to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:24 | 18.07.2021

Κοινωνία

Ο Δήμος Αθηναίων να υποστηρίξει την ισότητα για όλους/ες/α: Επτά προτάσεις της Ανοιχτής Πόλης

Σήμερα Κυριακή 18 Ιουλίου ξεκινάει η Εβδομάδα Athens Pride 2021, η μεγαλύτερη γιορτή ορατότητας της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα. Η πρόσφατη επικαιρότητα έχει φέρει στο προσκήνιο θέματα και προβληματικές που δίνουν ειδικά στη φετινή γιορτή μια ιδιαίτερη σημασία και συνάφεια.


Όπως επισημαίνει η Ανοιχτή Πόλη:

Σε θεσμικό επίπεδο, ξεχωρίζουν το πόρισμα της Επιτροπής για τη Σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέσπιση του πολιτικού γάμου και την τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια, και η πρόσφατη, προβληματική αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου που αγνόησε μεταξύ άλλων και τα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Σε κοινωνικό επίπεδο, έχουμε την έκρηξη του ελληνικού #metoo, τα περιστατικά άσκησης βίας, bullying ή παρενόχλησης λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες, τις υποθέσεις Δήμητρη/Δήμητρας της Λέσβου, Βαγγέλη Γιακουμάκη, Λιγνάδη, την αποκάλυψη κυκλωμάτων trafficking και γενετήσιας εκμετάλλευσης.

Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί πως ο Δήμος Αθηναίων έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει σε ζητήματα που αφορούν την ισότητα των φύλων, την προστασία ευάλωτων ομάδων, αλλά και την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων που αφορούν το φύλο, την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Και σε αυτό το πλαίσιο, υπερψηφίσαμε και χαιρετίζουμε την πρόσφατη και πολύ θετική πρωτοβουλία του για φαινόμενα που αφορούν τη σεξουαλική παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους αλλά και σε χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης κοινού.

Πιστεύουμε, ωστόσο, πως μπορούν ακόμα να γίνουν πολλά με στόχο την ισότητα για όλους/ες/α. Έτσι, εστιάζοντας κυρίως στο πεδίο αρμοδιοτήτων μιας δημοτικής αρχής αλλά και στην αναγκαιότητα ο Δήμος Αθηναίων να εκφράσει τη θέση του σε σχέση με τα επίδικα της επικαιρότητας και την αναγκαιότητα θεσμικών αλλαγών, προτείνουμε:

Ένταξη της διάστασης του φύλου (gender mainstreaming) σε όλα τα επίπεδα των πολιτικών και των αποφάσεων του Δήμου. Με άλλα λόγια, να λαμβάνονται υπόψη τα ζητήματα φύλου στις πολιτικές που υλοποιεί ο Δήμος, να αξιολογούνται οι επιπτώσεις τους ως προς το θέμα της ισότητας των φύλων, να ενταχθεί η διάσταση του φύλου στον προϋπολογισμό (gender budgeting) του ΔΑ σε όλα τα επίπεδα της σύνταξής του με στόχο πολιτικές που να δημιουργούν περιβάλλον ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων με βάση το φύλο, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Σε συνεργασία με άλλους φορείς και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ο ΔΑ να δημιουργήσει ή να συμβάλει στη δημιουργία ενός ξενώνα για μέλη της κοινότητας που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση: είτε εφήβους και νέους θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή απόρριψης, είτε ηλικιωμένα άτομα που δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Μια δομή αντίστοιχη με τους ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες που ήδη λειτουργεί ο Δήμος. Να στηρίξει οικονομικά τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Να σχεδιάσει και να υλοποιήσει με τη συνεργασία έμπειρων φορέων της κοινότητας την επιμόρφωση των εργαζομένων του Δήμου σε χώρους που εξυπηρετούν κοινό (υπηρεσίες αλλά και ιατρεία, χώρους άθλησης, κοινωνικής πρόνοιας κτλ.) και να προχωρήσει στην έκδοση ενός οδηγού με στόχο να αποφεύγονται οι ομοφοβικές, τρανσφοβικές και εν γένει απαξιωτικές συμπεριφορές προς τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της επιμόρφωσης, δημιουργία ενός μηχανισμού υποδοχής καταγγελιών από τους δημότες και λήψη μέτρων για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων.

Να προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας γλώσσας πιο ευαίσθητης σε θέματα φύλου τόσο στα δημόσια έγγραφα του Δήμου, όσο και στα επικοινωνιακά ή ενημερωτικά κείμενα που απευθύνει στο κοινό.

Τακτική λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, η οποία παραμένει ένα χρόνο μετά τη δημιουργία της εντελώς αδρανής, με στόχο να καταθέτει προτάσεις προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων, την καταπολέμηση των διακρίσεων, τη συμπερίληψη, αλλά και να σχεδιάζει και να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Πέρα όμως από τις συγκεκριμένες παραπάνω πρωτοβουλίες θεωρούμε σημαντικό ο ΔΑ να δεσμευτεί ηθικά και να συμβάλει στην προώθηση αλλαγών με στόχο την ισότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εγκρίνοντας ένα ψήφισμα που θα περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Δέσμευση του ΔΑ να δρα πάντα με γνώμονα την ορατότητα και τη συμπερίληψη και να συμμετέχει θεσμικά στις εκδηλώσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας δηλώνοντας έτσι την υποστήριξή του στα αιτήματά της.

Στήριξη του Δήμου Αθηναίων στη θεσμοθέτηση του γάμου και της υιοθεσίας/τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια και στην αναγκαία αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου.

Σε μια συγκυρία που τα ζητήματα του φύλου γενικότερα, αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ειδικότερα βρίσκονται στην επικαιρότητα, η ανάληψη των παραπάνω πρωτοβουλιών από τον ΔΑ είναι βέβαιο ότι θα έχει μεγάλη ανταπόκριση και θα λειτουργήσει θετικά προς όφελος της ορατότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων. Η Ανοιχτή Πόλη προτείνει επίσης την ένταξη του θέματος στην ημερήσια διάταξη μιας από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με στόχο τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, καθώς και τον εμπλουτισμό και την εξειδίκευση των προτάσεών της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)