to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 30.03.2018

Πολιτική

Πραγματογνώμονες θα διερευνήσουν τη «μαύρη τρύπα» του ΚΕΕΛΠΝΟ

Συνεδρίασε εκτάκτως, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014. Θέμα της έκτακτης συνεδρίασης ήταν ο διορισμός πραγματογνώμονα που θα εξετάσει τα στοιχεία και τα σχετικά έγγραφα που προσκόμισε ο υφυπουργός Υγείας Π. Πολάκης για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.


Στελέχη του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών όρισε η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας ως πραγματογνώμονες για τη διερεύνηση του ύψους της «μαύρης τρύπας» του ΚΕΕΛΠΝΟ, την οποία αποκάλυψε κατά την κατάθεση του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, οι πραγματογνώμονες «είναι υποχρεωμένοι να λάβουν όλα τα στοιχεία από τους οικονομικούς απολογισμούς τους ΚΕΕΛΠΝΟ και κάθε πρόσφορο έγγραφο που θα τους βοηθήσει να βγάλουν πόρισμα για τα χρόνια που διερευνώνται και να πάρουν αντίγραφο πρακτικών από τα όσα κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο Παύλος Πολάκης». Ο χρόνος που ορίστηκε έως ότου παραδοθεί το πόρισμα είναι ένας μήνας συμπεριλαμβανομένων και των ημερών του Πάσχα.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατάθεση Πολάκη: Το πλαστό έγγραφο της ΝΔ και ο φάκελος με τις 894 συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ με ΜΜΕ (βίντεο)

Όπως έκανε γνωστό ο Σπύρος Λάππας του ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή μπορεί να ορίσει ως πραγματογνώμονες από τον σχετικό δικαστικό κατάλογο που υπάρχει, σημείωσε ωστόσο ότι δεν θα έπρεπε να παρακάμψει το Σώμα των Ορκωτών Ελεγκτών που η αρμοδιότητα του είναι ακριβώς να ελέγχει δημόσιους οργανισμούς και θα εξασφαλίσει ταχύτητα στη διαδικασία. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε από τον Σπύρο Λάππα, είναι οι Νικόλαος Νάκoς και Νικόλαος Σύκας, στελέχη του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών και πρότεινε να δοθεί περιθώριο ενός μήνα προκειμένου να κάνουν την έρευνα τους και να συντάξουν το σχετικό πόρισμα. 
 
Αντίθετη στην πρόταση δήλωσε η αντιπολίτευση που ζήτησε να οριστούν τακτικοί πραγματογνώμονες από τη Δικαιοσύνη.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης της ΝΔ, είπε από την πλευρά του ότι το κόμμα του δεν διαφωνεί με τον ορισμό πραγματογνώμονα, ωστόσο πρόκρινε την οδό του πίνακα πραγματογνωμόνων. Ως νομικό επιχείρημα χρησιμοποίησε μάλιστα ότι ο κατ’εντολήν  ορισμός πραγματογνώμονα ορίζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με τον Σπύρο Λάππα να καταρρίπτει την νομική ερμηνεία που έδωσε. Η πτέρυγα της ΝΔ σημείωσε επίσης ότι, ο δικαστικός ορισμός πραγματογνώμονα κι όχι η επιλογή από την ίδια την Επιτροπή, θα συνεισφέρει στο κύρος του πορίσματος, με τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αντιπροτείνουν να καταθέσει η αντιπολίτευση προτάσεις ονομάτων.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου της ΔΗΣΥ, σημείωσε ότι πρέπει να διερευνηθούν τα όσα κατέθεσε ο Παύλος Πολάκης στην Εξεταστική αλλά και να εξεταστούν όλες οι τραπεζικές κινήσεις που έγιναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να αποδειχθεί αν υπάρχει ευθύνη πολιτικών προσώπων. Διαφώνησε ωστόσο με το χρονικό περιθώριο του ενός μήνα περιθωρίου για τη διερεύνση της υπόθεσης. 
 
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος από την πλευρά του πρότεινε για την πραγματογνωμοσύνη τους πανεπιστημιακούς Διονύση Χιόνη, Βασίλη  Πολυμένη και Νικόλαο Διώτη. Πρότεινε επίσης την επέκταση του ελέγχου και στα οικονομικά πεπραγμένα του Ερρίκος Ντυνάν.
 

Τέλος, ο Γιώργος Μαυρωτάς από Το Ποτάμι συμφώνησε ως προς την πραγματογνωμοσύνη, ωστόσο ζήτησε, στα δύο πρόσωπα που πρότεινε η πλειοψηφία διά στόματος Σπύρου Λάππα, να προστεθεί και ένας τρίτος πραγματογνώμονας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)