για την ψήφιση κανονισμού για την καταπολέμηση του άγχους. Θα πρέπει να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση της πυκνότητας των ελέγχων, κυρίως στον τομέα της προστασίας της εργασίας και της υγείας».

Προβλέπεται και προσπάθεια να καταργηθεί η εργασία τα Σαββατοκύριακα: «Η εργασία τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο. Ο Κατάλογος Κριτηρίων της Θουριγγίας θα αναπροσαρμοστεί, εφόσον χρειαστεί, μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Θεωρούμε ότι τα πρότυπα Καλής Απασχόλησης θα πρέπει να ισχύουν και για την πρακτική άσκηση. Για τον σκοπό αυτόν θα καταρτιστεί μια Οδηγία για δίκαιες συνθήκες πρακτικής άσκησης, η οποία θα εφαρμοστεί στις διοικητικές υπηρεσίες του κρατιδίου».

8. Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Το πρόγραμμα προβλέπει εφαρμογή των κανόνων της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού για όλους τους ξένους, ανεξάρτητα αν είναι πρόσφυγες, νόμιμοι μετανάστες ή μετανάστες χωρίς χαρτιά: «Κριτήριο για την ανθρωπιά μιας κοινωνίας είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες και εντάσσει στους κόλπους της τους μετανάστες και τις μετανάστριες. Θεμέλιο της πολιτικής της Θουριγγίας για τους πρόσφυγες αποτελεί ο σεβασμός των θεμελιωδών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ολοι οι άνθρωποι που αναζητούν καταφύγιο στη Θουριγγία, ανεξάρτητα αν πρόκειται για αιτούντες άσυλο, για πρόσφυγες εμφύλιου πολέμου ή αν έχουν βρεθεί στο κρατίδιό μας για άλλους λόγους, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Η αρχή αυτή θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται με απτό τρόπο στις πρακτικές που εφαρμόζει ο διοικητικός μηχανισμός. Ανεξάρτητα από τις πιθανότητες επιτυχίας που έχει κανείς σε μια διαδικασία χορήγησης ασύλου, όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να τυγχάνουν αμερόληπτης, αξιοπρεπούς και δίκαιης μεταχείρισης. Στη βάση αυτή, τα κόμματα δεσμεύονται ώστε η υποδοχή και η φιλοξενία των προσφύγων στη Θουριγγία να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές του ανθρωπισμού».

9. Μέτωπο κατά του νεοναζισμού

Η Θουριγγία υπήρξε ο κύριος χώρος δράσης του τρομοκρατικού νεοναζιστικού δικτύου NSU (Nationalsozialistischer Untergrund, Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο Δίκτυο), στην οποία αποδίδονται δέκα δολοφονίες (οι εννιά με ρατσιστικό κίνητρο) από το 2000 μέχρι το 2007 και άλλες εγκληματικές πράξεις (εκρήξεις με πολλούς τραυματίες, εμπρησμοί, ληστείες). Η αντιμετώπιση του φαινομένου του νεοναζισμού είναι σημαντικός πυλώνας του κυβερνητικού προγράμματος. Μάλιστα αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και απαγόρευσης της δράσης ακροδεξιών οργανώσεων:

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αντιμετωπίσει πιο ενεργητικά από ό,τι στο παρελθόν κάθε μορφή νεοναζισμού, ρατσισμού, αντισημιτισμού, αντιτσιγγανισμού, ισλαμοφοβίας και ομοφοβίας, τοποθετώντας τα θέματα αυτά στο επίκεντρο του νέου προσανατολισμού του κρατιδιακού προγράμματος. Οι ακροδεξιές ομάδες πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι μόνο με προληπτικές δράσεις, αλλά και με συνεπή κατασταλτική πολιτική. Γι' αυτό θα αξιοποιηθούν όλα τα νομικώς αποδεκτά και πρόσφορα μέσα, έως και η πιθανή απαγόρευση ακροδεξιών οργανώσεων. Ο κυβερνητικός συνασπισμός τάσσεται υπέρ της κεντρικής καταπολέμησης του ακροδεξιού εγκλήματος στη Θουριγγία και τη διαρκή εξασφάλιση της καταδίωξής του».

 
Ο Μπόντο Ράμελοφ με τον Μαρξ σε πρώτο φόντο | 

Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν και την πρόσληψη μεταναστών στις αρμόδιες υπηρεσίες: «Τα αποτελέσματα και οι προτάσεις της εξεταστικής επιτροπής για το NSU πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια, ιδίως στην αστυνομία της Θουριγγίας. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αξιολογηθεί το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης που παρέχεται σήμερα και να προσαρμοστεί κατά περίπτωση. Ο κυβερνητικός συνασπισμός ενθαρρύνει ρητά την πρόσληψη ανθρώπων με μεταναστευτική καταγωγή στην αστυνομία».

Και βέβαια υπάρχει ειδική μέριμνα για τον χώρο της εκπαίδευσης: «Τα σχολεία δεν πρέπει να προσφέρουν βήμα για την άκρα δεξιά, τις διακρίσεις και τον ρατσισμό απέναντι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συνεχίσει να προωθεί και να ενισχύσει σχολικά προγράμματα κατά των ακροδεξιών και ρατσιστικών αντιλήψεων. Θα ενισχύσουμε τη διεθνοποίηση, τη δημοκρατική παιδεία και την εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη στα σχολεία και θα υποστηρίξουμε μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση της δημοκρατίας».

Μνήμες Ψυχρού Πολέμου

 
Διαδήλωση κατά της συγκρότησης της κυβέρνησης Αριστεράς-Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων | 

Πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση Μέρκελ-Σόιμπλε και τα μέσα ενημέρωσης που τη στηρίζουν δεν επιφυλάσσουν διαφορετική αντιμετώπιση στον κ. Ράμελοφ από εκείνη που γνωρίζουμε ότι οργανώνουν απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό. Ακόμα και την ταύτιση με τον Ούγκο Τσάβες ανασύρουν από το παραπλανητικό τους οπλοστάσιο, προκειμένου να καταστήσουν απεχθές στη γερμανική κοινή γνώμη το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού της Θουριγγίας.

Βέβαια το κύριο επιχείρημα εναντίον του κ. Ράμελοφ είναι ότι το κόμμα Die Linke αποτελεί συνέχεια του κόμματος SED, του κρατικού δηλαδή κόμματος του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας, και βαρύνεται με όλες τις αμαρτίες του και κυρίως τη δράση της περιβόητης μυστικής υπηρεσίας Stasi. Μέχρι και διαδηλώσεις αντιφρονούντων διοργανώθηκαν για να αποσοβηθεί ο «ερυθρός κίνδυνος».

Ωστόσο το πρόγραμμα συνεργασίας είναι σαφές σ’ αυτό το σημείο και δεν αφήνει κανένα περιθώριο ταύτισης της κυβέρνησης με το παρελθόν της Ανατολικής Γερμανίας:

«Για τους Πράσινους (Bündnis 90 / Die Grünen) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), δύο κόμματα που αναδύθηκαν από το κίνημα της κοινωνίας των πολιτών της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ), αλλά και για το κόμμα Die Linke, η αποτίμηση του δικτατορικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας σε όλες του τις εκφάνσεις δεν είναι ούτε περιττή ούτε οπισθοδρομική. Αφορά τη δημοκρατική κουλτούρα τού σήμερα. Για μια αποτίμηση που θα εισέρχεται βαθιά μέσα στην κοινωνία είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ΛΔΓ ήταν δικτατορία και όχι κράτος δικαίου. Εφόσον εξέλιπε η δομική δημοκρατική νομιμοποίηση της κρατικής δράσης λόγω της διενέργειας ανελεύθερων εκλογών, εφόσον κάθε δικαίωμα και κάθε δικαιοσύνη στη ΛΔΓ μπορούσε να λάβει τέλος αν το επιθυμούσε ένας από τους μικρούς ή μεγάλους ισχυρούς ανθρώπους του καθεστώτος, εφόσον δεν υπήρχε δικαίωμα ή δικαιοσύνη για κείνους που δεν συμμορφώνονταν με το σύστημα, η ΛΔΓ εντέλει ήταν ένα κράτος αδίκου. Απ’ αυτό απορρέει μια ιδιαίτερη ευθύνη. Γι’ αυτό συμφωνούμε να προωθήσουμε ενεργά προγράμματα πολιτειακής παιδείας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τα οποία θα αποτιμήσουν το παρελθόν της ΛΔΓ με πολυεπίπεδο και υποδειγματικό χαρακτήρα για ολόκληρη τη Γερμανία.

Πρόκειται για μια πολιτειακή παιδεία που έχει ως στόχο τη διάπλαση του δημοκρατικού πολίτη. Αυτό δεν συνεπάγεται τον υποβιβασμό της δράσης συγκεκριμένων προσώπων, παρότι κάθε βίος στη ΛΔΓ εκτυλίχθηκε εκεί και όχι στο κενό. Πρέπει όμως να διευρύνουμε τη στενή θεώρηση που θέλει από τη μια τους δράστες –που πάντα εξισώνονται με τη συνεργασία ή σύμπραξη με το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, τη Στάζι– και από την άλλη τα θύματα, που είναι θύματα μόνο εάν, για παράδειγμα, φυλακίστηκαν. Αυτό που θέλουμε είναι μια συνεπής και αμείλικτη αποτίμηση της δικτατορίας της καθημερινότητας. Μόνο έτσι μπορεί να πετύχει μια αποτίμηση μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο, μόνο έτσι μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα για το σήμερα. Θέλουμε να αποτιμήσουμε όχι μόνο τη σήμερα καλά τεκμηριωμένη επιρροή της Στάζι, που ήταν "το σπαθί και η ασπίδα του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος SED", στη ζωή και την ελευθερία κάθε ανθρώπου, αλλά και την ανυπόφορη επιρροή του κατευθυνόμενου από το SED κράτους σε όλους τους τομείς της ζωής στη ΛΔΓ. Το ανατολικογερμανικό ειρηνικό κίνημα, τα περιβαλλοντικά κινήματα και τα κινήματα πολιτών, οι ομάδες της εκκλησίας καθώς και η Σοσιαλδημοκρατία, που επανιδρύθηκε το 1989 μετά από χρόνια καταστολής και διωγμών από το καθεστώς, είχαν καθοριστική συμβολή στην ειρηνική επανάσταση στη ΛΔΓ».

Διαβάστε

► Bodo Ramelow (επιμ.)

«Schreddern, Spitzeln, Staatsversagen»

(VSA Verlag, Αμβούργο 2013)

Η τρομοκρατική οργάνωση NSU ως πολιτικό σκάνδαλο και η αδυναμία των αρχών να διαλευκάνουν την υπόθεση, παγιδευμένες στα δικά τους ρατσιστικά στερεότυπα. Η δράση του NSU εκτυλίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στη Θουριγγία και σημάδεψε τις πολιτικές εξελίξεις στο κρατίδιο. Ο επιμελητής του τόμου είναι σήμερα πρωθυπουργός της Θουριγγίας και ειδικεύεται στην ανάλυση του φαινομένου της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού.

► Bodo Ramelow (επιμ.)

«Made in Thüringen?»

(VSA Verlag, Αμβούργο 2012)

Μελέτες για τη δράση της τρομοκρατικής νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, οι σχέσεις της με το NPD και τα πρόσωπα που έχουν έρθει σε επαφή με τη Χρυσή Αυγή. Και πάλι τον τόμο υπογράφει το στέλεχος του Die Linke, Μπόντο Ράμελοφ, ο σημερινός πρωθυπουργός της Θουριγγίας.

Επισκεφθείτε

► «Koalitionsvertrag zwischen den Parteien Die Linke,

SPD und Bündnis 90/Die Grünen»

http://goo.gl/FW2qY5

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης της Θουριγγίας μεταξύ των τριών κομμάτων, που έφερε στην πρωθυπουργία τον εκπρόσωπο της Αριστεράς, Μπόντο Ράμελοφ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)